Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Temmuz '13

 
Kategori
Siyaset
 

Sivil Anayasa için AK Parti yanlış yol izliyor

Sivil Anayasa için AK Parti yanlış yol izliyor
 

Yeni anayasayı kendi tekeline alarak ülke bütünlüğünü sağlayamamıştır. Muhalefet, gelecekte “AKP anayasası “ diye anılmasına ve AKP nin bundan en büyük siyasi rantı elde edeceğine aslında karşı çıkıyor. Aslında muhalefetin de düşündüğü ülke veya halk değil,  siyasi gelecekleridir. Onlar da bu karşı çıkışları ile aynı hatayı yapıyorlar.

Buna şöyle bir örnek verelim. T. Özal ın sır katibi canlı yayında şöyle anlatıyor: Süleyman Demirel, Özal ın Musul ve Kerküğe girmesine karşı çıkmıştı. Sebebi ise ( bizatihi Demirelin ağzından duymuş) "eğer Özal Musul ve kKerkük e girerse artık onu iktidardan bir daha indiremeyiz. " -Zaten ABD ile görüştük, biizim Musul ve Kerkük e girmemizi istedi. Ama zamanın G. K. Başkanı N. Torumtay istifa etti. !!!  İşte Anayasa da da aynı düşünce hasıldır.

AKP yeni bir anayasa yapacaksa, bunun iki yolu vardır; kendi başına bir anayasa yapardı ve halkoyuna sunardı. İkincisi ve en doğrusu ise şuydu:

Bu ülkede bu kadar üniversite, bu kadar akademisyen var. Bu akademisyenlerden bir heyet oluşturulurdu ve bilimsel olarak bir anayasa yapılırdı. Yani anayasanın bilimsel omurgası oluşturulurdu önce. Bu bilimsel omurganın ardından siyasiler belli maddeler konusunda taleplerini ortaya koyarlar, ekleme veya çıkarmalar yapılırdı.  Sonra da bu heyetin yaptığı anayasa üniversite öğretim üyeleri ve tüm yükseköğretim camiası tarafından; rektör seçimine katılabilenler arasında bir oylamaya tabi tutulurdu ve sonra da halkoyuna sunulurdu. Bu durumda anayasa, siyasetin, siyasi partinin tekelinden çıkmış olur, biimsel ve sivil bir anayasa olurdu. Tarihte de “AKP anayasası” diye anılmazdı. En büyük tepki de bunadır. Bakmayın açık açık ortaya çıkıp söyleyemediklerine. Bugüne kadar da çoktan iş bitmiş olurdu..

AKP nin çok kullandığı bir ifade ile “üzüm yemek değil bağcıyı dövmek” denir buna.

Bu çağda hala 100 yıl öncesi gibi deneme-yanılma ile anayasa yapılmaz. Bugüne kadar bir toplum için her yönetim tarzı denendi ve görüldü. Buna ayı yeniden keşfetmek denir. AKP liler hiç kusura bakmasınlar ama buna da yanlış yaptılar. 

Veya, TOB nın ülke genelinde o dönem yürüttüğü sivil anayasa platformu vardı, o toğlantılara ben de katıldım. o da harikaydı, en azından onun üzerinde çalışsalardı. İşte o zaman gerçek bir sivil anayasa olurdu...  Neden yapmadılar....? Anayasa konusunda AK Parti yanlış yol izliyor...

 
Toplam blog
: 358
: 1023
Kayıt tarihi
: 03.09.08
 
 

  Ne elimde garantim var ikinci bir soluğu almaya Ne aklım erer dünyayı yıkıp ta yeniden ya..