Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

21 Nisan '14

 
Kategori
Siyaset
 

Stalin'e diktatör diyemeyen solcunun, Tayyip Erdoğan'a diktatör demeye hakkı var mı?

Stalin'e diktatör diyemeyen solcunun, Tayyip Erdoğan'a diktatör demeye hakkı var mı?
 

Stalin, Sovyet Rusya'nın Lenin'den sonra yönetime gelen ikinci lideridir. 1922'den 1953'e kadar, 31 yıl boyunca liderlik yapmıştır. Türkiye'nin İsmet İnönü'sü gibi 'ikinci adam'dır.
 
31 yıllık yönetimi boyunca, ülkesini demir yumruk altında tutmuştur. Eleştiriyi vatan hainliği olarak görmüş, devlet sistemini sorgulamayı başkaldırı olarak nitelemiştir. Üretimin tamamıyla devlette olduğu, herkesin çalıştığı, devletin ve devrimi yüceltildiği baskıcı bir devlet politikasıyla ülkesini yönetmiştir.
 
Sovyet Rusya'nın üretimin devlete ait olması, herkesin çalışması gibi adil bir devlet sistemi vardı, fakat benimsedikleri yönetim şekli tamamiyle bir diktatörlüktü.
 
***
 
Stalin, Marks gibi, Engels gibi, Troçki gibi, Lenin ve Mao gibi fikir babaları ve liderler, sol fikri benimseyenler tarafından savunulmuş, övülmüş ve yüceltilmiştir; kısacası putlaştırılmıştır.
 
Ülkemizde sol fikri savunanlar, Tayyip Erdoğan'ı diktatör olarak nitelerler.
 
Asıl diktatörleri de kendine fikri önder edinirler.
 
Evet, Tayyip Erdoğan'nın diktatörlere benzeyen tutumları vardır; ama geçmişteki gerçek diktatörlere bakarsak, tatlı su diktatörü olduğunu söyleyebiliriz.
 
Dönem şartlarına göre yorumlama yapmamı isteyen olabilir.
 
Unutmasın onlar, zalimliğin ve zulmün şartı şurtu olmaz.
 
***
 
Bizim solcular ve solla faşizmi bir arada yorumlayan ulusalcılar, Suriye'de Esad diktatörünün yaptıklarıyla, bizim hükümetin yaptıklarının bir tutarlar.
 
Türkiye'de hayatını kaybedenlerin ölümleri bariz birer kazadır, ama Suriye'de evlerin-binaların bombalanmasıyla hayatını kaybeden on binlerce masum var. Sen eylemlerde hayatını kaybedenler için başbakana katil diyorsun, istifa etmesini istiyorsun, ama yüz bine yakın insan öldüren Esad'a ne katil dedin, ne de istifa et dedin.
 
***
 
İnsanlara inanmak için, samimiyetlerine bakmak lazım; birini lanetleyen, bir başka laneti benimsiyor ve ona suskun kalıyorsa, lanetlemeye hakkı yoktur.
 
Evrensel olacaksın.
 
Birini görüyorsan, ötekini de göreceksin.
 
-Mustafa Yıldırım - 22.04.2014
 
Toplam blog
: 480
: 715
Kayıt tarihi
: 03.11.12
 
 

Konyalıyım. Edebiyat okudum. Amatör yazar ve şairim. ..