Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

03 Eylül '14

 
Kategori
Siyaset
 

Siyasi parti kongreleri üzerine söyleşi

Göstermelik olarak nitelendireceğimiz AKP Kongresi geride kaldı. Bu kongrede seçilen yeni Genel Başkana hayırlı olsun diyor ve başarılar diliyoruz.

Ancak bu kongrede dikkat çeken bir kaç nokta vardı; Bunları tekrar hatırlatmak isterim.

Bunlardan ilki seçime başlanmadan önce açıklanan delege katılım sayısı ve seçimden sonra delege sayısından fazla çıkan oylar olmuştur.

İkinci nokta AKP lilerin kongrede tek aday var biz birlik içindeyiz mesajı verdik demesi olmuştur. Muhalefetsiz demokrasi olmaz. Bu olsa olsa biat kültürü şeklinde açıklanabilir. Nitekim Sn. Davutoğlu, adeta bir atama şeklinde getirilerek Genel Başkan adayı yapılmıştır.

Üçüncü olarak 2015 seçiminden sonra AKP içinde yarış başlayacak ve daha demokratik kongreler olacak kanısındayım.

CHP ye gelince 'Yaralı Güvercin' kitabımda da uzun uzun açıkladığım gibi, bu tip parti kongrelerinde muhalefetin kazanma şansı çok azdır. Genellikle 300 e 600 oranında muhalefet kaybeder. Bunun sebebi Parti Meclisi üyelerinin, İl Başkan, Sekreter ve Saymanlarının delege yazılmış olma geleneğidir. Bu yönetici grubu delegelerin 1/3 ünü oluşturur ve genellikle mevcut yönetime destek verir. Kalan delege oylarının yarı yarıya dağaldığı düşünülse bile muhalif kanadın başarı şansı çok azdır.

Bu nedenle CHP kongresinde Genel Başkan Kılıçtaroğlu istemedikçe, Sn. Muharrem İnce' nin fazla bir şansı yoktur.

Rahmetli İnönüyü devirdiği söylenen rahmetli Ecevit bile, bu konuda kendi evinde yaptığımız bir görüşme sırasında  kendi Genel Başkanlık seçimiyle ilgili olarak, 'İnönü gerçekten kalmak isteseydi, delegelere etki eder beni seçtirmeyebilirdi. Beni o destekledi' demiştir. (Bu konuşmaya o sırada beraberce konutta bulunduğumuz Bagavat Gita' yı tercüme eden Ziya Okay bey de şahit olmuştur.)

Son olarak CHP kendisini toparlamak istiyorsa İsveç İşçi Parttisinin yaptığı gibi bir toparlanma sürecine girmelidir. Ahmet gitti. Mehmet geldi hadi beni seçin demekle halkın oyu kimseye yönelmiyor. Öncelikle bunun bilincinde oplmak gerekir.

Güzel günler hepimizin olsun.

 
Toplam blog
: 106
: 597
Kayıt tarihi
: 13.02.09
 
 

1953 Denizli doğumlu, evli ve iki çocuk babası. Doktor dişhekimi, şimdiye kadar yayınlanmış yedi ..