Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Ocak '15

 
Kategori
Futbol
 

Spor Toto Süper Ligi yeni yabancı kuralı

Spor Toto Süper Ligi yeni yabancı kuralı
 

Son 10 senede 8 kez değişmiş yabancı kuralı. Dün sonuncusu açıklandı. Önce yeni kural ile gelen değişikliklere bakalım.
 
Kadroda bulundurulabilecek yabancı sayısı 14'e çıkarıldı. Bunlardan 11'i maç kadrosuna alınabilecek. Diğer bir deyişle takımlar sahaya ilk 11'inin tamamı yabancı oyuncularla çıkabilecek.
 
Kulüpler, kadrolarını 28 oyuncudan kurabilecek ve minimum 14'ü Türk olacak. Kadrosunda örneğin 28 değil de 24 oyuncu bulunduran bir takim 10 yabancı oyuncu ile sözleşme imzalayabilecek. Yani Türk oyuncuların sayısının korunması hedeflenmiş. Kural açıklanırken TFF başkanı Yıldırım Demirören'in bu kuralı yabancı kuralı olarak değil, "yerli kuralı" olarak nitelendirmesi bu yüzden. Asıl amacın yabancı kuralını kaldırıp, yerli oyuncuyu teşvik etmek olduğu söyleniyor. Bu bağlamda 14 yerli oyuncunun 2'si altyapıdan, 4'ü de Türkiye'de yetişmiş oyuncular olacak.
 
Borcu Olan Transfer Yapamayacakmış(!)
 
Vergi, sigorta borcu, UEFA'ya, FIFA'ya, oyunculara borcu olanların bu kuraldan faydalanamayacağı söylendi; fakat ayrıntıları belli değil. Hep duyarız, yakın zamanda da benzer haberler Galatasaray için çıktı. Futbolculara beş kuruş almadıkları halde, kulüpten alacakları olmadığına dair kağıtlar imzalatılır. Böyle durumlarda TFF kulüplerin oyunculara borcu yok mu sayacak mesela?
 
Türk pasaportuna sahip olup başka milli takımlarda oynayan oyuncular yabancı sayılacak. Akla ilk olarak Erkan Zengin ve Veli Kavlak geliyor bu maddeye uygun. Bu oyuncular ve hali hazırda ayni durumda olan Türk pasaportları olan oyuncular kazanılmış hakları olduğu için yabancı sayılmayacaklar; ama bundan sonra öyle değil. Örneğin Mesut Özil bir mucize olur da Türkiye liginin yolunu tutarsa yabancı statüsünde forma giyebilecek.
 
Yapılan açıklamalar dışında henüz bildiğim kadarıyla TFF tarafından yayınlanan net bir belge yok yeni yabancı kuralı hakkında. Borcu olan transfer yapamayacak; ama şartlar ne? Yerli oyuncu oynatan 10 milyona kadar para alacak; peki kim ne yaparsa, ne kadar alacak? Daha akla birçok soru gelebilir cevabı net olmayan. Dolayısıyla getirileri, götürüleri de net değil.
 
Öncelikle bu yeni kuraldan verim alınıp alınamadığını öyle bir senede anlamak mümkün olmayacaktır. En az 3-4 sene bu kuralın geçerli kalması gerekli. 10 senede 8 kez değişmiş bir kuralın uzun sure ayni kalmasını beklemek biraz hayalcilik.
 
Herkes şikayetçi neredeyse Türk futbolcularının değerinin çok üzerinde bedellere transfer olmalarından ve Avrupa'da kazanabilecekleri paranın 4-5 misline kontratlar imzalamasından. Bu kararla makul bir seviyeye gelecektir bu fiyatlar; ama bir günde olacak is değil, zamanla olacaktır. Gelen yabancıların sayısının artması ile rekabet artacak, Türk oyuncular eski maaşlarını alamayacak, hatta forma şansları da azalacak. Ya kendilerini geliştirecekler, ya da başka liglere açılacaklar. Artık çok para kazandıkları için büyük takımlarda yedek kalmayı tercihen eden futbolcular azalacaktır.
Kimler Kazanır, Kimler Kaybeder?
 
Aslında bu sorunun cevabı çok kolay: doğru düzgün planlama yapan, ayağını yorganına göre uzatmayı bilen bu kuraldan karlı çıkacaktır. Eski kurala göre planlama yapan tek kulüp Beşiktaş su an için kayba uğramış gözükse de son iki senedir yaptığı doğru planlamayı önümüzdeki senelerde de devam ettirecek ilk kulüp olacak gibi.
 
Bütün kulüpler yerli oyuncuların maliyetleri düşeceği için kadrolarının maliyetlerini düşürme fırsatı yakalayacak. Ancak kulüplerin geçmiş dönemlerdeki yabancı transferlerindeki başarısızlıklarını düşünecek olursak, eskisinden daha büyük sorunlar da yaratabilirler.
 
Teoride Avrupa kupalarında mücadele edecek takımlarımız Avrupa'daki rakipleri ile arasındaki farkı kapatabilecekler. Avrupa'nın devleri ile bizim takımlarımız arasındaki tek fark diyelim kaliteli oyuncu sayısı olsun. Takımlarımız mevcut ekonomik güçleri ile kaç tane Sneijder, Sow, Ba seviyesinde futbolcu alabilirler ki? 
 
Sonuç olarak bu kural ligimizde köklü değişikliklere sebep olacaktir; ama sonuçlarını görebilmek için biraz sabretmemiz gerekecek. 
 
benzer yazılar: futbolantrenmandrilleri.blogspot.com
 
Toplam blog
: 2
: 233
Kayıt tarihi
: 10.01.15
 
 

Çocukluğumda Gençlerbirliği'nde oynamıştım. Geçen senelerde de TEGV'de çocuklara Genç Formalar is..