Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

19 Haziran '21

 
Kategori
TV Programları
 

Sırlarla dolu bir aile dramı

Sırlar… Gizli tutulması gereken ya da yaşamın içinde açıklama getirilemeyen şeyler. Daha da önemlisi hayata heyecan katan unsurlar. Zira insanların başkalarının sırlarına ya da gizemli konulara karşı her daim büyük ilgi duydukları; normallikten ziyade karmaşıklığa merak sardıkları aşikâr. Nitekim ‘Sırrı olmayan bir şeyin çekiciliği de yoktur’ demiş Nobel ödüllü yazar Anatole France!

Hal böyleyken kurgular da içeriklerini geliştirirken sırlardan medet ummakta çoğunlukla. Karakterleri geçmişten gelen sırlarla aksiyona yönlendirmek ya da sırları, kötücül olaylara zemin hazırlamak için kullanıp bunlardan dramlar yaratmak dizilerin-filmlerin vazgeçilmezine dönüşmüş halde. Yarattıkları sırlarla normalin ötesine geçmeyi başaran yapımların izleyici ilgisini çekme ihtimali yüksek oluyor neticede.

Nasıl ki, BBC’nin İrlandalı aile draması ‘Smother’ da sırlardan doğan gerilimi kendisine yol haritası yapan kayda değer işlerden. Peki, nasıl bir öyküye sahip? Tanıtımı üstünden kısaca değerlendirmemizi yapalım hemen.

 

KIZLARINI KORUMAYA KARARLI BİR ANNE

Senaristliğini Kate O'Riordan’ın üstlendiği ‘Smother’ için söylenecek ilk söz, bu yapımın yerli dizilerden alıştığımız gizem ve dram kombinasyonundan farklı bir tablo sergileyeceğine dair olacak. Yani öyle bizdeki gibi uzun sürelere yayılan gizem ve aile dramı burada mevcut değil. Dolayısıyla sırlardan doğan gerilim ve dram da abartılmadan aktarılacak izleyiciye. Bu ise gerek sırlara yönelik merak duygusunun diri tutulmasında, gerekse bölümlerdeki aile dramının bezginlik yaratmaması adına önemli bir detay.

Kuşkusuz bu noktada yerli dizilerin hakkını yememek için BBC’nin İrlandalı aile dramının altı bölümlük bir mini dizi olarak işlendiğini vurgulamak gerek.

Keşke bizim televizyonlarda da böylesi kısa ve öz işler görebilsek diyeceğim ama… Mevcut rekabet ortamının şartlarına baktığımda bunun gerçekleşmesi hayli zor bir temenniden ibaret kalacağını görüp vazgeçiyorum. Bizim sakız gibi sündürülen, sündürüldükçe anlamını yitiren sırlı dramlarımızı bir yana bırakıp 2021 yapımı mini dizinin içeriğine bakacak olursak…

İrlanda’nın kıyı ilçelerinden Clare County’nin vahşi ve engebeli sahilindeki küçük bir kasabada geçen dizinin öyküsü, derinlerde gömülü sırlar ve bunların istenmeyen sonuçlarına dair bir aile geriliminden oluşuyor genel itibariyle.

Bu gerilimin başkahramanı da Val Ahren karakterine can veren Dervla Kirwan! Farklı BBC dramalarında ve suç temalı mini dizilerde yer alan… Dört bölümlük BBC draması ‘The Silence'daki Maggie Teyze rolüyle ve Netflix mini dizisi ‘The Stranger’daki Corinne Price karakteriyle yakın zamanda karşımıza çıkan Kirwan bu kez başrolde konuşturacak oyunculuk performansını. Kızları Jenny, Anna ve Grace’i ne pahasına olursa olsun korumaya kararlı, sadık bir anne olan Val Ahern rolüyle başrolde izleyeceğimiz Kirwan ‘Smother’ dizisinde aile, gizem ve suç üçgeninin merkezinde yerini alırken olaylar da onun performansıyla paralel gelişecek.

Şöyle ki; Val Ahern’in uzun yıllar birlikte olduğu eşi Denis’in (Stuart Graham), bir aile partisinin sabahında evlerine yakın bir uçurumun eteğinde ölü bulunmasıyla başlayacak her şey. Bu beklenmeyen ölüm gizem ve gerilim öyküsünün temelini atarken Val ön plana çıkacak ve sorgulamaları da beraberinde gelişecek.

Çetin ve inatçı bir karakter olan Val kocasının ölümünden önceki gece yaşanan olayları irdelemeye başlayacak. Acımasız ve şok edici ölümünden kimin sorumlu olabileceğini bulmak için kolları sıvayacak. Denis’in çocukları, üvey çocukları ve kardeşleriyle olan ilişkilerini araştırmaya başlayan Val, ailesinin sırlarını deştikçe gerilim artacak. Gün yüzüne çıkması istenmeyen karanlık sırlar bir bir ortaya dökülecek.

Her araştırmasında gizemlerin istenmeyen sonuçlarına biraz daha fazla yaklaşan Val, rahmetli kocasının kontrolcü, manipülatif davranışlarının ailenin her bir üyesi üzerinde nasıl derin bir etkisi olduğunu daha fazla anlarken asla öğrenmek istemediği bir gerçekle de karşılaşacak. Artık görmezlikten gelemeyeceği şekilde karşısına çıkan gerçekle yüzleşmek durumunda kalan cesur anne, karmaşık aile ilişkileri içerisinde savrulan karakterlerin içlerinden birinin cinayete sürüklenmiş olabileceğini de görecek böylece.

Dizinin içerik özetinden de görüleceği üzere gerilimin tetikleyicisi, gizemli biçimde gerçekleşen bir ölüm ve ölen kişinin ardında bıraktığı sır perdesi ama… Öykünün asıl ivmesi ailesini-kızlarını korumaya kararlı bir annenin mücadeleciliğinden gelmekte!

Bu detay da ‘Smother’ı sadece sırlardan ve gerilimden oluşan içeriğe sahip sıradan bir yapım olmanın ötesine geçirip, sadık ve güçlü bir anneyi aile dramasının orta yerine koyarak gizemleri çözümlemeyi tercih eden ve kadının gücünü ön plana çıkartan sürükleyici bir dizi konumuna yükseltiyor.

 

SONUÇTA; Altı başarılı bölümle ekrana gelecek olan ‘Smother’ için, gerilimle aile dramını ve suçu buluşturan bir iş, diyebiliriz. Dahası tamamı İrlanda’nın batısında çekilen bu yapımın aile dramasına yepyeni bir soluk getirecek türden olduğunu da vurgulamakta fayda var.

İlaveten mini dizi olarak ekstra bir avantaj sağlayan yapımdaki şüphe tohumlarının, çatışmaların ve sırlarla dolu karakterlerin mantık çerçevesinde gelişen varlıklarının öykünün çekiciliğini artıran unsurlar olarak ayrı bir değere sahip olduğunu da belirtelim.  

Prömiyerini 7 Mart 2021’de RTÉ One’da yapan ‘Smother’ dizisini Türkiye’deki izleyicilerin 25 Haziran saat 21:00’de, Digitürk 114. ve Tivibu 143. numaralı kanallarda yer alan BBC First ekranlarından izleyebileceklerini hatırlatarak koyalım noktamızı.

Anibal GÜLEROĞLU

guleranibal@yahoo.com

www.twitter.com/guleranibal

 
Toplam blog
: 1210
: 1542
Kayıt tarihi
: 10.04.10
 
 

İstanbul'da başlayan yaşamım, eski İstanbullu ailemden edindiğim kültürle gelişti. Birinciliklerl..