Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

AYFER AYTAÇ GAZETECİ YAZAR

http://blog.milliyet.com.tr/ayferaytac

17 Nisan '15

 
Kategori
Sosyoloji
 

Siyasilerden şirinlik muskaları

Siyasilerden şirinlik muskaları
 

Masumların geleceğini koruyalım


Her seçim öncesi görülenler tekrarlanıyor. Seçilecekler seçimler yaklaştıkça biz seçecek olanları sıklıkla hatırlıyor. Hal hatır soruyorlar, güller sunarak gönlümüzü kazanmaya çabalıyorlar. Köprüyü geçene kadar dayday, sonrası hayhay ve daha da sonrası vay vay, olmaz inşallah…

Siyasete yıllardır ilgi duymuş olmama karşın, yaradılışım özellikleri yüzünden özellikle günümüz siyasal etkinliğine uygun olmadığımı da hep kabul etmişimdir. Bu nedenle bireysel olarak, mesleğim gereği dışarıdan izleme haricinde hiçbir siyasal çalışmam olmamıştır. Geçtiğimiz senelerde kendi şehrimde, gündemde bir partiden belediye meclis üyeliğine başvurum olmuştu. Belediyeden emekli olmama, siyaseti çok iyi biliyor olma yeteneğime güvenerek değil. Kendi seçtiği bir felakete gider gibi görünen, iyice kirlenen siyasete seyirci kalmamamın ödevim olduğunu hissetmem yüzündendi. Ama önceden tahmin ettiğim ayak oyunlarının üstesinden gelmekte bireysel gücüm yetersiz kaldı. Dürüstlüğe değil, para ve çevre kalabalığı olana değer veriliyordu. Derneklerde varsan, yağcılıkla insanları etkileme gücüne sahipsen öyle şans sunuluyordu. Hâsılı bana göre değildi. Hasılattan nasiplenmeyi bileceklerin bal çanağını yalamayı iyi bilenlerin işiydi. Vazgeçtim, beri durdum.

Siyasetin giderek yozlaştığını, saygınlığını yitirdiğini menfaati uğruna parti değiştirip duranlardan; dün içinde bulunduğu ortamı, ayrı düşünce yere vuranlardan vs, hepimiz bilmiyor muyuz? Bunun geleceğe yönelik kaygılarını taşımıyor muyuz?

Politikadaki niteliksizlikten, düzenbazlıktan, hilebazlıktan, çıkarcılıktan dolayı uzak durmuyor muyuz? Uzak durduğumuzdan, ilgilenmediğimizden, bizler adına seçilen temsilcilerin, vekillerin, bizler adına yönetenlerin yeteneksizliklerinden yaptıkları hataların bedelini toplum olarak ödemiyor muyuz?

İşte bunlardan dolayı, artık müdahale etmek, söyleyecek sözümüz ve yapacaklarımızın olduğunu söylemek gerekmiyor mu?

Dünlerden bugünlere zamanımızın siyasilerine bir bakın; çoğunlukla kolay yoldan bir yerlere gelme, imkânlardan istifade ve gelir elde etme, mevki sahibi olup saygınlık görme, iktidar itmesiyle itibarlı bilinme hırsındaki insanlar ön saflarda söz sahipleri.

Toplumun nitelikli ve dinamik kesimleri; böyle paralı, arkalı, ama çoğu bilgide beceride alâkasız boş insanlar yüzünden kendini siyasal etkinliğe uygun görmediği gibi, siyasetten de hep uzak durdular. İyi insanlar olarak duyarsızlaşmamızda bu kişilere kişilik kazandırırken, geleceğimize yönelik çok güzellikler kaybettirdi ve kaybettiriyor. 

Benim gibi birkaç gözünü budaktan sakınmayan yüreği yiğitler, bu kirliliği aklamaya talip olduğunda, hemen kendi kurdukları çarkın içinde öğütüp yok ediyorlar.

Çünkü azınlıkta kalıyoruz. Çünkü kurtların sofrasına düşmüş kuzu oluyoruz. Çünkü bu düzenden beslenenlerin işine gelmiyoruz.

Yine önümüzde yeni bir siyasi seçim süreci ve makama umut tutmuş bir dolu insan kalabalığı var. Böyle bir süreçte kendimi yalnız ve yetersiz bulmak istemiyorum. Siyaseti insan menfaatine, toplumun yararına ve vicdanına yönelik yapacak olan dürüst, kafası aydınlık, nitelikli insanların çoğalmasını, siyasete sahip çıkıp, para gücü olanın seçilme şartlarından arındırılmasını, insanca yaşanabilir toplumsal koşulların ortaya çıkarılmasını istiyorum.

Siyaset mademki yaşamımızın, yönetilmemizin vazgeçilmezi; o halde iyi yaşamak ve iyi yönetilmek adına, toplum olarak siyasete sahip çıkalım. Düzenbaz, “hep bana yok sana” yapan, yiyici, akraba kayırıcı siyasetçileri arındırıp, dürüst siyasetçileri belirleyelim. Seçim zamanları bu belirlemelerde en büyük fırsat, karşımıza seçilmek için geçenlerin ülkemize, toplumumuza faydası dokunabilecek olanlarını seçelim. Yanılan olmayalım, tereddütsüz kararlar verebilelim. Dinamik fikirleri hayata geçirmeye, bilgiyi ve kültürü yaymaya, eğitim seviyesini kaliteli ve yükseltmek adına gayret edene, insanlara seçilene kadar değil, daima değer verene, dürüstlüğü yaşam biçimi yapmaya hazır adaylara vekilliğimizi, yönetimimizi emanet edelim. Sonradan olumsuzluklar, pişmanlıklar, keşkeler yaşamamak adına, geleceğimiz adına kaygılar taşıyan, kendi çıkarları değil, ülkesini düşünen ve seven herkese sesleniyorum. Ülkemiz yararına, yarınlarımız adına doğru karar verelim. Her yüze gülene, evimize güllerle ziyaret edene kanmayalım. Masumların haklarını hallettirmeyelim. Gülümseyelim, ama sorgulamayı unutmadan; gelecekte hakkıyla gülmek adına birilerini değil toplumu sevindirelim. AyferAytac.com

 
Toplam blog
: 622
: 205
Kayıt tarihi
: 08.12.14
 
 

Gazeteci-yazar ..