Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

30 Mayıs '11

 
Kategori
Sinema
 

Şiddet üstü şiddet

Şiddet üstü şiddet
 

ŞEYTANI GÖRDÜM


İntikamın seyirciye verdiği iç rahatlığı, sinemanın en fazla sömürdüğü duygulardan birisidir. İki binli yılların başlarından itibaren Güney Kore sinemasının bu konudaki yaratıcılığı rakip tanımıyor.” Oldboy “, “Acı Tatlı Hayat”, “Ölümcül Takip” gibi örnekler intikamı merkezde tutarken aksiyon, komedi, şiddet, erotizm arasında kendine has bir anlatım tarzı tutturmayı başaran farklı filmler olarak ortaya çıktı . Park Chan Woo, Kim Jee Woon bu konudaki yaratıcılıkları ile kısa sürede isimlerini duyurdular. 

Bu kez Kim Jee Woon en son filmi “Şeytanı Gördüm” ile seyircinin tahammül sınırlarını zorlayan bir şiddet sunuyor. Kötünün uyguladığı şiddet aynı derece de bir cezalandırma ile karşılığını bulurken, bir noktadan sonra iyinin tüm kontrolü kaybetmesine kadar gidiyor. Her iki tarafın yaptığı hamleler karşısında şaşıran seyirci, katarsis duygusunun tadına varamıyor. 

Hamile nişanlısının hunharca öldürülmesinden sonra gözü dönen cinayet masası polisi Kim Soo, teşkilattan iki hafta izin alır. Canavar ruhlu katilin, eski polis Kyung Shul olduğunu kısa sürede bulur. Suçüstü yaptığı katili polise teslim etmek yerine, meseleyi kedi fare oyununa döndürerek, intikam dürtülerini tatmin etmeyi tercih eder. 

Filmin en ilginç yönü, seyirciyi düşürdüğü çelişkili durum. Suçlunun sınır tanımaz şiddeti karşısında şaşıran seyirci, haklı olarak iyi tarafın şiddeti, aynı oranda uygulamasını onaylar ve onun yanında yerini alır. Kötülüğün ezilmesi adına şiddeti onaylayan ve intikamcının yanında olan seyirci, kovalamaca uzadıkça iyinin ve kötünün birbirine dönüştüğünü fark eder ve aklı karışır. Artık iyi de en az kötü kadar şiddet bağımlısıdır. Şiddetin artan dozu, kötü karakteri bedensel acıları ve yeni kurbanları karşısında daha duyarsızlaştırırken, seyirci de artık geciken infaz karşısında tatminsizlik hissetmeye başlar. Artık alınacak intikamın kimseyi mutlu etmeyeceği apaçık ortadadır. Kötünün intikamcısına yönelttiği “benden ne istiyorsun?” sorusunu bir noktadan sonra seyirci de “gerçekten ne istiyorsun ?” diye soruyor. “İki Kızkardeş”, “Acı Tatlı Hayat”, “İyi, Kötü ve Çılgın” gibi korku ve şiddeti grotesk bir mizah anlayışı ile harmanlayan Jee Woon bir kez daha farklı ve sıra dışı bir filme imza atmış. “İhtiyar Delikanlı”dan tanıdığımız Min Sink Choi sadist katilde mükemmel bir kötü karakter yaratıyor. Akıcılığı ve aksiyonu hiç aksamadan yürüyen bir şiddet gösterisi. 

ŞEYTANI GÖRDÜM- AKMEREUL BOATDA 

YÖNETMEN : KIM JEE WOON 

OYUNCULAR . MIN SIK CHOI, LEE HUN BYUNG 

 
Toplam blog
: 223
: 1093
Kayıt tarihi
: 12.01.11
 
 

İzmir’de doğdu. Viyana Tıp fakültesini bitirip doktor ünvanını aldıktan sonra Genel Cerrahi ihtis..