Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Mayıs '09

 
Kategori
Müzik
 

Sona eren konser sezonu ve ülkemizde yaşanan klasik müzik krizi

Sona eren konser sezonu ve ülkemizde yaşanan klasik müzik krizi
 

AKM Aspendos Salonu'ndaki izleyenler ADSO'yu alkışlarla uğurladı.


Antalya Devlet Senfoni Orkestrası 2008-2009 Konser Sezonu'nu 'Bolero' ile kapattı.

Sezon kapanış konserine gelmeden önce peş peşe iki ilginç konserden söz edeceğim.

8 Mayıs 2009 akşamı ADSO programı Hafif Müzik Konseri'ne ayrılmıştı, gitmedim. Eşim ve kızımın ilgi alanıydı onlar gittiler. Programı içinde güzel bir konser olmuş. Zaten şef de İbrahim Yazıcı olunca kuşkum olmuyor. Ancak!

İçinde bulunduğum bir klasik batı müziği grubunda da tartışılan klasik müziğin yozlaşması süreci başladı, bir süreden beri. Sözünü ettiğim tartışma konusu CSO'ndaki müziğin niteliği!

İşte bu süreçte TRT-2 Televizyonu ve TRT Radyo-3 dahil klasik müziğe kaynaklık eden diğer kurumlardan da olumsuzluk haberleri peş peşe gelmeye başladı. Televizyonunda sadece cumartesi günleri 12.10'da başlayan ve dönüşümlü yayınlanan 'konserler' programı var devlet kurumu TRT'nin. Onun da, birinde olmazsa diğerinde; mutlaka hiç değilse iktidar partsinin bir kasaba kongresi yetiştirilir o saate ve program iptal! Radyo-3'te ise bana göre felaketler(!) peş peşe geliyor. Cumartesi-pazar öğleden sonralarında hemen hiç klasik müzik yayını bırakmadılar desem abartma olmaz inanın! Sürmekte olan diğer programlarda da önemli bir kalite düşüşü hissediyorum. Zaten bir blogla bu konuya değinmiştim(*).

Bazı özel haftalarda, 'özel konserler' yapılmakta zaten; Yeni Yıl Konserleri, Bahar Konserleri ve bazen Yaz Konserleri. Bu konserler genel olarak popüler seçkilerdir. Diğer olağan konserler, kendi niteliği ve çerçevesini koruyarak sürer giderdi. ADSO da son iki yılda kendine özgü özel koşullarda güçlükler yaşadı. Bunların bir kısmı kurumu ve değerli sanatçılarını incitebilecek türden olduğu için değinmiyorum. Ama bu yıl iki konser tümüyle iptal edildi, sömestriyle verilen aradan sonra ise program hepten değişti. Neredeyse günübirlik yapıldı desem haksızlık mı etmiş olurum diye de endişe ediyorum. Ama sonuç doğru!

15 Mayıs akşamı değerli keman sanatçımız Orhan Ahıskal'a eşlik etti ADSO. Geçen yıl Piyano Festivali günlerine denk geldiği için iptal edilen bir konseri de, sanki iki konçerto (afedersiniz)ile düzeltilmiş gibi algıladım ben. Şef İnci Özdil'di Ahıskal akşamında. Ve sanıyorum orkestraya da veda konseri oldu. Özdil, Bursa Bölge Devlet Senfoni Orkestrası'na atandı.

Solist sanatçı Orhan Ahıskal, ilk olarak W.A. Mozart 5 Numaralı Keman Konçertosunu seslendirdi. İkinci yarıda da A. Vivaldi Mevsimler (İlkbahar, Yaz, Sonbahar, Kış Keman Konçertoları)'ini icra etti. Kemanıyla bir sorun yaşadığını gözlemlediğim sanatçımız, konserini yoğun alkışlarla tamamladı.

Gelelim esas konsere, Sezon Kapanış Konseri'ne;

Son konserde Şef Orhan Şallıel, Başkemancı İbrahim Sezer'di.

Program içeriğini yazıp, yorumu okura bırakmak en doğrusu.

* G.Rossini, Wilhelm Tell Operası Uvertürü

* P.İ.Çaykovski, Kuğu Gölü Bale Süiti; Sahne, Kuğuların Dansı, Vals bölümleri

* P.İ.Çaykovski, Fındıkkıran Bale Süiti; Marş, Rus Dansı, Çin Dansı, Çiçeklerin Valsi

* M.Ravel, Bolero

* G.Bizet, Carmen Operası'ndan; Prelüd, İntermezzo, Seguedille, Alcala'nın Ejderleri, Matadorlar

Program sonunda 'bir daha' olarak Radetski Marşı'nı çalan ADSO, sezonu kapatırken ayakta alkışlarla uğurlandı.


Bu haftaki konseri yöneten Şef Orhan Şallıel, Antalya Devlet Senfoni Orkestrası Daimi Şefi olarak atanmıştı, ev sahibi olarak ilk kez podyuma çıktı. Yeni şefimiz Şallıel'e hoşgeldiniz derken, yeni atandığı görevinde başarılar dilerim.

Dinleyici/İzleyici gözüyle, ADSO için gelecek yılla ilgili önerilerimi daha sonra ayrıca yazacağım.


(*): http://blog.milliyet.com.tr/Blog.aspx?BlogNo=174173







 
Toplam blog
: 355
: 1099
Kayıt tarihi
: 16.05.07
 
 

1960 Ankara doğumlu bir Çankırılıyım. İşimin burada olması nedeniyle, Antalya'da yaşamaktayım. Ti..