Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Şubat '09

 
Kategori
Güncel
 

Seçim sahnesinde demokrasi komedyası

Seçim sahnesinde demokrasi komedyası
 

yanılsama


Seçimden seçime akla gelen vatandaş, sahnede seyrettiği değişmez yüzlerin üstlendiği rolleri tiksinerek seyrediyor. Demokrasi oyununun; insanı kâmil modeline göre dizayn edilmiş olan seçim mekanizması, düşük perde insan görüntüleri karşısında işlemez oldu.

Ülke genelinde; siyasi partiler arasında ki rekabetin çerçevesi, ideolojik derinliği olan siyaset olmalıydı.

Birbirleri arasındaki mücadele; ürettikleri projeler temelinde, gösterecekleri demokratik nezaket olmalıydı.

İyi demokrasi, kaliteli seçim süreci, uygun malzemeyle olur. Demokrasi ve onun diğer mekanizmalarındaki seviye, kaliteli insan malzemesi ile yükselir.

Bu günlerde seviye o kadar aşağılara indi ki; demokrasi dışı komedya ve trajik oyunlar oynanıyor sahnede. İnsan malzemesinin kalitesi düştükçe, hukuk ve adalet duygusunu yitirmiş tipler kol geziyor ortalıkta.

Kendi fikrine güveni olmayan, özgüvenini yitirmiş, insan sevgisine bağlı milletine olan bağlılığı aşınmış güçlü insanlar, bir takım odaklarda buluşarak, organize işler çevirmeye yeltenmişler.

Encümeni-daniş, Ergenekon, batı çalışma gurubu vs. vs.

İnsanlar neden illegal bir takım girişimlere başvururlar? Neden meşru yollardan halkın onayını alıp yapmak istediklerini yapmazlar? Yani halktan daha çok mu vatanseverdirler. Cumhuriyeti, demokrasiyi, anayasayı, kısacası kurulu düzeni halktan daha çok mu önemsemişlerdir?

Bu soruların cevabını farklı bir açıdan sorarak bulmak lazım.

İnsanlar neden şiddete başvururlar? Düşündüklerini anlatarak ikna edemeyeceklerini anlayınca, zorla benimsetmeye yeltenirler demek ki.

Yapmak istediklerini meşru yoldan yapmak yerine, gayri hukuki yollara neden saparlar?

Halk; siyasi görüşün ülkeyi nasıl yöneteceğini seçim sürecinde anlayıp dinler ve aralarından kendine en uygun olanı oyları ile iktidara taşır. İktidarı görevlendirebilecek tek merci halktır. Halk bu işi sandıkta oy kullanarak yapar.

Bu mekanizmaya itimadı olmayanlar, illegal yapılanmalarla iktidar olmaya çalışırlar.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ‘Yüksek görevdekiler politikayla ilgilenmek istiyorlarsa, üniformalarını çıkarıp çıksınlar halkın huzuruna’ sözünü hatırlatmak lazım.

Yerel seçimler

Seçilmiş belediye başkanlarını halk yeniden seçecek. Meclis üyelerini seçenler seçti. Halk sadece oy kullanarak formaliteyi tamamlayacak.

İl genel meclisi; yerel yönetim bakımından, geniş manada halk meclisi gibi bir görünüme sahip. İlde gerçekleşecek her türlü kamu hizmetini planlayıp uygulamaya sokar. İlde; alt yapı, sağlık, eğitim ve diğer kamu hizmetlerini planlayıp uygulamaya sokan kurumdur. Ancak; genelde olduğu gibi yerelde de halka sunulan alternatifleri birbirinden ayırıcı nicel yada nitel bir fark bulmak oldukça zor. Temel olarak ideolojik arka planı olan birbirinden farklı siyasi görüşlerin dahi halka anlattıkları görüşleri arasında seçmeye değer bir ayırıcı nitelik bulmak marifet istiyor. İktidar partisinin yerel yönetimler ve belediyecilik bakımından ortada somut göstergeleri var. Genel anlamda en küçüğünden en büyüğüne yönettiği belediyelerde gözle görülür hizmetler ortaya koyabilmişler. Merkezi hükümet olarak son beş yılda kamu hizmeti olarak yaptıkları radikal dönüşümler var. Adalet, Eğitim, Emniyet, Maliye, Nüfus, SGK’da hizmete giren E-Devlet uygulaması faaliyete geçmiştir. Daha gelişmiş bir çok batı ülkesinde bile uygulamaya girmemişken ülkemizde yaygın olarak kullanıma sunulan E-Devlet başlı başına reformdur.

 
Toplam blog
: 191
: 540
Kayıt tarihi
: 01.06.08
 
 

Yerel bir gazetede yazıyorum. Okumayı severim, şiir okumayı severim. Emekli işçi olarak sosyal ak..