Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Şubat '16

 
Kategori
ÖSYS
 

Sınav sistemiyle ilgili soru ve cevaplar

Sınav sistemiyle ilgili soru ve cevaplar
 

Sınav Sistemiyle İlgili Soru Ve Cevaplar


YGS’ye girme zorunluluğu var mı?

Mesleki ve Teknik Ortaöğretim Kurumlarından Meslek Yüksekokulları ile açık öğretim ön lisans programlarına “sınavsız geçiş” ile yapılacak sınavsız yerleştirme dışındaki tüm yükseköğretim programlarına girmek isteyen adaylar YGS’ye girmek zorunda. 4 ve 6 yıllık fakülteleri tercih edecek adaylar YGS’ye ek olarak Haziran ayında yapılacak LYS’lere de katılmalı.

ÖSYM’ye başvuru süresi içerisinde YGS-LYS başvurusunu mazeretinden dolayı yapmayan bir aday daha sonra mazeretini belirtip başvurusunu yapabilir mi?

YGS ve LYS başvurularının süresi bittikten sonra hangi şartlar altında olursa olsun başvurular kabul edilmiyor. Bu yüzden adaylar başvuru sürelerini çok iyi takip etmek ve bu süre içinde başvurularını yapmak zorundalar.

Sayısal bölümündeki öğrenciler YGS’de daha mı avantajlı olacak?

Sayısal bölümden mezun olan öğrenciler zaman kalırsa YGS’deki sosyal bilimler testini de çözebiliyor. TM öğrencileri fen bilimleri testini, sözel ve meslek lisesindeki öğrenciler ise matematik ve fen bilimleri testlerini çözmekte zorlanıyor. Böyle olunca sayısal öğrenciler kısmen avantajlı hale geliyorlar.

EA bir öğrenci, YGS’deki Fen bilimleri testini çözemezse kaybı ne olur?

Türkiye genelinde EA öğrencilerinin büyük bir bölümü Fen Bilimleri testini çözemiyor.  LYS’deki TM puanlarının oluşumunda YGS Fen Bilimleri testinin ağırlığı %5’tir. Fakat, yine de çok fazla bilgi gerektirmeyen, gündelik bilgilerle yapılabilecek Fen Bilimleri soruları olacaktır. Bu sorulara bakmanız faydalı olacaktır.

YGS’de kaç net yaparsam barajı geçebilirim?

Yaklaşık olarak 20 neti olan adaylar 150 barajını geçebilecek. 32 net yapan adaylar da 180 barajını geçebilecek.

Bazı soruların cevaplarını cevap kâğıdına iki farklı şıkı işaretlersek ve birisi de doğru olursa hangisi kabul ediliyor?

Bir soruya birden fazla cevap işaretlenmişse o soru yanlış olarak kabul edilir.

YGS ya da MF puanı ile bir bölüme yerleştirilirsem, aynı zamanda özel yetenek sınavı ile de başvuru yapabilir miyim?

Merkezi yerleştirme ile seçilen bölümler ve özel yetenek sınavı sonucunda öğrenci alan bölümler birbirinden bağımsızdır. Ama unutmamanız gereken şey, ikisiyle bir yükseköğretim programına yerleştirme hakkı kazansanız bile sadece birisine kayıt yaptırma hakkınız var.

Bu yıl bir yükseköğretim programına yerleştirilirilen  ancak liseden mezun olamayanadayların, gelecek sene sınava girse puanlarında  düşme olur mu?

Mezun olamayan adayların  Ortaöğretim Başarı Puanınızın çarpılacağı katsayılarda herhangi bir düşme olmaz.

Yalnızca YGS’ye giren adaylar için MF-TM-TS ve DİL puanları hesaplanacak mı?

Hayır. Hesaplanmayacak. Bu puanlardan her birinin hesaplanması için, adayların Haziran yapılacak ilgili alan LYS’lere da katılması gerekir. Dolayısıyla yalnızca YGS’ye giren, Haziran ayındaki sınavlara katılmayan adayların MF-TM-TS ve Dil puanları hesaplanmayacak.

YGS’de herhangi bir puan türünden 180 puan alırsam haziran ayında yapılacak olan tüm LYS’lere girebilir miyim?

Evet. Herhangi bir puan türünden (YGS 1, 2, 3, 4, 5, 6) 180 puan alan adaylar haziran ayında yapılacak olan tüm LYS’lere girebilirler.

Puana itiraz edilebiliyor mu?

ÖSYS kılavuzunda verilen “Genel Amaçlı Dilekçe” örneğindeki bilgileri eksiksiz ve doğru olarak yazmanız, ayrıca dileğinizi açık olarak belirtmeniz ve kılavuzda verilen banka hesap numarasına belirtilen ücreti yatırarak gönderilmesi gerekiyor.

 
Toplam blog
: 60
: 233
Kayıt tarihi
: 09.10.12
 
 

Her türlü eğitim yazıları, özellikle sınavlara hazırlık sürecinde öğrencilere gerekli olan bilgil..