Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Mayıs '17

 
Kategori
Güncel
 

Sorun yok Bingöl marka şehir olacak!

Sorun yok Bingöl marka şehir olacak!
 

Sorun yok Bingöl marka şehir olacak!


Neymiş, Bingöl marka şehir olacakmış. Çevre illerden insanlar günü birlik tatil yapmak için Bingöl’e gelecekmiş. Kesin de olacak. İstemeyenin yüzü mos mor olsun!

-Bingöl’ün yıllardır devam eden su sıkıntısı var. Kürük isale hattında bir arıza meydana geldi mi şehir günlerce susuz kalabiliyor. Hafta sonunda olduğu gibi. Yıllardır bas bas bağırıyoruz, alternatif su kaynakları bulun diye. Çözüm YOK. Şehrin su problemini çözmeden mi Bingöl’ü marka şehir yapacaksınız?

-Kültür Mahallesi’nin bir bölümü 2011 yılında kentsel dönüşüm projesi kapsamına alındı. Bu kararın üzerinden tam 6 yıl geçti. 2016 yılında hak sahiplerine ‘Evlerinizi boşaltın, projeye başlayacağız’ denildi. Hala başlanıyor. Bu çağrı üzerinde konutlar boşaltıldı. Şuan gidin görün savaş halindeki Suriye’yi andırıyor. Hurda toplamaya giden insanlar beton yığınları arasında can veriyor, evlerini boşaltan insanlar kiralarını ödeyemiyor. Sizin umurunuzda değil ya, siz Bingöl’ü marka şehir yapacaksınız.

-Kaleönü Mahallesinde yapılan şehir terminalinin TOKİ konutları ile birlikte hizmete açılması gerekiyordu. Hala belirsizlik sürüyor. Terminalin ne zaman hizmete açılacağı belli değil. Gerçi Şubat 2016’da Bingöl’e gelen dönemin Başbakanı Ahmet Davutoğlu, terminalin açılışını yapmıştı ya unutmuşuz. Olsun siz bitirip bir daha açılışını yaparsınız. Bingöl’ü marka şehir yapacaksınız ya.

Bingöl Belediyesi binasını da unutmayın ha. Bingöl marka şehir olacaksa güzel bir belediye binasının olması da şart. Böyle dağınık olmuyor, insanlar dışarıdan tatil için Bingöl’e gelecek ya, yıllardır bir belediye binaları bile yok demesinler.

-Neymiş Bingöl güçlü bir tarihi geçmişe sahipmiş, Bingöl’ün daha bilinir hale gelmesi için çalışılacakmış. He ya çok güçlü bir tarihimiz var. O kadar çok araştırma yapılıyor ki, bir türlü sonu gelmiyor.

Sınırlı sayıdaki tarihi yapılarımızı o kadar iyi koruyup restore ettiniz ki, gelecek nesiller size alkış tutacak. Tıpkı Kiğı’daki tarihi Selenk Köprüsünü baraj suları altında bıraktığınız gibi. Kaleköy’deki tarihi cami, mezarlık, kaleyi sular altında bırakacağınız gibi. Şehir merkezindeki kaleleri restore edip turizme kazandırdığınız(!) gibi… Bingöl’ü marka şehir yapacaksınız ya, tarihi yapılar yok olmuş önemli değil.

Bu arada hatırlatayım Bingöl’de tek kapsamlı tarih araştırması 1985-87 yılları arasında Prof. Dr. Veli Sevin tarafından yapılmış. O tarihten sonra kapsamlı araştırma olmadığı gibi Bingöl’ün tarihi varlıklarının korunmasına yönelik elle tutulur bir çalışma da yok.

-Ya şehir mezarlığı kavşağında yapılan mühendislik harikası (!) altgeçide ne demeli. Hani kurumlar arası koordinasyon. Elazığ Karayolları Bölge Müdürlüğü bir proje hazırlıyor, alt geçit yapacak ama şehre giriş vermeyecek. O arada siz ilin yetkilileri ne yapıyordunuz? Bingöl’ü marka şehir yapmak için mi uğraşıyordunuz? Ne oldu peki, şimdi yeniden mezarlar kaldırılıp, şehre geçiş verilmeye çalışılıyor. Şehir terminalinde olduğu gibi, terminal yapılmış ama doğudan gelen araçlar için giriş yolu yapılmamış.

Yarın Kültür Kavşağı ve Düzağaç kavşağında da benzer sıkıntılar olacak. Köprüyü yapmışken, iki kavşağa da birer altgeçit planlasanız olmaz mı? Nasılsa sonunda birileri düşünecek. Hani diyorum, Bingöl marka şehir olacak ya, iki kavşak da alt geçitlerle köprüye bağlansa olmaz mı?

-Ve en önemlisi Çapakçur Vadisi projesi. En az 30-40 metre genişliğinde olması gereken su yolu 8 metre olarak planlandı. Vadi içerisinde yapılan beton bloklar, suyu sıkıştırarak etkisini arttırdı. Sonuç sel felaketi, köprü yıkımı, vadide milyonlarca liralık zarar. Çapakçur Vadisi, yıllardır hep siyaset konusu yapıldı. Yapacağız, edeceğiz… Bu kaplumbağa yürüyüşüyle zor yaparsınız.

Bu vadi başka ilde olsa şimdiye kadar hayal bile edemeyeceğiniz bir hale getirilmişti. Bingöl marka şehir olacak ya, aceleniz yok siz yaparsınız!

-Gayt deresi Kuzey yamacında bal ormanı oluşturularak, aileler için gezi, spor ve piknik alanları oluşturulacaktı. Şehir mezarlığı karşısındaki çamlık alan mesire alanına dönüştürülecekti.

Mirzan, Yeşilyurt ve Yenimahalle’de kentsel dönüşüm projeleri uygulanacaktı. Daha Kültür Mahallesi’nde başlanamadı.

Bingöl Evi Projesi ile geleneksel malzeme ve eşyanın sergilendiği bölümlerin yer aldığı, ticari olarak da geleneksel içecek ve yiyeceklerin sunulduğu bir mekân oluşturulacaktı.

Yılın belli dönemlerinde talep fazlası sebze ve meyveler termal kurutma yöntemiyle değerlendirilerek pazarlanması temin edilecekti. Her mahalleye tandırlar yapılacaktı.

Hacılar bölgesinde bulunan sıcak su Bingöl’e getirilerek termal oteller yapılacaktı.

Şehir meydanı yapılacaktı…

Yapılacak, yapılacak…

Çevre illerde insanlar Bingöl’ün projelerini bekliyor.

Bizse mecburiyet caddesinde (Genç Caddesi).

Sorun yok Bingöl Marka şehir olacak.

Ömer ŞANLI

 

 
Toplam blog
: 42
: 273
Kayıt tarihi
: 05.08.09
 
 

15.02.1981 tarihinde Bingöl Merkez'e bağlı Emtağ Köyü'nde doğdu. İlk ve orta öğrenimini Bingöl'de..