Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

24 Ocak '09

 
Kategori
Sağlık
 

Sizi kimler tedavi ediyor?

Sizi kimler tedavi ediyor?
 

hatadan dönüldüğünü gösterir belge


29.09.08 tarihinde yayınlanan Sağlık Uygulama Tebliği (SUT) ile bir fizyoterapist'in günde 20 hasta tedavi etme hakkı elinden alınmış ve "hekim dışı sağlık personeline" verilmişti. Bunun sonucu olarak da bir çok dal merkezindeki fizyoterapist işten çıkarılmış yerine "sonuçta sağlık personelidir, hekim dışı sağlık personeli" tanımına uyar denilerek sağlık lisesi veya sağlık meslek yüksek okulu mezunları işe alınmış ve fizyoterapi, konuda uzman olmayan bu kişilere uygulatılmaya başlanmıştı.

Fizyoterapinin sadece elektroterapi ajanları olmadığını savunan biz fizyoterapistler "hekim dışı sağlık personeli" denilerek kimlerin kastedildiğini il sağlık müdürlüklerine dilekçe ile sorduk. Bir çok ilden "hekim dışı sağlık personeli denilerek fizyoterapist kastedilmiştir" şeklinde cevaplar aldık. Tabi hekim dışı sağlık personelinin "ebe, hemşire, ATT, laborant, tıbbi sekreter, anestezi teknikeri" gibi fizik tedavi ile alakası olmayan meslekler olduğu şeklinde de cevaplar aldığımız oldu.

Oysa çok değil, Sağlık Bakanlığı daha 15.02.08 tarihinde yayınladığı "Ayakta Teşhis ve Tedavi Yapılan Özel Sağlık Kuruluşları Hakkında Yönetmelik" in 31/h maddesinde "Sağlık kuruluşundaki herhangi bir faaliyet alanı veya birim, yetkisi olmayan kişiler tarafından kullanılamaz" demişti. Bundan sadece 7 ay sonra yayınlanan SUT'ta neden böyle bir ifade geçtiği tabii ki merak konusuydu.

Türkiye Fizyoterapistler Derneği, başarılı çabaları ile bu kendi içinde bile çelişen durumu düzeltmeyi başardı ve Sağlık Bakanlığı Tedavi Hizmetleri Genel Müdürlüğü'nden hekim dışı sağlık personeli denilerek fizyoterapistlerin kastedildiğini ifade eden bir belge elimize ulaştı. Sonuç olarak hatadan dönüldü diyebiliriz ancak toplumumuz sağlığı açısından çözülmemiş bir çok sorun daha olduğu aşikardır.

Eğer şimdilerde fizyoterapi seanslarına gidiyorsanız veya gitmeyi düşünüyorsanız sizleri kimlerin tedavi ettiğine sağlığınız için lütfen dikkat ediniz.

Saygılarımla...

 
Toplam blog
: 54
: 3369
Kayıt tarihi
: 15.09.07
 
 

Fizyoterapist & Osteopat & klinik pilates mat 1 eğitmeni & PNİ öğrencisi Bir sağlıkçı olarak Türk..