Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

30 Temmuz '07

 
Kategori
Çocuk Psikolojisi
 

Sokakta çalışan çocuklara yönelik bir proje çalışması

Yılmaz çocuklar yetiştirme projesi...

Yılmaz çocuklar yetiştirme projesi sevgili eşim Sosyal Hizmet Uzmanı Aynur KURTAY tarafından hazırlanmış olup, 06.11.2003 tarih ve A.1.03/ 3133 tarihli Valilik onayı ile uygulamaya konmuştur. Pilot okul olarak Aydındaki Yunus Emre İlköğretim okulu seçilmiştir. Okulun Rehber öğretmeni ile birlikte 40 öğrenci seçilmiş ve 15.12.2003 tarihinde çalışmalar başlamıştır.

Projenin Amaçları: Projenin temel amacı öncelikle 11 yaş altı çocukların 2253 sayılı çocuk mahkemeleri kanununun 10. maddesinde belirtilen tedbirler dikkate alınarak suça karışan , antisosyal davranış gösteren çocuklarda davranış değişikliği yaratarak topluma kazandırılması,

* Nufusa kayıtları yoksa kayıtlarını yaptırılması,

* Okula gitmiyorlarsa okula gitmesinin sağlanması,

* Dersleri zayıfsa destekleyici ders progamları oluşturulmasını sağlaması,

* Çocuğun yeni gruplar edinmesi, gruba ait olma duygusunu yaşaması için yetenekleri doğrultusunda sosyo-kültürel etkinliklere yönlendirmek, diğer kamu kurum ve kuruluşlarla işbirliğine gidilerek etkinlikler düzenlemesi,

Çocuğun ailesine, okula , arkadaş çevresine uyum sağlamaması nedenleri araştırılması ve çocuğa yönelik psiko-sosyal yaklaşım ve desteğin sağlanması,
Bu tip çocuklara yönelik özel ilgi ya da hobiler oluşturması,
Çocuklara danışmanlık hizmeti verilmesi
Ailelere aile çalışmaları yapılması,

Suç işleyen veya suç işleme potansiyeli yüksek olan çocuklara yönelik aile merkezli programlarda , aile, çocuk, okul akran grubu , arasındaki ilişkiler ele alınarak doğru bir şekilde değerlendirilmeye çalışılır.Aileye suç işlemiş ve suça karışmış çocukların yeniden sosyalizasyon sürecinde çocuğun antisosyal davranışlarını tanıma, izleme ve yönlendirme konusunda beceri kazandırılır. Çocuk aile içinde bulunduğu çevre içinde birlikte ele alınmaktadır. Aileye yönelik yapılacak çalışmalarda amaç çocuğu suça iten sebepleri tespit ederek çocuğu ailesiyle bütünleştirmektir.

Proje uygulaması sırasında çocuklar 3 grupta ele alınmıştır. Bunlar; birinci grup, 11 yaş altı, ikinci grup 11-15 yaş , üçüncü grup 15-18 yaş olarak ele alınmıştır. Uygulaya birinci gruptan başlamıştır.

Aileye yönelik yapacağımız hizmetleri 4 aşamada ele alabiliriz. Bunlar ;

Birinci Aşamada ; Güvenlik birimlerine intikal eden olaylarda sosyal inceleme raporu düzenlenmesini sağlamak .Ayrıca okul tarafından belirlenen çocukların ailelere sosyal inceleme raporu düzenlemek.

İkinci aşama ;planlama aşamasıdır. Bu aşamada sosyal inceleme raporunda elde edilen verilere göre çocuğa ve aileye verilecek hizmetin planı hazırlanır. Bu aşamada; suça yönelen çocuğun iyileştirilmesine yönelik programlar oluşturulması, aileye yönelik hizmetin niteliği ve nasıl olacağı yönünde programlar oluşturulması, bu hizmetler götürülürken işbirliği yapılacak kurumların ve kişilerin tespit edilmesi,

Üçüncü aşama programa başlamadır. İkinci aşamada çocuk için oluşturulan programlara ve belirlenen hizmet modellerinin uygulanmasının başlanmasıdır.

Dördüncü aşama ise; bu aşamada belirlenen programlar çerçevesinde çocuğun ve ailesinin rehabilitasyonu çalışmalarının yapılması, aileye ve çocuğa rehberlik ve danışmanlık hizmeti verilmesidir. Bu aşamada yapılacak bazı hizmetler ;maddi destek, çocuk ve aile ilişkilerini düzenleyici eğitim çalışmaları, aile içi şiddeti önleyici çalışmalar, Aile yönetimi ve aile içi sorunları önleyici çalışmalar yapılması gibidir.

Beşinci aşama ;çalışmayı sonlandırma aşamasıdır. Yapılan programın ve çalışmaların değerlendirilmesidir.

Proje kapsamında yapılan çalışmalar...

Ailelerin ikamet adreslerinde sosyal incelemeleri yapılmıştır. Yaz etkinlikleri kapsamında Gençlik Spor İl Müdürlüğünün yüzme kursundan bir grup yararlandırılmıştır.

Çocuklarla grup çalışmaları 17.11.2004 başlamıştır. Çocuklarla yapılan grup çalışmasında aşağıdaki konular işlenmiştir. Grup çalışmaları tamamlanmıştır.

Toplantıda ;Tanışma ve Grup kurallarının belirlenmesi , Yılmaz Çocuklar projesi kapsamında çocuklara yapılacak çalışmalar hakkında bilgilendirilmesi ve taleplerinin dinlenmesi,
Toplantıda;Arkadaş ilişkileri ve dikkat edilecek noktalar, iyi iletişim kurmak için neler yapmaları gerekir.
Toplantıda ;İletişim ( İletişim Nedir? , Ben dili )
Toplantıda;İletişim ( Empati, Güven, Karşılıklı saygı , iletişim engelleri)
Toplantıda; Şiddet nedir? Şiddetin çocuklar üzerinde etkileri
Toplantıda; Çatışma çözme stratejileri , uzlaşma yöntemleri
Toplantıda; Küçük yaşta çalışma yaşamının çocuklar üzerinde olumlu ve olumsuz etkileri (Zararlı alışkanlıklar , suça yönelme vb.. )
Toplantıda; Çocukların olumlu ve olumsuz davranışlar hakkında bilgilendirme ve farkındalık yaratmak.
Toplantıda; Değerlendirme ve grubu sonlandırma,

Ailelere yönelik seminerler.

seminerde;Tanışma , Yılmaz Çocuklar projesi kapsamında çocuklara yapılacak çalışmalar hakkında bilgilendirilmesi ve taleplerinin dinlenmesi,
seminerde;Aile içi iletişim ve çatışma çözme stretejileri
seminerde; Aile içi şiddet şiddet ve şiddetin çocuklar üzerindeki etkileri
seminerde; ; Küçük yaşta çalışma yaşamının çocuklar üzerinde olumlu ve olumsuz etkileri (Zararlı alışkanlıklar , suça yönelme vb.. )
Çalışmaların değerlendirilmesi yapılmıştır.

Çocukların okul ihtiyaçları (defter, kalem, boya kalemi vb..) , mont ve ayakkabı ihtiyaçları Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’ndan karşılanmıştır.

Çocuklarla tiyatro, müzik grubu , futbol takımı oluşturma çalışmaları devam etmektedir.


 
Toplam blog
: 26
: 5569
Kayıt tarihi
: 05.04.07
 
 

1962 Balıkesir doğumluyum. İlk, orta ve lise eğitimimi ülkemizin çeşitli illerinde tamamladıktan son..