Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Nisan '18

 
Kategori
Sinema
 

Sinema ve Gündem

Sinema ve Gündem
 

Sinema ve Gündem


Hepimizin en sevdiği etkinliklerden biridir sinema. Herkese hitap eden seçenekleri ile günün her saati iyi gelir. Üstelik teknolojinin gelişmesi ile beraber artık daha konforlu ve kaliteli filmler seyredebiliyoruz. Peki geçmişi ve geleceği nedir sinemanın?

Sinema
Büyük bir ekran, kalın ve görkemli perdeler, sanki kasvetli gibi ama arkasından ne çıkacağı belli olan bir mucizedir. Siyah ekran ile karşılaştığımızda içimizde merak uyandıran bir gözlem. Seyretmek için can attığımız filmlerin müthiş bir gösteri ile oynandığı yerdir sinema. Sessizlik içinde sadece insanların nefesleri ve o siyah ekranda canlanan oyuncular, oyunculuklar ve hayatlar…

Sinemadan vazgeçmeyin, eski tadı yok demeyin. Her zaman anlattığı hikayeler başka olacaktır.

Açıkhava Sineması
Kapalı alanlarda seyretmesi başkadır ama asıl keyfi açık havada çıkar sinemanın. Ellerimizde çekirdekler, mısırlar ve herkesin sıcacık olduğu bir ortam. Arkadaşlar ve aileler ile yıldız şöleni altında aşk filmlerinin seyredildiği dönemleri hatırlayın. Alabildiğine bir gökyüzü, altında hayat arkadaşınızla beraber sarmaş dolaş seyrettiğiniz filmler ve aşk dolu bir zaman.

Minderlerin ya da tahta sandalyelerin üzerinde oturup, renkli fenerlerin altında karanlık olan gökyüzünü parlata ışıklar… Açık havanın tadı damağınızda kalır…

Peki, Evde Film Tadına Ne Demeli?
Arkadaşlarınız, aileniz ya da sevgiliniz ile beraber rahat koltuklarınıza yaslanıp, istediğiniz gibi oturarak hatta belki de miskinleşerek filminizi izleyebilirsiniz. Kovaları dolduracak kadar mısır patlatıp kimsenin sese tepki vermediği evinizde rahatça sadece gönlünüzden geçen filmi ya da filmleri izleyebilirsiniz. Sahneleri geri alıp yeniden izleyebilir, acil durumlarda durdurup istediğiniz zaman devam edebilirsiniz.

Sinemanın tadı her yerde başkadır.

Yabancı Filmler
Yerli ya da yabancı film ayırt etmek olmaz tabii ama herkesin zevki ayrıdır. Kimisi daha çok yabancı filmlerden haz eder ve seyrederken ayrı bir keyif alır. Teknolojinin değişmesi ile beraber yabancı filmlerin gerçekçiliği de artıyor. Seyretmesi daha keyifli ve canlı bir hal alıyor.

Kullanılan teknikler ve yaratılan sahneler her zaman daha çok bilim kurgu üzerinde olduğundan daha fazla heyecan uyandırmaktadır. Nostaljiye baktığımızda eski yabancı filmlerin tadını günümüzde teknolojinin aldığını göreceksiniz.

Yerli Filmler
Ülkemizde yerli film denildiğinde genelde duygusal ya da traji komik konulu filmler akla gelmektedir. Temelimizi vicdan oluşturduğu için bu tarz filmlerde kadın erkek ya da çocuk fark etmeksizin mutlaka ağlarız. Duygularımızı baskın ve net yaşayan bir toplum olarak bu tarz filmler ülkemizde gişe rekorları kırmaktadır.

Ancak bunların yanı sıra bilim kurgu, polisiye ve benzer konularda da fazla iyi filmler çıkarmaktayız. Sadece duygusal filmleri değil, geliştirici ve etkileyici filmleri de izlemelisiniz.

Ayrıca ülkemiz de kısa film festivalleri epey ilerlemiş olup, ödül alma düzeyine gelmiştir. Takip etmenizi tavsiye ederim.

Yeşilçam ve Nostalji
Yıllar öncesine gidelim ve siyah beyaz filmleri hatırlayalım. Şimdi hiç bir film de bulamadığımız tatları damaklarımızda hissedelim. O muhteşem oyunculukları, gerçek aşkları ve mutlu sonları…

Filiz Akın, Tarık Akan, Ediz Hun ve nicesinin kurduğu cümleleri ve bizde yarattığı etkileri hatırladıkça şimdi ki filmlerin ne kadar geliştiğini görebiliriz. Gözyaşlarımıza hakim olamadığımızı ve gerçek aşkları onlardan öğrendiğimiz o yıllarda aslında ustalıkla çekilen filmlerin gelecekte neler yaratacağını görmüştük.

Yeşilçam’ın yeri her zaman ayrı olmuştur.

Yönetmenlik
Şimdi oyuncuların emekleri bir yana ama arkada çalışan kocaman ekibin ekipleri bir yana. Onların bizlere seyredebileceğimiz düzeyde ve hafızalarımızda kalacak kareler çıkarması için harcadığı zaman ve emek göz ardı edilemez.

Onların hayal gücü ve ortaya çıkardıkları eseri seyretmek için hepimiz heyecan ile beklemekteyiz. Emekleri göz ardı etmeden mutlaka içimizden dahi olsa onlara teşekkür etmeyi unutmayalım.

Sinema ve Nostalji
Çok eski zamanlardan gelen bir kültür olan sinemayı günümüzde hala devam ettirebiliyor olmak gerçekten güzel bir duygu. Seyretmeyi, emeğe saygıyı ve gelişmeyi unutmadığımızı ve toplumumuzu daha ileriye taşımak için kültür ve etkinliklerimizden vazgeçmediğimizi göstermemiz önemlidir.

Evrensel bir kültür olan sinema her ülkede farklı ilgi görmekte olsa da her insan da aynı duyguyu uyandırmayı başaran bir kaç etkinlikten biridir.

Her Yerde Sinema
Evde, yazlık da, kapalı alanda, ülkenin her yerinde ve her ülke de rahatlıkla yapabileceğimiz bir etkinliktir. İstediğiniz tarzı seçerek kendinizi ifade eden tarzları seçebilirsiniz. Çocuklara, yetişkinlere hatta yaş ve cinsiyet ayırt etmeksizin haberiniz olan ya da olmayan bir çok film çekiliyor her gün. Takip etmeyi bırakmadığınız sürece bir çok farklı tat ile karşılaşabilirsiniz.

Her yerde sinema, herkese sinema…

Kültürlerimizden Vazgeçmeyelim
Sinema, belli başlı kültürlerimizin başında gelse de bunun gibi bir çok sahip olduğumuz güzellik bulunuyor. Hepsinin tadına bakmaya ve ilgi göstermeye devam ettiğimiz sürece kültürlerimiz her geçen gün yeniden canlanacaktır.

Bizi biz yapan hiç bir şeyden vazgeçmemeye…

 

 
Toplam blog
: 99
: 120
Kayıt tarihi
: 30.03.18
 
 

Merhaba :) Herkesin yazmaya olan isteği ve hayranlığı ile burada buluşabiliyor olmasından çok büy..