Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Nisan '15

 
Kategori
İnançlar
 

Sonunda 1 No'yuz

Sonunda 1 No'yuz
 

google


2012’de Dünya dinlerinin dağılımı şöyleymiş:

Religion          Percent          

“Christianity    31.5%

Islam               25.2%

Unaffiliated     16.3%

Hinduism        15.0%

Buddhism        7.1%

Folk religions  5.9%

Other               0.8%

Sikhism           0.36%

Pew Research Center, 2012”

http://en.wikipedia.org/wiki/Major_religious_groups

2015’te ise şöyle olmuş:

“Dindarlık üzerine yapılan uluslararası bir araştırmaya göre, dünya nüfusunun üçte ikisi bir dine inanıyor ve dünyanın en dindar ülkesi de yüzde 90 ile Tayland.

Araştırmaya göre, Türkiye de dünyadaki dindar ülkeler arasında yer alıyor. Toplam 65 ülkede yapılan araştırmada, Türkiye dindarlık bakımından yüzde 79 oranla, Brezilya ile birlikte 24. sırada yer aldı.

Türkiye nüfusunun yüzde 13'ünün dindar olmadığı ve sadece yüzde 2'sinin de ateist olduğu belirlendi. Geri kalan yüzde 6 ise, kendilerini nasıl tanımlayacaklarını bilemediklerini söyledi.

Tayland'ın en dindar ülke olarak belirlendiği sıralamada, bu ülkeyi sırasıyla Ermenistan, Bangladeş, Gürcistan ve Fas takip etti.

Dindar nüfus oranları, İngiltere'de yüzde 30, Japonya'da yüzde 13, İsveç'te yüzde 19, Çek Cumhuriyeti'nde yüzde 23 ve Hollanda ile Hong Kong'da yüzde 26 olarak belirlendi.”

http://www.cnnturk.com/haber/dunya/turkiye-dunyanin-dindar-ulkeleri-arasinda

Yani, artık Dünya’nın üçte biri, ateist, deist, teist, agnostik, vb... Yani, herhangi bir dine inanmıyor veya bağlı değil. Ayrıca bu grup, en büyük dinsel grup durumunda.

Kendisini % 79 oranda dindar sayan yurdum insanının yalnızca % 30’u her cuma namazına gidiyor. Bu da, ibadetsiz İslam, kendine takıyye, Allah ile pazarlık falan demek.

Yurdum insanının 15’te 1’i ise, ne halt olduğunu bile bilmiyor. Hani, İslam muğlak bir şey olsa belki ama ööle lökkedenek gözünün önündeki bir şeyi de, ‘ay bilmem ki acaba’ modunda görmezlikten gelmek de, ayrı bir geyik konusu.

Yurdum insanının % 1’i, 5 yıl önce ateist olduğunu belirtirdi. Şimdi, % 2 olmuş bu. yavaş yavaş halkımıza cesaret geliyor demek ki. E tabii, bir de Tayyip sağolsun, milleti dinden imandan da  sonunda.

Yaklaşık 10 yıldır ateistliğinin yaşama hakkını tek başına savunan biri olarak, yeni ateistler oluşmasından çok çok mutluyum.

Ateistlerin oranı yurdumda tabii ki çok daha fazla. Halkım, hala korkuyor demek ki. Eh, pek haksız da sayılmaz bu konuda. Ancak, Ateizm Derneği sitesindeki forumlar gösterdi ki, ateistlere en büyük zararı yine ateistler verecek / veriyor / verdi bu ülkede. Bunu da not düşmüş olalım burada.

Global panorama olarak ise, 1945-2015 arasındaki kültürel göreli özgürlük döneminde, bu kadar uzun yol katedilmesi çok sevindirici.

Bir de, Dünya’nın en çok ateistinin olduğu AB ülkelerindeki ateistler, durumlarına bir aysalar ve AB Parlamentosu’nda kendilerini temsil edecek politik bir parti kursalar, konu 70 yıllığına daha çözülmüş olacak.

Haa, parlamento olmaz da, sokakta politik aktif olur. O da olur.

Biz hakkımızı savunacağız.

Tek tanrılı dinlerin engizisyonunun ipoteğinden geleceği kurtaracağız.

 
Toplam blog
: 2216
: 514
Kayıt tarihi
: 16.08.06
 
 

Serbest yazarım. 1960 doğumluyum. BÜ İşletme mezunuyum. ..