Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Aralık '17

 
Kategori
Spor
 

Spor Üzerine Her Şey (2)

Spor Üzerine Her Şey (2)
 

22/12/2017

Sporla ilgili bundan önceki yazdığımız yazıya devam ediyoruz. Spor vücut ve kafa yetileri eğitimiyle birlikte eğlencede sağlayan bir işbirliğidir. Spor bilindiği üzere; önceleri savaşa hazırlanmak amacıyla binicilik, kılıç ve av sporları yapılırdı.

Şu anda teknolojinin getirdiği bir hareketsizlik var. Çocukları apartmanlara kapatıyoruz. Diğer taraftan zamanlarının büyük bir kısmını servislerde geçiyorlar.  Şimdi de apartmanlara karşı bir savaş olarak çocukları sportif aktivitelere yönlendirebiliriz. Çocuklar mahalledeki okula yürüyerek giderlerdi. Halen bir spor salonu olmayan, kütüphanesi olmayan okullarımız var.

Amatör olarak yapılan spor ve profesyonel olarak yapılan spor olarak sporu iki ana başlık altında değerlendirebiliriz. Profesyonel spor bir endüstridir ve “para” kazanma aracıdır.

Halk sağlığı, toplum için çok kıymetli bir unsurdur. Bunu ne şekilde gerçekleştirebiliriz daha az araç kullanarak, asansöre binmeyerek, yürüyerek, sağlıklı yaşam halkasından birini oluşturabiliriz. Ayrıca yetişkinler için günlük aktivite, amatör spor faaliyetlerinin yaygın olması ve doğa yürüyüşleri kişinin daha zinde kalmasını sağlar.

Profesyonel sporcular amatör sporculara örnek olmalıdır. Zaten profesyonelliğin ilk basamakları amatörlükten geçer.

Engelli gençlerimizin sportif aktivitelerini kendi aileleri ve toplum olarak desteklemeli, onları bu konuda yüreklendirmeliyiz.

Sporda sağlıklı ve doğru İletişim de, spor kadar önemlidir. İletişim nedir; iki kişinin duygu, düşünce ve bilgilerini paylaşarak birbirilerini anlamasıdır yani iletişim iki yönlü bir süreçtir. 

Sporcuların birbirleriyle ve antrenörlerle karşılıklı sağlıklı bir iletişim sporcuların psikososyal ve fiziksel gelişimleri açısından önemlidir. Önemlidir çünkü sporda ustalık iklimi, antrönürü sevme, çaba, yakınlık, bağlılık ve tamamlayıcılık açısından çok kıymetlidir.

Sporda şiddete gelince, tarihe bakıldığında birçok üzücü olayların yaşandığı bilinmektedir.

Kulüp başkanlarının çok dikkatli ve özenli açıklamalarda bulunması gerektiği açıktır. Yapılan bir araştırmada kışkırtılmanın yüzde 56, 3’ü kulüp başkanı ve yöneticilerinin rakip takımın aleyhine vermiş olduğu demeçler olduğu,  

Diğer bir neden amigoların seyircileri olumsuz yönde etkilemesi,

Fanatik taraftarların ölçüsüz hareketleri,

Holiganların kışkırtmaları ve aynı zamanda medyanın da yüzde 34,9 oranında kışkırtmada rolü olduğu belirtilmiştir.

Dernekler, kurumlar amatör sporu geliştirmeli, desteklemeli çünkü mahallede, okulda amatör spor olmazsa profesyonel spor gelişemez. Sağlam kafa, sağlam vücutta bulunur. Sporun kendisi bir disiplindir. Spora vereceğimiz mana gençliğe vereceğimiz mananın öz kardeşidir. Düşüncede disiplin olur, fiziki yapı şekillenir. Sağlıklı; çalışan, üreten, bir gençlik için sağlıklı yetişkinler ve sağlıklı ileri yaş için haydi hep birlikte spor yapalım ve spora destek olalım. 

Belgin Turan’la Daha Başka Neler Mümkün.

e-mail:belginturan@gmail.com

 

 
Toplam blog
: 439
: 512
Kayıt tarihi
: 04.02.09
 
 

Lisansını Anadolu Üniversitesi/ İşletme Bölümü ve Anadolu Üniversitesi/ Sosyoloji Bölümlerinde “O..