Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

09 Şubat '07

 
Kategori
Turizm
 

Siz ne kadar turistsiniz?

Siz ne kadar turistsiniz?
 

Anlatırken güzel; "Ben Paaris’teyken" (özellikle"a" iki tanedir) veya"Dünyayı dolaştım kardeş, bööle rezalet görmedim"… "Bunu Amrikada şööle yapıyollar" yanlış yazmadım, iki kere Amerika’ya giden "Amrika" diye telafuz etmeye başlıyor. Hatta" siz Türkler ne diyorsunuz, siyah- siyah hani, sabahları yiyorsunuz, içinden tahta çıkıyor" diye "zeytin" i tarif edenlere bile rastlanıyor.

Gezmek hoş, anlatması daha da bir hoş. Ama bizler gerçekte "NE KADAR TURiSTiZ ? " biliyor muyuz?

Saat 12: 00 da check- out (otelden çıkış), 14: 00 check-in (otele giriş) kuralını bilmediğiniz için "rehberin boğazını sıktığınız oldu mu? ", Ya da 199 EURO’ya 5 gün yurtdışı turu aldığınız da bunun bir charter uçuş olup "lahey sözleşmesi" kapsamında olduğunu bilmediğiniz ve bu yüzden uçak 2 saat gecikse (ki 24 saat bile olabilir) Acenteye küfürler, Türsab’a şikayetler, Rehbere lanetler yağdırdığınız oldu mu? Yine böyle bir tura son anda gitmekten vazgeçtiğinizde "paramı ver ulan" diye acenteyi bastığınız oldu mu?

Son gün belli olsa da, vize alamadınız, yetişmedi diye paranızın tümünü geri istediniz mi? "Havaalanı vergisini ödedim ben şirkete" diyerek havaalanında Yurtdışı çıkış fonu’nu ödemek istemediğiniz? Acaip dakik bir milletiz ya, transfer arabası 5 dk gecikse, "kaçtı bu şirket" diye düşündüğünüz oldu mu? Biraz daha abartalım; Yarım Pansiyon’u yarım porsiyon yemek, Oda- Kahvaltıyı odaya kahvaltı anlayanlara da rastladınız mı?

Hiç unutmam. Kış ayları ve Bayram. Romanya’da Poiana Braşov’a kayak turu yapıyoruz. Bölgenin o zaman ki en büyük, en iyi otelini kapatmışız. İsmi Ciucaş, okunuşu"Çukaş". Kayakçılar bilir bu bölgeyi ve oteli. Neyse; Gazete ilanını hazırladık, ilan pahalı, yer kısıtlı. İlan aynen şöyle: KAYAK - ROMANYA – P.BRAŞOV – ÇUKAŞ OTELİ altına not ekledik "bilen bilir…" üç noktası da var hani. Fiyat iyi. 3 Uçak doldurduk. 1., 2. gece geçti, 3. gece akşam yemeğinde Rehberimiz beni arkadaki masalardan birinden çağırdıklarını söyledi. Gittim. 8-10 kişilik bir erkek grubu. Buyurun? : "Gurban; Sen bu şirketin sahibi misin? " evet, "bah şincik, aha kaç gündür buradayıh, hala bi tıh yok" Nassı yani? "E ilanda demişsin işte Romanya, Şov, Ç..küş oteli altına da yazmışsın "bilen bilir" diyerekten. Daha ne ossun oğlum? E amca ama bu bi Kayak Turu "Ne diyon sen yaa, Kayak-Mayak hakgetire…bi biz gayamadıh bi türlü"

Peki biraz ciddi olalım;

Gerekli ön bilgi eksikliği, önlem alınmayan sorunlar ve beklenmedik olaylar yüzünden tatiliniz karabasana dönüşebilir. Başınıza neler gelebileceğini anımsatalım.

*Pasaportunuz çıkış tarihinden en az 6 ay süreli olmalı, Kapıda kalabilirsiniz.

*Shengen vizesi ilk defa alacaksanız kendiniz başvuru yapmak zorundasınız, Eğer bir kere"red" yediyseniz yine aynı konsolosluktan vize almalısınız.

*Vize evraklarınız tam ve eksiksiz olmalı, konsolosluklara"siz benim kim olduğumu biliyor musunuz? " u anlatamıyoruz.

*Charter uçuş aldıysanız gecikmeyi de göze aldınız demektir. Ucuzdur vardır illeti. Hem ucuz olacak, hem zamanında kalkacak, hem 5* servis bekleyeceksin olmaz. Hani derler ya, hem genç olsun, hem güzel, hem bedava üstelik hemen bu gece… Hepsi bir arada olmuyor.

*Pasaporttaki isimle, uçak biletinde ki isimler birbirlerini tutmalı.

*Acente uçuşlarda havayolu ile yolcu arasında aracı konumundadır , 28/09/1955 Lahey Protokolüne tabidir. Uçuş öncesinde uçuş saatleri ve parkur değişebilir ve tüm saatlerin hareket tarihlerinden 24 saat önce teyit edilmesi gerekmektedir. Havayolu şirketleri tarafından yapılabilecek saat değişiklikleri ve olabilecek rötarlardan acente sorumlu tutulamaz.

*Tur programı örnek programdır. Uçak firmasından kaynaklanan uçuş saatleri ve parkur değişikliği sebebiyle, program içeriği aynı kalmak suretiyle değişebilir.

*Tur programında belirtilen (ekstra) turlar, araç müsaitliği, katılım sayısı ve rehberin inisiyatifine bağlı olarak günleri ve fiyatları değişebilir veya iptal olabilir.

*Paket tura katılacak sayının yeterli olmaması durumunda 7 gün öncesinden tur iptali tüketiciye bildirilir. Acente gerekli gördüğü durumlarda, tur güzergahını içeriği aynı kalmak koşuluyla değiştirme hakkını saklı tutar.

*Uçuş saatine göre, geç varışlarda panoramik şehir tanıtım turu, ertesi gün yapılır. Ekstra turlar ve şehir turları içeriği değişmemek şartıyla farklı günlerde düzenlenebilir.

*Acente, kategorisi aynı kalmak kaydıyla otel isimlerini değiştirme hakkını saklı tutar.

*Ne zaman yapılırsa yapılsın iptal durumunda vize parası iade edilmez

*Yerel otoriteler tarafından gezilmesine, gidilmesine herhangi bir sebeple izin verilmeyen gezi ya da turlar yapılmaz. Bu gezi ya da turların yapılamamasından Acente sorumlu tutulamaz.

*Tüm dünya otellerinde check-out (otelden çıkış) Saat 12: 00. Check-in (otele giriş) Saat 14: 00’dır.

*Minimum 20 katılımcı ve üzerine rehberlik hizmeti verilebilir.

Bu listeyi daha da uzatabiliriz. Ama siz sıraladığımız bu detaylar nedeniyle, gezmekten asla vazgeçmeyin. Hiçbir şey sizi gezmekten alıkoymamalı. Tam tersine böyle sorunlar olabileceğini düşünüp, önlemleri daha önceden alarak gezinizi daha mükemmel hale getirebilirsiniz. Siz gezmeye devam edin. Gezmek gerçekten bir keyiftir.

 
Toplam blog
: 305
: 4038
Kayıt tarihi
: 23.01.07
 
 

Kayseri doğumlu, 1977'den beri Sektörde (Otel, Çarşı, Yurtdışı Acente, Profesyonel Turist Rehberi..