Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Aralık '19

 
Kategori
Beslenme / Diyet
 

Sen Hangi Balsın

Sizlerle paylaştığım bazı bilgiler var ki sürekli kendisini yenileyen ve takip etmemiz gereken niteliklere sahip. Mesela daha önce “ Bal” konusunda birkaç yazı yazdım fakat bu yeterli gelmiyor, her geçen gün farklı haberlerle bu köşede tekrar bir araya geliyoruz. Bal gibi bir konuyla karşı karşıyayız, gibi edatını çıkarmak daha doğru olabilir, konumuz gerçekten bal.

Defalarca söylemiştim, balın sizin deyiminizle gerçek olup olmadığını kokusundan, tadından, renginden anlaşılamaz sevgili okurlar. Bilimsel olarak analiz edilip ancak o şekilde bal hakkında yorum yapılabilir. Bu düşünce ile ilerleyen firmalar arasında güzel gelişmeler de görüyoruz. Bir bal üreticisi “ Balınızın izini sürün. “ düşüncesiyle güven verici bir yola çıkmış. Ambalaj üzerindeki numaraları girerek satın aldığınız ambalajdaki balın özet analiz raporuna ve çiçek kaynağına ulaşabiliyorsunuz. Bu konuda ne kadar hassas olmanız gerektiğinizi çok iyi biliyorsunuz. Bir başka haber de Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi ve Tarımsal Araştırmalar Genel Müdürlüğü’nün başlatmış olduğu “ Monofloral bal projesi.”  Monofloral balı kısaca, arıların ağırlıklı olarak bir bitki türünden bal üretmesi olarak düşünebilirsiniz. Gelelim asıl konumuza, bu proje sayesinde balların özellikleri tespit edilecek, standardize edilip ulusal ve uluslararası pazara sunulacakmış. Ballarla ilgili yapılacak olan kimyasal ve fiziksel analizlerin dışında farklı tekniklerle kimyasal parmak izleri belirleneceği de belirtilmiş. Bu özel projenin en önemli çıktısı olarak  uluslaarası pazarda monofloral ballarımızın değerinin artmasına büyük katkı sağlaması diyebiliriz.

Takdir edilesi ve emek isteyen bir proje, eminim şu zamana gelene kadar dahi birçok kişinin çorbada tuzu olmuştur. Çam balı, kestane balı ve diğerlerinin isimlerini artık daha sık duyacağız. Projenin en temel özelliği balların kimliklendiriliyor olması.

Katkı sağlayan ve emek veren herkese tüketiciler ve okurlarım adına ben de bir kez daha teşekkür ederim.

Sevgili arılara ayrıca teşekkür...

Not :  “  Bal gibi proje diyelim. “                                                                                   Sağlıkla Kalın!

Gıda Yüsek Mühendisi

Nermin Özge Bilge

 
Toplam blog
: 385
: 303
Kayıt tarihi
: 20.02.15
 
 

Gıda Yüksek Mühendisi  ..