Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

01 Eylül '08

 
Kategori
Haber
 

Sonunda bir araya geldiler

Sonunda bir araya geldiler
 

SAĞDA MOR SALKIMLI KÖŞK.SOL ÜST VE ALTTA BAŞKAN DURAK VE EVGİN ATA HUZURUNDA ve ONARILAN ANI KÖŞKÜ


Sanatçı Erol Evgin, Karşıyaka Belediyesi’nce hizmete açılan Latife Hanımın ‘Anı Evi’ni’ gezdi. Karşıyaka Belediye Başkanı Cevat Durak’la birlikte Anı Evi’ni gezen Evgin “ Ülkemizin kurtarıcısı Ata’mızın anılarını yaşatan bu ev gerçekten çok önemli. Buraya sahip çıkarak tarihe sahip çıkılmış ve gelenleri etkileyen bir konuma dönüştürmüşsünüz. Anı Evi’ni daha da etkin kılan balmumu heykelleri olmuş. Emeği geçenleri kutluyorum.” Dedi.

Karşıyaka Belediye Başkanı Cevat Durak “ En önemli tarihi mirasımız Atamızın anılarını yaşatan bu köşktür. Bina yıkılmaya başlamışken önce kamulaştırmasını yaptık daha sonra restorasyonunu gerçekleştirdik. Hizmete açtığımız günden bu yana da yoğun ilgi görüyor. Hem Ata’mıza hem de tarihimize sahip çıkıyoruz” dedi.

Karşıyaka’da kültürel tesis atağı başlattığını da belirten Başkan Durak “Her semtimize birer adet kültür merkezi kazandırmak için çalışıyoruz. dedi.

K.Yaka Belediyesi, yıllardır mezbelelik bir görüntü arz eden, ancak tarihsel kimliği ve manevi yönü ile K.Yakalılar için büyük önem taşıyan Latife Hanım Köşkünü onararak hizmete açtı. Köşk şimdi ‘Anı’ evi olarak hizmet veriyor. Açılışta anı evini gezen ziyaretçilerin, gözyaşlarını tutamadıkları görüldü. Bir kısım ziyaretçiler: ' Hepsi bir araya geldiler sonunda. Mutluyız dediler.

Bu iş kolay olmadı tabi. Tam 25 yıldır kamulaştırılmağa çalışılıyordu. Tapusu ancak 2005 yılında alınabildi.

Binanın içi şimdi anılardan birer demetle yaşayacak. Zübeyde Hanım, hayatını bu köşkte kaybetmişti.

Zübeyde Hanım, son günlerini yaşadığı köşk olması açısından ayrı bir değer taşımaktadır. 1922’ de Aralık ayı ortalarında Gazi’nin annesi , K.Yaka’ya tren yolu ile getirilmiş ve bir hasır koltuğa yerleştirilerek Uşakizade Ailesinin istasyon arkasındaki bu köşküne taşınmıştı. Zübeyde Hanım, büyük bir ihtimamla bu köşke nakledilmiştir.

Köşk, eski zamanlarda bahçe içindeki çam ve palmiye ağaçları, havuzu, yel değirmeni ile tanınmaktaydı. Daha sonra dershane olarak hizmet verdi.

RESİMALTI: 1- K.Yaka B.Başkanı Cevat Durak ve Erol Evgin 2- Başkan Durak Evgin’le köşk kapısında 3- K.Yakada anı evi olan köşk 4- 5- 6- Mor Salkımlı Latife Hanım köşkü (Güzelyalı’dan) 7- Ata’nın heykeli (Bina içinde) 8- Başkan Durak Köşk önünde 9- Latife Hanım 10- Köşkün bahçesi

 
Toplam blog
: 1616
: 918
Kayıt tarihi
: 13.08.06
 
 

Hayatın dikenli yollarından geçmenin  sırrı, aralarından çabuk geçmektir. Ümit, naylon çorap giyd..