Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Neslihan ERDOĞDU Serbest

http://blog.milliyet.com.tr/kariyerkoc

16 Aralık '13

 
Kategori
Eğitim
 

Şu Koçluk dedikleri / Hediye zamanı

Şu Koçluk dedikleri / Hediye zamanı
 

SİZİN İÇİN BİR HEDİYE...HAYATINIZ İÇİN EN GÜZEL HEDİYE BELKİ..


“Koçluk gözlük camınızdaki buğunun kalkmasıdır”

Aslında herkes ne istediğini ve belki de bunun için neler yapması gerektiğini bilir,en azından bir kısmını bilir.. Bilir ama ya harekete geçemez ya da geçse bile yarım bırakır…

Tıpkı pazartesi başlanıp, salı -çarşamba kaynayıp giden diyeler gibi…

“Yolda kalmak” koçların sıkça kullandığı ve bir durumu çok iyi ifade eden bir tabidir..

Koçluk bir yere ulaşmak isteyip de bir türlü adım atamayan ya da hangi adımla başlayacağına karar veremeyen bireyin netleşmesine,ne yapacağını bilmesine ve bunu bir takvime bağlayıp,sürdürmesine yarar..

Koçluk önce netleştirir,sonra  yolda tutar..

Bir örnek üzerinden gidecek olursak…

Mevcut işinden memnun olmayan ve arayış içinde olan birini düşünelim…

Mutsuz,keyifsiz,sabah  işe gitmek için uyandığında bir türlü yataktan çıkmak istemiyor,daha gözünü açtığında offf, poflara başlıyor…Motivasyonu düşük, keyifsiz gittiği iş yerinde bir sürü olmadık sorunlar yaşıyor, yöneticisi ile anlaşamıyor ya da ona haksızlık ediliyor ya da onu anlayan kimse yok, sadece mesai saatini doldurmak ve bir an önce koşar adımlarla iş yerinden ayrılmak kendini sokağa atmak istiyor..Dilinde hep “işten ayrılmak”,”bırakmak,çekip gitmek”ler ilişik. Bu düşüncelerle geçen günler,haftalar,aylar ve yıllar var…

Benzer olarak mevcut eşinden ya da ilişkisinden memnun, mutlu olmayan ama yine de sürdüren milyonlar var desem yanlış olur mu? Yıllarca kendisini o ilişkide kurban rolünde tutan milyonların hayatına yazık değil mi?

Tam da bu noktada koçluk hizmeti almak duruma bir dış göz ile bakabilmek, kör noktalardan kurtulmak, bakış açısını değiştirmek, başka açılardan bakabilmek, seçenek yaratabilmek, netleşmek, fark etmek ile hayatlar değişebiliyor..

İddialı diye düşünülebilir ama bu kadar basit…

Bu ve benzeri durumlarda koçluk hizmeti alan kişi,kendisine;  yargısız, sıfır noktasında, akıl vermeden, yönlendirmeden, eleştirmeden yaklaşan bir başka kişi ile harika noktalara ulaşabiliyor…Harika sonuçlar elde edebiliyor..

Hayatı değişebiliyor,”hiç bu taraftan bakmamıştım bu konuya…””böyle bir seçeneği farkında değildim”, ” bu nasılda hiç aklıma gelmemişti”, evet ya bundan sonra bunu farklı yapabilirim..”, ”işimi/eşimi değiştiremiyorsam ya da aslında değiştirmek istemediğimi fark etmişsem,……… şeklinde düşünmek ya da bakmak beni rahatlattı….”, ”aslında işim/ilişkim bu kadar da kötü gitmiyormuş….”, “bakışa açımı değiştirdiğimde pek çok şey değişti”

Şeklinde cümleler kurduran harika bir süreç

Bu cümleleri kuran da kurduran da aslında koçluk hizmeti alan.  Koç sadece bir ensturuman, aktör değil…

Aktör, işin/durumun/olayın öznesi hizmet alan…Kararlar ve sorumluluk ona ait…

Tam da bu noktada  eyleme geçmek ve sürdürmek mümkün oluyor…

Koçluğu “harika “ yapan işte bu. Bireyden kaynaklanması…Sorun da çözüm de,seçenek de, adım da, sorumluluk da kendisine ait..

Haydi şeytanın avukatlığını da yapayım…

İyi ya  her şey kişide ise, koçluk hizmeti nerede?

Koçluk hizmeti bu durumun her yerinde…Bu süreçte koç bir nesne olarak karşına ayna tutan ve gösterip geri çekilen, zaman zaman,”at sineği” kıvamında rahatsız eden ama uyandıran, çoğunlukla zor sorular soran, sadece soran durup bekleyen, bazen sinir bozucu biçimde suskun, bu suskunluğun sihirli tarafını yaşatacak kadar kontrollü ve özdenetime sahip, karşısındakinin çıkış noktasını görse de suskun kalmasını bilecek kadar denetimli, karşısındakinin cevabını bilse de bekleyecek kadar egosuna hükmeden, yöneten ve yenilmeyen.Hem çok içinde sürecin  hem de hiç değil..

Anlatması zor, yaşanması muhteşem bir süreç…

Deneyimlenmesi halinde  her durumda işe yarayan ve kişiyi mevcut durumdan farklı bir noktaya götüren bir işbirliği…

Merak edenler için;

www.iddanismanlik.net

 

 
Toplam blog
: 157
: 876
Kayıt tarihi
: 10.09.07
 
 

HAYAT YÜZ ÇİZGİLERİ YÖNÜNDE İLERLER.. ..