Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

mustafa kemal büyükmıhcı

http://blog.milliyet.com.tr/mihci47

15 Nisan '16

 
Kategori
İnançlar
 

Sınav serüvenimiz

Sınav serüvenimiz
 

Sınav, dünyayı Allah rızası için kullanabilmektir...


Kalbimizin temiz yanı ile nefsimiz arasında bocalayıp duruyoruz vesselam! Öğrendiklerim ve kısmen de tecrübe ettiklerim kadarıyla, hangi demde olursak olalım dünya sınavı serüvenimizi şöyle özetleyebiliyorum:

1.      Olay ve olguları, duyu organlarımız ve yaptığımız araçlar ile algılıyoruz. Kalp gözümüz ve kulağımız ile ne kadar algılayabiliyoruz kim bilir?

2.      Bu arada; kalbimizin temiz tutabildiğimiz yanına irfanımız[1] ölçüsünde sezgiler, kirlettiğimiz yanına ise nefsanî dürtüler ve vesveseler[2] akıyor.

3.      Bilgi dağarcığımızı kullanarak, zekâmız ile düşünüyor, muhakeme ediyor ve sonuç çıkarıyoruz.

4.      Kalbimizin temiz yanı, akıl [3] ile yol gösteriyor, vicdan ile uyarıyor, hikmet[4] ile doğruyu uygulama desteği veriyor.

5.      Cüz-î irademiz [5] ile tercih ediyoruz, karar verip niyet ediyoruz.

6.      Niyetimizi uyguluyor, iş yapıyoruz.

7.      Yaptığımız iş, ya kalbimizdeki temizliği (imanımızı) ya da kirliliği artırıyor.

8.      İmanımız; aklımızı ve vicdanımızı diri tuttuğu gibi hikmet ve irfan yetkinlikleri kazandırıyor, nefsanî dürtülerin ve vesveselerin etkilerini azaltıyor.

9.      Kalbimizdeki kirlilik ise nefsanî dürtülerin ve vesveselerin etkilerini artırdığı gibi aklımızı ve vicdanımızı köreltiyor; doğru adımlarımız nedeniyle bahşedilmiş olan hikmet ve irfan yetkinliklerimizi yitirmemize sebep oluyor. Kirlilik tamamen kapladığında da kalp gözümüz ve kulağımızda perdeler oluşuyor, kalbimiz mühürleniyor; Allah korusun!

Âlemlerin Rabbi Allah, yanlıştan kaçarak sâlih amelimizin artmasını ve ağlayarak gözümüzü açtığımız bu dünyadan son nefesi gülerek vermemizi nasip eylesin inşallah!


[1] İrfan: Hayatını doğru yola adayana, imanını ve idrakini güçlendirmek için Allah tarafından bahşedilen sezgi, his, içe doğuş.

[2]  Vesvese: Şüphe, kuruntu, tereddüt, kötü düşünceler.

[3]  Akıl: Zekâyı kullanarak doğruyu yanlıştan ayırt edebilme, tasnif,  idrak yetisi.

[4]  Hikmet: Samimi imana ve halis niyete sahip olma, idrak edebilme, isabetli düşünebilme, isabetli karar verebilme, işleri sağlam ve kusursuz yapabilme, nefsini yetkinleştirme, Hak Yolunu aydınlatabilme yetkinliği.

[5]  Cüz-î irade: İnsana dünya sınavı için Allah tarafından verilen tercih (seçme), karar, niyet özgürlüğü.

 
Toplam blog
: 112
: 152
Kayıt tarihi
: 18.09.12
 
 

ODTÜ'lüyüm, makina yüksek mühendisiyim, vicdanı rahat bir memur emeklisiyim, iki çucuk babasıyım,..