Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

15 Mart '13

 
Kategori
Teknoloji
 

Sosyal Medyadayız

Sosyal Medyadayız
 

Sosyal Medya…….Ah sosyal medya

Çeşit, sorumluluk, bağlılık, bağlantı, takip, beğeni, haber, reklam daha birçok olayı kapsamına alan bir fenomen. Peki o ilk zamanlarda sosyal medya'nın her alanında yapılan geri dönüşü olan ya da olmayan hatalar zincirleri yavaş yavaş düzeliyo rmu. Ya da düzelmesi için bir şeyler yapılmaya başlandı mı. Sosyal medya ortamlarında da görgü kuralı var mı yok mu? Hepimiz için yoruma açık.

Sosyal medya kullanımı bizim elimizde olmasına ve bu konuda çok özgür olmamıza rağmen, bu durumunda bir kullanım kuralı olmalı mı. Özgür olmak coll olmak ya da sosyalmedyatik olmak için, sınırsız mı olmalı?

Ben bütün bunları gerçekten çözmüş bir profesör değilim. Yine naçizane daha kaliteli bir sosyal medya düşüncesindeyim. Amaç daha kaliteli kullanım. İnternet çöplüğü diye de bir durum var iken, herkes söz yazarı, herkes fotoğrafçı, herkes sanatçı, herkes ünlü, herkes aşçı, herkes özlü sözcü, herkes modacı ve yorumcu olmuşken sosyal meydanın da bu karmaşası aslında şaşırtıcı değil.

Tam da bu yazıya uygun bir paylaşımı sizinle paylaşmak isterim. Yazının başlığını yazarak kaynağı görmeniz mümkündür. Yapan yapmayan bizler olabiliriz. Hepimiz zaman zaman yapmışızdır da, amaç her ne olursa olsun 1.amaç sosyal medya'yı doğru kullanmak. Unutmayalım ki sosyal medya uzmanı diye de bir meslek var artık.

Sosyal Medya'da Dikkat Etmeniz Gereken 8 Görgü Kuralı:

Sosyal medya içimizdeki canavarı ortaya çıkardı. Hepimiz daha fazla like isteyen, daha fazla insandan yorum bekleyen aç canavarlara dönüştük. Ama bu durduramadığınız arzularınızı arkadaşlarınızın duvarına kendi fotoğraflarınızı postlayarak tatmin etmeyin. "Keşke sen de burada olsaydın" gibi şeyleri asıl amacınızı gizlemek için yazdığınızı biliyoruz. Hatta arkadaşlarınızın duvarına direk onlarla ilgili olmayan hiçbir şey yollamayın.

Instagram orijinal filtreleriyle en uyduruk fotoğrafı sanat eserine dönüştürüyor ama her fotoğraf sanat eseri olmak zorunda değil. Özellikle doğal afetlerde instagramınızı kullanmayı aklınızdan geçirmeyin. Deprem, sel gibi afet alanlarında instagramın renkleri yıkıntılara hüzünlü bir dokunuş konduruyor olabilir ama bu o afeti yaşayanlara hakaret ifade eder. Bir de her yediğinizin fotoğrafını paylaşmayın. Gerçekten insanlar ne yediğinizle hiç ilgilenmiyor.

Bir yakınını kaybeden tanıdıklarınıza başsağlığı dileyecekseniz bunu lütfen özel yapın. Duvarına herkesin görebileceği şekilde "Kaybın için çok üzüldüm :(" yorumunu yapmak hoş bir davranış değil. Bunun yerine mesaj atmayı deneyin. Böylelikle o da size mesaj yoluyla cevap verebilir. Bir de bu tarz acı dolu iletilerle "beğen"mek suretiyle empati kuranlar var ki, onları ivedilikle arkadaş listenizden çıkartın.

Sosyal medya'nın en can sıkıcı yanlarından birisi "gereğinden fazla paylaşım". Bu paylaşım ishali de genellikle Facebook gece gezmesi albümlerinde yaşanıyor. Eğer hala cumartesi deli gibi eğlendiğiniz kulübün 30 fotoğrafıyla albüm yapıp paylaşıyorsanız size 2006'ya hoşgeldin diyoruz. Pek çok insan bu albümlerin hem bayağı hem de sıkıcı olduğunu kavradı. Siz hala ısrarcıysanız lütfen aklınıza yazın o dönem kapandı!

Ahh minel aşk! Eskiden seni seviyorum, seni çok özledim gibi cümleler iki kişi yalnız bile olsa kolay kolay kurulamazdı. Şimdi aşkımızın derecesine tüm dünya şahit! Sevgilinizi çok özlediyseniz mesaj atın, arayın ya da yanına gidin ama bu bilgiyle bizi meşgul etmeyin. Bir de "canım arkadaşım geliyooor"cular var ki üçüncü şahıslar için bu bilgiler de çok gereksiz

Bütün dünya tek birşey hakkında tweet atıyorsa başka birşey hakkında tweet atmayın! Bu konu genel seçimler de olabilir doğal bir afet de, ulusal bir kutlama da. Herkes Van Depremi hakkında bir şeyler yazarken "bugün gittiğim film ivrençtiee" yazmanız sizi cool göstermiyor. Arada bir koyun olun ve sürüye ayak uydurun.

Hepimiz beğendiğimiz şeyleri Facebook'da Tumblr'da, Bloglarımızda paylaşıyoruz. Bu paylaşımı yaparken lütfen fotoğrafı, videoyu ya da yazıyı yaratana saygı gösterin ve ismini paylaşın. Böylelikle bu tarz sanat ve fikir eserlerinin yaratıcıları hak ettikleri ilgiyi görebilirler.

"Telefonumu kaybettim lütfen numaralarınızı yollayın!" Emin olun sizi hali hazırda arayacak olan 5 arkadaşınız ve anneniz dışında kimsenin umurunda olmayacak. Listenizdeki insanlar zaten bir kere size telefonlarını vermişler, bir daha uğraşmayacaklar, keşke teknolojiden faydalanıp yedekleseydiniz. Ayrıca bu numarayı hoşlandığı kızın/erkeğin telefonunu öğrenmek için yapanlar da varmış. %100 çalışmıyor haberiniz olsun.

Ne demişler efendim; sizler ne dersiniz ve ne pay çıkartırsınız yorumlarınıza bırakırım.

Sevgiyle Nilay 

 
Toplam blog
: 5
: 4266
Kayıt tarihi
: 24.01.13
 
 

Kitapları ve bilgisayar teknolojilerini seviyorum. Kitaplar, çocuklar, sosyal medya, el sanatları..