Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Aralık '20

 
Kategori
Siyaset
 

Siyaset ve Devlet

Ne olursa olsun Türkiye’de bir siyaset kurumu var.

Yine siyasal partiler var.

Bu bağlamda, devletin bütünlüğüne, devletin milletiyle birliğine kastetmeyen bir düşünce yapısında olmak kaydıyla, yine yasalara ve anayasaya muhalefet etmeden yeni partiler de kurulmakta.

Türkiye’de siyaset kurumu bağlamında ve sivil siyasetin kapladığı alan bağlamında eşik noktası...

3 Kasım 2002 tarihiyle...

AK Parti’nin tek başına iktidara gelmesidir.

Aslında, şunu söylemek istiyorum: Siyaset kurumu, kendi göbek bağını kendi kesemez idi. Devlet aygıtı, olağanca ağırlığıyla toplumsal yaşantının içinde yer kaplamakta, politikacılara sözde siyaset yapma olanağı verilmekteydi.

SOĞUK SAVAŞ döneminin alışkanlıkları ve siyaset yapışı ile devlet refleksleri, politik faaliyetlerimizin sivil alanda ve yasal mevzuata göre seyretmesine pek müsaade etmezdi. Tabii ki, devlet aygıtının idare edilmesi bağlamında, seçimler ifa edilir, sandık başına gidilirdi gidilmesine ama, görünürde her şeyin biçimsel olması, zevahiri kurtarmak içindi...

Seçimleri kazanan siyasal partiler, siyasi iktidar olarak, hükümeti tertip ederlerdi. Ama öte yandan, siyasi otoritenin giremeyeceği alanlar vardı, dokunulamazdı. Dış politika her nedense, idare bağlamında çok başlılığa sahne olan alanların en başındaydı. Dönemin kuvvet komutanlarının bir meseleye yönelik demeçleriyle, politikacıların demeçleri uyuşmayınca, her nedense hep şapkasını alıp gitmek siyasetçiye düşerdi.

Askerî vesayet ile yargı vesayeti arasında sıkışan siyasal partiler ve dolayısıyla onların kurdukları hükümet, şeklen ülkeyi idare ederlerdi. Dış politikanın “devlet politikası” gibi algılanması, derin devlet reflekslerinin siyasette sütre arkasındaki etkinliğinin ağırlığı, siyaset zemini ile meşruiyeti ve devlet reflekslerinin hercümerç olmasına neden olurdu. Şimdi bunları neden yazdım? Geçenlerde bir yerde okuma yaparken, muhalefetin tavrı eleştiriliyordu, dış siyasette bazı noktalarda cari iktidara destek vermesinden ötürü... Keskin bıçak misali eleştirseniz bir tarafı memnun edemezsiniz, destek verseniz yine bir başka tarafı üzersiniz...

Anlamadım gitti bu siyasetteki karmaşık yumak işlerini!

 

 
Toplam blog
: 706
: 83
Kayıt tarihi
: 18.05.16
 
 

Ben, Uludağ Üniversitesi Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölümü mezunuyum. Şuan için öze..