Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

19 Aralık '16

 
Kategori
Güncel
 

Son gıda sahtekarlıkları açıklandı…

Son gıda sahtekarlıkları açıklandı…
 

Köftede domuz eti...

Tarım Bakanlığının internet sitesinde yer alan duyuruya göre, kontroller  sonucunda bitkisel yağlarda taklit ve tağşiş yaptığı kesinleşen 30 gıda işletmesi  ve bu işletmelerin ürettiği ayçiçek ve zeytin yağlarına ait bilgiler kamuoyu ile paylaşıldı. Söz konusu ürünlerde yağ asitleri kompozisyonu, başka tohum yağları tespit edildi.

Et ve et ürünlerinde de laboratuvar tahlilleri sonucunda taklit ve tağşiş yaptığı kesinleşen 29 gıda işletmesi ve bu işletmelerin ürettiği sucuk, köfte, kıyma, kebabın da aralarında bulunduğu ürünlere ait  bilgiler duyuruldu. Örnek olarak köftede domuz eti, kanatlı eti, sakatat, dana sucukta baş eti tespit edildiği aktarıldı.

Süt ve süt ürünlerinde ise taklit ve tağşiş yaptığı kesinleşen 28 gıda işletmesinin ürettiği yoğurt, tulum ve eritme peynirleri ile kaymak ve tereyağının da aralarında bulunduğu ürünlere ait bilgiler aktarıldı. Laboratuvar sonuçlarına göre söz konusu ürünlerde bitkisel yağ ve nişasta tespit edildi.

Açıklamada, takviye edici gıdalar ve benzer ürünlerde de kişilerin hayatını ve sağlığını tehlikeye düşürecek şekilde bozulmuş, değiştirilmiş gıdaları üreten veya satan 3 gıda işletmesi ve bu işletmelerin ürettiği ürünlere  ait bilgiler de yer aldı. Örnek olarak, bitkisel karışımlı macunun içinde ilaç  etkin maddesi "sildenafil"e rastlandığı bildirildi.

Balda da kişilerin hayatını ve sağlığını tehlikeye düşürecek şekilde bozulmuş, değiştirilmiş gıdaları üreten veya satan 3 gıda işletmesi ve bu işletmelerin ürettiği ürünler, kahvede 1, çikolatada ise 3 gıda işletmesinin ürünlerine ait bilgiler kamuoyuna duyuruldu. 

Gıdalarda taklit, tağşiş yapıldığı veya ilaç etken maddesi bulunduğu  tespit edilen ürün, firma ve markaların bulunduğu listeye "www.tarim.gov.tr"  adresinden ulaşabilirsiniz.

Bu duyuru ne ilk ne de son olacağa benziyor. Ben kendimi bildim bileli bu tür haberler medyada yer bulur. Hatta bir zamanlar ünlü bir gazetecimiz bu tür yerlere baskınlar yapar olayları haberleştirirdi.

Yöneticiler ise her zaman gerekli önlemleri aldıklarını açıklarlar. Peki neden bu ahlaksızlıklar hiç bitmez? Müslümanız deriz. Birileri çıkar islami gıda üretiyoruz der. Hükümetler her türlü tedbiri aldıklarını söylerler ama nafile… Tabir yerinde ise yine imam bildiğini okur.

Sanırım biz toplum olarak daha yeterince insanlaşamadık. (burada dürüst, namuslu, işini titizlikle yapanları tenzih ederim.)

Vicdan terazimiz bozuk.

Kendi başımıza kaldık mı, bir yolunu bulduk mu, başta birbirimize olmak kaydı ile her yere hatta devlete bile kazık atmayı marifet biliyoruz.

Acaba gıda maddelerinin içine olmaması gereken şeyleri karıştıranlar kazandıkları paraları ailelerine nasıl harcıyorlar? Gecelieri yastığa baş koyduklarında rahat uyuyabiliyorlar mı?

Bunları bilemem ama yukarıda verdiğim Tarım bakanlığının resmi adresine giderseniz, bakanlığın son tespit ettiği sahtecileri ve sahte ürünleri görebilirsiniz.

Saygılar…

İzmir 19/12/2016

 
Toplam blog
: 1508
: 1688
Kayıt tarihi
: 16.07.08
 
 

Yetmişiki yaşında iki çocuk ve iki torun sahibi bir erkeğim.. Lise mezunuyum. Uzun yıllar esnaflı..