Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Mart '09

 
Kategori
Çevre Hukuku
 

Su Ürünleri avcılığında yeni düzenlemeler

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, ilk kez, ticari su ürünleri avcılığını 4 yıl süreyle uygulanacak kuralları belirledi. Bakanlığın, 31 Ağustos 2012'ye kadar uygulayacak Ticari Amaçlı Su Ürünleri Avcılığını Düzenleyen Tebliği, 1 Eylül 2008'de yürürlüğe girmek üzere, Resmi Gazete'nin 21 Ağustos 2008 tarihli sayısında yayımlandı. Tebliğ, bilimsel, çevresel, ekonomik ve sosyal hususlar göz önüne alınarak, su ürünleri kaynaklarının korunması ve sürdürülebilir işletilmesini sağlamak amacıyla, 1 Eylül 2008 - 31 Ağustos 2012 tarihleri arasında ticari amaçlı su ürünleri avcılığında uygulanacak yasak, sınırlama ve yükümlülükleri düzenliyor.

Tebliğde, Akdeniz, Karadeniz ve Marmara'da, iç sularda avcılığın yasak olduğu yerler ve dönemler ile avlanması yasak olan su ürünleri, kullanılabilecek avcılık yöntemleri ayrıntılı olarak belirtiliyor. Tebliğe göre, deniz kaplumbağası üreme alanı olarak tespit edilen yerlerde A grubu maden çıkarılamayacak ve l Nisan-30 Eylül tarihleri arasında sürat teknelerinin kıyıdan l mil mesafe içerisinde 5 milden daha süratli seyretmeyecek. Deniz kaplumbağalarının üreme zamanlarında, tarım il müdürlüklerince gerekli koruma tedbirleri alınacak. Foklann yaşadıkları mağaralarda ışık kullanılmayacak ve her türlü vasıta ile dalış yapılmayacak.
Sahilden itibaren uzaklığı 100 metreyi geçmeyen, şamandıralarla çevrilmiş yüzme alanları içinde, l Mayıs-30 Eylül tarihleri arasındaki dönemde su ürünleri avcılığı, bin metreden derin sularda dip trolü ile avcılık, tüm denizlerde 15 Nisan-31 Ağustos tarihleri arasında gırgır ağları ile su ürünleri avcılığı yapılamayacak.
Hamsi gündüz avlanmayacak
Tebliğde, avlanması yasak olan su ürünleri de sayılırken, avlanmasına izin verilen türlere ilişkin boy ve ağırlık sınırlan da belirtildi. Buna göre, ağırlığı bin gramdan az ahtapot, 8 kg .dan az orkinos, boyu 9 cm.den küçük hamsi, 13 cm.den küçük barbunya, 15 cm.den küçük çipura, 40 cm.den küçük kalkan 18 cm.den küçük levrek yakalanamayacak.
Taşıdıkları toksin nedeni ile insan tüketiminde sakınca bulunan balon balıkları (Lagocephalus sceleratus, Lagocephalus spadiceus) karaya çıkarılamayacak ve satılmayacak.
Hamsi avında geçen yıl başlatılan gündüz avı yasağı devam edecek. Marmara Denizi ve Karadeniz'de gırgır ağları ile hamsi avcılığı 16.00-08.00 saatleri arasında yapılacak. Gırgır ağları, belirtilen saatler dışında, hamsi avlamak amacıyla denizde bulundurulmayacak.
Gırgır ağları ile hamsi avcılığı yapacak balıkçı gemileri, gemi ruhsat tezkeresinin verildiği il tarım müdürlüğünden avcılık izin belgesi alacak.
Stoklann korunması, avcılığın sürdürülebilirliğinin sağlanması amacı ile bakanlıkça hamsi avcılığına alan, avlanabilecek ve karaya çıkarılabilecek miktarlar, karaya çıkış noktası, zaman, nakil açısından yasak, sınırlama ve yükümlülükler getirilebilecek.
İnsan tüketimi için piyasaya sunulmak üzere, bakanlıkça balıkçı gemilerinin büyüklüklerine göre belirlenecek kasa veya kutu miktarından daha fazla hamsinin karaya çıkarılması, nakledilmesi ve satışa sunulması yasaklandı.
Bakanlık, hamside av süresini uzatmak üzere, tekne boylarına göre avlanma sınırı getirmişti. Balıkçılarla uzlaşma içinde alınan karar, 30 Temmuz'da genelge olarak ilgililere duyurulmuştu. Genelgeye göre, 15 metreden küçük tekneler günde 250, 15-19, 99 metre büyüklükteki tekneler 300, 20-24, 99 metre büyüklükteki tekneler 500, 25-29, 99 metre büyüklükteki tekneler 600, 30-34, 99 metre büyüklükteki tekneler 700, 35-39, 99 metre büyüklüğündeki tekneler 750, 40^14, 99 büyüklüğündeki tekneler 800, 45^19, 99 metre büyüklüğündeki tekneler 850, 50 metre ve üzeri tekneler ise 900 kutu veya kasa hamsiyi karaya çıkarabilecek.
Kasa veya kutular ile nakledilecek ya da balık unu yağı fabrikalarına gönderilecekler de dahil olmak üzere, karaya çıkış noktalarından sevk edilecek tüm hamsiler için nakil belge-
si düzenlenecek. Uzatma ağları ile dönem boyunca sardalya avcılığı yapılabilecek.
Bakanlık ayrıca, hamsi, sardalya ve istavrit balıkları için bir kasada taşınacak balık miktarını da balığın daha canlı ve ezilmeden naklini sağlamak üzere düşürdü.
Tüm karasularında, l Nisan - 31 Ağustos tarihleri arasında ağ dalyanları dahil, her türlü istihsal vasıtası ile palamut ve torik avcılığı yapılamayacak. Ancak, 15-31 Ağustos tarihleri arasında çapari ile palamut avcılığı yapılabilecek. Muğla- Gö-kova ve Güllük körfezlerinde, palamut ağları 07.00-19.00 saatleri arasında denizde bırakılamayacak.
Bütün karasularında, l Mayıs-30 Haziran tarihleri arasında her türlü istihsal vasıtası ile kalkan avcılığı, parakete ve fanyalı ağlar ile kalkan avcılığı yapılamayacak.
Bütün karasularında, l Temmuz-31 Aralık tarihleri arasında gırgır ağlarıyla, l Haziran-31 Aralık tarihleri arasında boyu 24 m ve üzerinde olan parakete tekneleriyle orkinos avcılığı yapılamayacak.

kyn:Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı



 
Toplam blog
: 282
: 4843
Kayıt tarihi
: 03.08.08
 
 

1949 istanbul doğumluyum, 1973 yılında Kimya ve işl. mühendisligini bitirdim. Halen agabeyimle bi..