Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

09 Mayıs '12

 
Kategori
Efsaneler
 

Sünnet Tarih öncesine dayanır

Sünnet Tarih öncesine dayanır
 

Kibele-Rhea


Bugün hala günlük yaşamımızın içinde olan Sünnetin ilk ortaya çıkışı yine Anadolu topraklarında doğmuş Kibele kültüne dayanmaktadır. Kibele tapımı, ana tanrıça figürü olarak vecde dayalı rütiellerle  Frigyalılar zamanında doruğa ulaşmıştır. Daha önceki Hitit ve Hurri uygarlıklarında Kubaba ismi ile var olduğu ileri sürülen Kibele tapımı tartışmalı da olsa M.Ö 6500-7000’lere kadar uzanmaktadır.

Sünnetin ortaya çıkışını aktarmak için, Kibele ve Attis mitini anlatmadan olaya giremeyi;.  Attis Kibele’nin sevgilisidir. Birbirlerine başkalarını sevmeyecekleri ve sadık kalacakları için söz verirler. Ancak bir süre sonra Attis, zamanın Frig kralı Midas’ın kızına aşık olur. Kibele’ye olan aşkını ve sözünü unutarak Kralın kızıyla evlenmeye karar verir. Kral düzenleyeceği düğün törenine Tanrıça Kibele’yi de davet eder. Düğün töreni başladığında Kibele’yi karşısında gören ve verdiği sözü hatırlayan Attis çok utanır. Verdiği sözü tutamamanın verdiği pişmanlıkla cinsel organını keser ve kanlar içinde kıvranmaya başlar. Sevgilisinin bu halini gören ve dayanamayan Kibele affederek daha fazla acı çekmemesi için onu çam ağacına çevirir ve ölümsüzlük bahşeder. Çam ağacının her daim yeşil olmasının sebebi budur.

Pessinus Mabedi'nde (Bugünkü Eskişehir ilinin Sivrihisar ilçesi sınırlarında yer alır.)  Tanrıça Kybele adına her sene düzenlenen şenliklerde bu tapınakta rahip olmak isteyen erkeklerin hadım edilmesinin ve kesilen cinsel organlarının bir çam ağacı altına gömülmesinin kökeni budur. Bu inanış daha sonra sami ırkında (Arap ve Yahudiler) cinsel organı değil ama ucunu kesme şeklinde günümüze kadar devam etmiştir.

            

 
Toplam blog
: 58
: 536
Kayıt tarihi
: 14.09.11
 
 

"Uzun ince bir yoldayım" diye tarif etmiş hayatını Ozan Aşık Veysel. Yazdığı bu sözlerinde beni e..