Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Mart '13

 
Kategori
Kişisel Gelişim
 

Sorumlulukları azaltmak

Minimalizm – Sorumlulukları Azaltmak 

Sorumlukları azaltmak

Sorumluluklar, beynimizi en çok meşgul edebilecek mental unsurlardandır. Bu yüzden gereksiz olan hiç bir sorumluluğu almamanız, kafanızı boş tutmanızı ve istediğinizde gerekli bir şeyle doldurabilmenizi sağlayacaktır. Herhangi bir konuya odaklanabilmek için de bu gereklidir.

Gerekli ve zorunlu olan sorumluluklar, işiniz, okulunuz, sevgiliniz, aileniz ve onlarla ilgili olan herhangi bir şey olabilir. Zorunlu olmayan sorumluluklarınız ise hobileriniz, üye olduğunuz gruplar, dernekler, sahip olduğunuz hobiler, arkadaş aktivileri, gitmekte olduğunuz bir kurs olabilir. Hayatınızı sadeleştirme adına alacağınız önlem, zorunlu olmayan sorumluluklarınızın seçimine, sayısına ve zamanlamasına dikkat etmektir. Birbirine paralel olarak çok sayıda sorumluluk almak zamanınızı dolduracak ve sizi rahatsız edecektir.

Zor sorumluluk alın, ancak aldığınız sorumlulukları da yerine getirin. Böylece geride bir şeyler bırakmamış olursunuz. Bunu proje yönetimi olarak düşünebilirsiniz. Başlangıcı olan ve belli bir süre devam eden bir şeyin sonu da net ve keskin olmalı. Bitmemiş ve ucu açık kalmış olan herşey, çapına göre beyninizi az veya çok oyalacaktır. Buna izin vermemeye çalışın.

Sorumlulukları azaltma konusunu daha iyi açıklamak için "End Task" örneğinden bahsedebiliriz.

Gerekiyorsa vazgeçin! (End Task)

Bilgisayarınız bazen ağır çalışmaya başlar ve siz de Ctrl + Alt + Delete tuş kombinasyonu ile Görev Yöneticisi'ni çalıştırırsınız. Burada bilgisayarınızın işlemcisini veya belleğini meşgul eden programı bulur ve ona sağ tıklayarak Görevi Sonlandır'ı (End Task) seçersiniz. Bilgisayarınız eski hızına kavuşur.

Beynimizi de bilgisayara benzetebiliriz. Bazı anlar olur, zihnimiz bazı şeyler ile çok meşgul hâle gelir ve olağan işlerimizi yaparken bile zorlanırız. Bunun sebebi, zihnimizde olan ve çözülmemiş olan şeylerin birikmesi ve bazılarının aşırı olarak zihnimizi yormasıdır. Eğer normal yoldan biterek sonuçlanmayanlar varsa, bunların bazılarından vazgeçerek zihnimizi boşaltabiliriz.

Örneğin işinizde veya okulunuzda bir konuya odaklanmış durumdasınız. Ancak kendinize bir kaç yeni sorumluluk daha yüklüyorsunuz ve zihniniz tamamen doluyor. Hiçbirinden de vazgeçmek istemiyor, hepsini sonuca ulaştırmak istiyorsunuz. İşte bunu yapmayın. Zihniniz dolu olduğunda, yapmakta olduğunuz şeylerde sağlayacağımız verim de düşecektir. Bir veya bir kaçından vazgeçin, zihninizi normal çalışma seviyenizi bozmayacak kadar boşaltın.

Vazgeçilecek şey ek işiniz, ek uğraşınız, hobiniz, sorunlu bir arkadaşınız olabilir. Hayatınıza girmiş olan herşey, siz ölene kadar kalacak diye bir kural yok. Durumu iyice değerlendirin ve gerekiyorsa o şeyden vazgeçin. İnanın bu sizi çok rahatlatacak ve size hayatınızda yol aldıracaktır.

http://www.bilim.org

 
Toplam blog
: 9
: 636
Kayıt tarihi
: 14.09.09
 
 

Kariyerinin son 10 yılını, Orta düzey yönetici olarak devam ettirdi. UluslararasıAssociation for ..