Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Ağustos '10

 
Kategori
Siyaset
 

Siyaset sorularının cevapları....

Siyaset sorularının cevapları....
 

www.yazanadam.mbk.blogspot.com


Geçen hafta "Siyaset bilginizi ölçmek ister misiniz?" başlıklı bir anket düzenlemiş ve bazı ilginç sorular sormuştum. Aslında bu soru ve cevaplar siyasetimizin geçmişten bu güne ne kadar yozlaştığını gözler önüne sermektedir. Sorular ve detaylı cevapları şunlardı:


1. Kardeşini, bacanağını ve dayısının oğlunu bakan yapan Başbakan kimdir?

Cevap: Turgut Özal. Kardeşi Yusuf Bozkurt Özal Devlet bakanı, dayısının oğlu Hüsnü Doğan, sırasıyla Tarım Orman ve Köyişleri bakanlığı, Devlet bakanlığı ve Savunma bakanlığı yaptı. Bacanağı Ali Tanrıyar ise İçişleri Bakanı olarak görev yaptı.

Turgut Özal, demokrasi içersinde tek adam idaresine örnek gösterilebilecek bir kişiydi. Körfez savaşı sırasında Başbakan Akbulut olmasına rağmen, Cumhurbaşkanı olarak her zaman kendisi ön plana çıkmıştı. O sıralarda Savunma bakanı olan Hüsnü Doğan'ı, Semra Özal'ın parti il başkanlığına karşı çıkması yüzünden bakanlıktan azletmişti. Kendisi biat konusuna çok önem verirdi. Bu yüzden kendisine karşı çıkan Hüsnü Doğan için, "Annem zamanında ona çok yardımcı olmuştu" diyerek kendisine karşı çıkmasını anlayamadığını anlatmıştı.

Bacanağı Ali Tanrıyar ise Galasataray kulubü başkanı olduğu sıralarda Galasataray'ın şampiyonluk kutlamasında "Galatasaray'ı sevmeyen ölsün" gibi bir gaf yapmıştı. Galatasaray'ın tesislerine zaman zaman gelen başkan, bazı gazetecileri, takımının futbolcularına benzereterk "Yarınki maçta sen oynuyor musun?" demesi de yaptığı gaflardan bazılarıdır.

1. Siyaset kuralı: Hısım, akraba, yakın arkadaşlardan seçilen kişilerle yola çıkılmalıdır. Yetenek ve bilgi önemli değildir.

2. Devlet bankalarına milyonlarca dolar borçlu olan bir kişiyi iktidara geldiğinde Devlet Bankalarından sorumlu Devlet bakanı yapan Başbakan kimdir?

Cevap: Süleyman Demirel. Yasaklı olduğu dönemlerde helikopter dahil her türlü olanaklarını önüne seren Cavit Çağlar'a vefa borcunu ödemek için kendisini Devlet Bakanı yapmıştır.

2. Siyaset kuralı: Siyasette doğru kişiye yatırım yaparsan, sonunda kazançlı çıkarsın.

3. a). Başka partiden transfer ettiği milletvekillerinin hepsini bakan yapan Başbakan kimdir? b.) Bu bakanlardan Yüce Divan'da yolsuzlukla yargılanıp suçlu bulunan iki bakanın isimleri nedir?

Cevap: Bülent Ecevit. AP den transfer ettiği 11 milletvekilini de bakan yapmıştır. Bu kişilerden Gümrük ve Tekel Bakanı Tuncay Mataracı ve Sosyal Güvenlik Bakanı Hilmi İşgüzar' yaptığı yolsuzluklardan dolayı Yüce Divan'da suçlu bulunarak hapis cezası almışlardır.

3. Siyaset kuralı. Başbakan olmak için her yol mübahtır. İnsanların dürüst olması yeterli değildir. Emri altındaki kişilerin de dürüstlüğünü takip etmek önemlidir.

4. Genel Kurmay başkanlığına yolunun açılacağı Kara Kuvvetleri Komutanlığı atamasında Cumhurbaşkanın istediği adayla, Başbakanın istediğin adayın farklı olması nedeniyle, zamanında yapılamayan tayin sonunda bu iki generalin emekliye ayrılması üzerine Kara kuvvetleri komutanı olan orgeneral kimdir?

Cevap: Kenan Evren. Siyasette gelecek hiç belli olmaz. Bir bakarsınız emekliliğinizi beklerken bir ihtilal yapıp Cumhurbaşkanı olmuşsunuzdur.

5. Türkiye Cumhuriyet tarihinde ilk defa azledilen bakan kimdir?

Cevap: Vural Arıkan. Özal hükümetlerinde Maliye ve gümrük bakanlığı yapan Arıkan, Özal'la ters düşmesi sonucu, istifası istenmiş, ama kendisi istifa etmemekte direnince Başbakanın önerisi ile Cumhurbaşkanı tarafından görevden alınmıştır. 26.10.1984

4. Siyaset kuralı. Seni o göreve getirenlere biat etmezsen, ilk fırsatta gözden çıkarılırsın.

6. Hukuk fakültesinden mezun olduktan iki yıl sonra Adalet Bakanı olan siyasetçi kimdir?

Cevap: Şevket Kazan. Mili Selamet Partisi milletvekili olan Kazan 1971 yılında Hukuk Fakültesini bitirmiş, 1973 yılında ise CHP ile yapılan koalisyon hükümetinde Adalet Bakanı olmuştur.

Bazen insanın başına birden devlet kuşu konabilir.


7. Belediye Başkanlığının hemen ardından Cumhurbaşkanı olan siyasetçi kimdir?

Cevap: Jacques Chirac. Paris belediye başkanlığı yapmış olan Chirac, akabinde Fransa Cumhurbaşkanı olmuştur. Zaten bu sorunun bizim siyasetimizle ilgisi yoktu. Belki ülkemizde de belediye başkanlığı yapmış bir kişi önümüzdeki günlerde Cumhurbaşkanlığı görevine gelebilir. Onu da zaman gösterecek.




 
Toplam blog
: 974
: 3444
Kayıt tarihi
: 16.01.07
 
 

2017 Basın özgürlük endeksine göre 180 ülkeden 155. sırada olan ülkemizde yemek tarifleri  ve tel..