Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Mayıs '08

 
Kategori
Kent Yaşamı
 

Tahtakuruları Manhattan’da

Tahtakuruları Manhattan’da
 

Çarpıcı olsun diye Manhattan dedim. Aslında son 5 yıldan beri Kuzey Amerika’nın büyük şehirleri tahtakurusu istilasına uğramış durumda. Manhattan, San Francisco, Boston, Chicago...daha bir sürü şehir.

Son haftalarda ise Manhattan’da metrolarda da görülmeye başlandı. Bazı insanlar yolculuk boyunca yer olsa bile ayakta gitmeyi tercih eder olmuş. Üzerlerine bulaşıp ta eve taşımasınlar diye.

Tahtakurusu istilasına maruz kalmak hakikaten berbat bir durum. Evinizin tahtakurusu baskınına uğraması kesinlikle pislik içinde yaşadığınız anlamına gelmiyor. Bu böcekler elektrik tesisatını bile kullanarak bir daireden öbürüne geçebiliyor. İstila başlamışsa geçmiş olsun.

Eşyalarınıza da sıçradılar mı kurtuluşunuz onları atmakta. Böcek işi yapanlar bu aralar öylesine yoğunlar ki aklınız hayaliniz durur. Eğer Türkiye’de tahtakurusuna orijinal bir çözüm (DDT kullanmadan...çünkü yasak ABD’de)bulmuş birilerini tanıyorsanız...Hemen ticaretine başlasınlar.

Tahtakurusu deyip geçmeyin. Orijinal bir böcek. Geceleri ortaya çıkıyor. Siz uyurken, saldığınız karbon dioksite doğru yöneliyor. Ve bulur bulmaz da bir güzel kanınızı emmeye başlıyor. Ama farketmiyorsunuz bile. Çünkü bu böcek kanınızı bir hortumuyla emmerken diğer bir hortumuyla kanınıza anestezik bir madde salıyor ki ısırıldığınızı duymayın ve pıhtılaşmayı önleyici bir madde daha salıyor ki kanınızı rahatça emsin.

Sonrasında alerjik bir reaksiyon oluşuyor doğal olarak ve kırmızı kaşıntılı bir nokta ile yaşıyor kişi bir süreliğine.

Bu böcekler emdikleri kan ile hayatta kalıyorlar, başka kaynakları yok...öyle tahtakurusu denmesine bakmayın.

Beslenmeden 1 yıl süre ile canlı kalabiliyorlar. Bu bakımdan insanlar eşyalarını da (yatak, koltuk takımları vs..) atarak ya yeni eve çıkıyorlar...ya da evlerini baştan aşağıya ilaçlatıyorlar ki bu bir kerede olup bitmiyor.

Neyse yani 21.yüzyılda dünyanın en önemli merkezlerinden biri diyebileceğimiz Manhattan böcek istilasında.

 
Toplam blog
: 237
: 1302
Kayıt tarihi
: 06.08.07
 
 

Biyolojinin son yıllarda, özellikle son 10 yılda içeriğinin yoğun bir şekilde moleküler düzeye inmes..