Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

24 Ağustos '13

 
Kategori
Tarih
 

Stalin; oğlunu feda eden lider

Stalin; oğlunu feda eden lider
 

İnandığı ideolojiye, davaya ihanet etmemek için, halkına haksızlık yapmamak için öz oğlunu bile feda edebilecek kaç lider vardır acaba dünyada? Peki tarihte böyle bir lider yaşamış mıdır?

İktidardaki babaları tarafından kayırılıp, askerlikten muaf edilip, genç yaşta patron yapılıp zengin edilen çocuklar Türkiye'de çok görülmüştür. Başbakanından, belediye başkanına kadar pek çok siyasinin oğlu imtiyaz sahibi olmuş, trilyonlarla oynayan işadamı olmuştur. Dünya genelinde babalarının siyasi konumundan faydalanan çocuklar çoktur.

Peki çocuklarını üstün tutan bu tip liderler tarafından sürekli eleştirilen Stalin'in II.Dünya Savaşı'nda öz oğlunu Nazilerden kurtarma imkanı varken eşitliği ihlal etmemek, Komünist ideolojiye aykırı düşmemek için onu feda ettiğini biliyor musunuz? Daha en başta oğlunu üst rütbeli bir subay, general yapma imkanı varken, O'nu doğuda Nazilerden uzak emniyetli bir yerde görevlendirme imkanı verken onbaşı rütbesiyle batı cephesine gönderen Stalin ne kadar adil ve eşitlikçi olduğunu kanıtlamıştı. Dahası oğlu zorunlu olarak değil, gönüllü olarak orduya yazılmıştı.

Nazilere esir düşen Yakov Cugaşvili, Hitler tarafından önce Sovyet karşıtı propaganda yapması için kullanılmak istendi. Babası aleyhine konuşması, radyoda ve basında Stalin'i aşağılayıcı sözler sarf etmesi durumunda kendisine zarar verilmeyeceği vaad edildi. Yakov daha önce babasıyla kişisel anlaşmazlıkları olmasına rağmen babası aleyhine konuşmayı reddetti. Onu ikna etmeyi başaramayan Hitler bu defa takas yoluyla bazı Nazi generallerini kurtarmak istedi. Ancak Stalin'den şu cevabı aldı; " bir onbaşı ancak onbaşıyla takas edilir".

Hitler bu defa Stalingrad Muharebesi'nde esir düşen mareşal Paulus'un iadesi karşılığında Stalin'e oğlunu serbest bırakmayı vaad eder. Ancak Stalin ona hiç beklemediği bir cevabı verir; "size esir düşen bir oğlum değil, yüzbinlerce oğlum var. Hepsini serbest bırakırsanız teklifinizi kabul ederim". İşte öz oğlunu yönettiği halkıyla eşit gören, ona ayrıcalık tanımayan bir lider.

Çin Halk Cumhuriyeti'nin kurucusu Mao Zedung'un oğlu da Çin Halk Gönüllüleri'ne katılarak Kore Savaşı'nda bulunmuş ve ABD bombardımanında hayatını kaybetmişti. Mao oğlunun bulunduğu birliğin komutanına "bunu özel bir durum olarak algılamayın, zira o binlerce gönüllüden biriydi" demiştir.

Lenin'in kardeşleri ve yeğenleri de Bolşevik Devrimi'nden sonra hiçbir ayrıcalık kazanmamışlar ve kendi çabalarıyla bilimsel çalışmalar veya askerlikle meşgul olmuşlardır.

İşte doğruya, hakka, adalete inanan liderler Lenin, Stalin, Mao. Dünyada çoğu siyasetçinin, basının, tarihçinin tüm safsatalarına, hakkındaki yalanlara rağmen anketlerde ortaya çıkan sonuca göre Stalin'in bugün Rus halkı tarafından Lenin'den sonra en çok sevilen lider olması O'nun davasına ve halkına ihanet etmemesindedir.

 
Toplam blog
: 45
: 1915
Kayıt tarihi
: 28.03.12
 
 

1981 yılında Bursa'da doğdu. İnönü Üniversitesi Tarih Bölümü ve Uludağ Üniversitesi Türkçe Eğitim..