Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

06 Nisan '12

 
Kategori
Tarım / Hayvancılık
 

Sorumsuz Ziraat Mühendisleri, ilaç kalıntılı Sebze ve Meyveler ve Antibiyotikli Hayvansal Ürünler

Sorumsuz Ziraat Mühendisleri, ilaç kalıntılı Sebze ve Meyveler ve Antibiyotikli Hayvansal Ürünler
 

Televizyonlarda, gazetelerde ve diğer medya iletişim araçlarında hergün sebze, meyve ve hayvansal ürünlerle ilgili haberler çıkar. Haberlerden bazıları;

- Domateste, biber, patlıcan, elma, armut vb.  ilaç kalıntısı çıktı

- Çilekler niçin bu kadar büyüdü, hormonlu mu ?

- Sebzelerde fazla gübre sonucunda nitrat içeriği fazla olan sebze ortaya çıkıyor

- Meyvelerde aşırı ilaç kullanılıyor. İlaç kalıntısı fazla

- Kışlık sebzelerde E.coli bakterisi çıktı. Sirkeli su ile yıkanmalı

- Hıyarın boyu Antalya’dan İstanbul’a varıncaya kadar 25 cm uzadı

- Yumurtanın organik olmayanında ilaç kalıntısı fazla

- Sütte antibiyotik kalıntısı çıktı

- Tavukların eti et değil

- Dana eti hormonlu

- Balıklar çiftlik ise ağır metal içeriyor

- Ekmeğin kepeklisi, çavdarlısı, yulaflısı makbul

- Yoğurtlarda, sütlerde ve peynirlerde light kavramı hikaye vb.

Tüm bu tip haberlerde hedef doğrudan ziraat mühendisleridir.

Sanki her şeyin ve her ürünün sorumlusu ziraat mühendisleriymiş gibi.

Birileri sorumsuz ya da mesleğini doğru dürüst yapmayan ziraat mühendislerinden şikayetçi olur her zaman.

Hayvancılığı ele alırsak. Hayvanlara ve her türlü hayvansal ürünlere verilen ilaç, hormon, yem ve diğer katkı maddelerini veren ya da tavsiye edenler veterinerler olduğu halde, veterinerlerle ilgili haberleri sadece sevimli hayvanların dostları olarak görürüz.

Gıda mühendislerini ele alırsak, tükettiğimi her üründe en az 3-4 adet E ile başlayan katkı maddeleri vardır. Bu maddelerin ne işe yaradığını ziraat mühendisleri bilmez ama gıda mühendisleri bilir. Fakat beslenme ile ilgili haberlerde gıda mühendisleri sadece ve sadece yeni bir ürün ya da lezzetli bir ürün haberlerinde çıkarlar. Asla ve asla üretim yapan firmaları denetleyen gıda mühendisleri olarak ortaya çıkmazlar.

Bir de doktorlar var ki meslekleri haricinde her şey hakkında onlara sorulur.

GDO konusu gündeme gelir. Hemen 3-5 doktor çıkar ve GDO’ların insan sağlığına olan zararlarını fareler üzerinde yapılan deneylere dayanılarak şeklinde anlatmaya başlarlar.

GDO konusunda asla ziraat mühendisleri ya da konusunda uzman ziraat fakültelerinden profesörler çağrılmaz. Burada yine ziraat mühendislerine danışılmaz.

Özetle insanların tükettiği birçok gıda ürünü, sebze ve meyvede ve hayvansal üründe ortaya çıkan ya da ortaya atılan zararların sorumluları sadece ziraat mühendisleri değildir.

İşi bilen gıda mühendisleri, veterinerler ve diğer meslek grupları konuşmazlar. Çünkü onlar bilirler ki esas işlenmiş ya da işlenmemiş her türlü üründe yapılan katkıların insanlara neler yaptığı ortadadır.

Ziraat mühendisini tek görevi üretimden sorumlu ise üretilen sebze ya da meyvede çevre ve insan sağlığını düşünerek ve dikkate alarak minimum düzeyde gübre ve ilaç kulanım tavsiyesi yapmak ya da yaptırmaktır.

 
Toplam blog
: 537
: 1884
Kayıt tarihi
: 10.06.10
 
 

Gündemi ve olayları yakından takip etmeye çalışıyorum. Sinema, kitaplar, spor, doğa, siyaset, miz..