Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Ağustos '20

 
Kategori
Psikoloji
 

Sosyal Medya'da Özgür Müyüz?

Hepimiz biliyoruz ki bugünler de herhangi bir sosyal medya uygulamasını kullanabilmek için ilk olarak bir profil sayfası oluşturmak gerekiyor. Bu profil oluşturma alanının, kişinin kontrolüne bırakılmasıyla birlikte kişi, uyumlu ve tutarlı olma arzusu ile normalde yaşayabileceği tüm rahatsız edici durumlardan kendi baş etme becerilerini kullanmadan ve bu durumlarla yüzleşmeden sıyrılabiliyor. 

Fakat yine çok iyi biliyoruz ki bu profillerde ki çoğu özne, biçimsiz. Kişi olaya, zamana, kültüre, karşısındakine, çıkarına ve bunlar gibi birçok niteliğe göre farklı tutumlar ve davranışlar sergileyebilmekte. 

Ayrıca oluşturulan bu profil, bireyi bir kalıba sokarak kendi gibi olmasını engelleyebilmekte. Böylelikle, özgür bir ortam olarak yansıtılan sosyal medya aslında kişinin özgürlüğüne gem vuruyor olabilir.

Sosyal medya kullanımının yüz yüze kurulan iletişimin önünü kesmeye başladığı gözle görülür bir gerçek. İstemeyerek de olsa iletişim kurmak için gerekli olan aşamaları yok saymakta ve bu şekilde kişilerin birbiriyle iletişime girmek için sarf ettikleri çabayı da yok sayarak ilişki kurmayı kolaylaştırmaktadır. Fakat bu kadar kolay elde edilen bu ilişki karşısında bireyler arası kurulan iletişim yüzeysel ve sıradan bir hal alabilmektedir. 

Tabi tüm bu bahsettiklerim sosyal medyanın kullanım amacına göre değişiklik gösterebilmektedir.

Uzman Klinik Psikolog Büşra Keleş

busr.keles@gmail.com

 
Toplam blog
: 6
: 143
Kayıt tarihi
: 01.07.20
 
 

Şuan Seyir Psikoloji'de ergen ve yetişkin bireysel danışmanlığa devam etmekle beraber eğitim, semin..