Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Ocak '15

 
Kategori
Futbol
 

Taktik başarı

Fenerbahçe son 6-7 haftadır bir çıkış yakaladı. Devre arası da tam bu çıkışa denk geldi. Fenerbahçe' nin geçtiğimiz sezona kıyasla en önemli eksikliklerinden bir tanesi fizik güç ve ileride kurulan baskı idi. Devre arası hazırlıklarda İsmail Kartal bu eksiğe odaklandı ve oldukça ağır antrenmanlar ile fizik güç yüklemesi yaptı. Bu yüklemenin sonuçlarını 3-4 hafta içinde, yorgunluk geçince göreceğiz. 

 

Kasımpaşa karşısında Fenerbahçe, 3 önemli eksiğine rağmen, ezberlediği bir taktik diziliş ve görev tanımları içinde klasik futbolunu oynadı. Diego, Selçuk ve Emenike' de eskiye göre daha gayretli ve etkili olunca eksikler hissedilmedi. Diego akıllı futbolunu asistleri ile, Kuyt' da azmini 2 gol ile süsledi. Meireles' de sakatlanana kadar tüm önemli pas alış verişlerinde yer aldı, orta sahada tüm açıkları kapattı. 

 

Kasımpaşa sahasında kolay kolay yenilmeyen bir ekip. Üstelik bu sezon ilk golü yedikleri maçların çoğundan da galip ayrılmışlar. Sıradan bir takım olmadıkları çok açık. Ligin en güçlü 7 takımından bir tanesi. Bu deplasman, esasen zor bir deplasmandı. Buradan hele 3-0 ile çıkmak kolay değil. 

 

Maça gelince, Alper- Diego ve Kuyt' ın dikine ve hücumu düşünen futbolları, Kasımpaşa' yı oyunun belirli bölümlerinde çok zorladı. Ligin topla en çok oynayan oyuncular listesinde ilk 5' te olan Gökhan ve Caner' in oyun sıkıştığı anlarda sorumluluk almaları dikkat çekti. Bu iki bek, gününde olduklarında, Fenerbahçe ile rakipleri arasındaki farkı belirliyor. Oyunda belirleyici oluyor. 

 

Fenerbahçe ile Kasımpaşa' nın ilginç bir özellikleri var. Her iki takım da Süper Ligde savunma bölgesini en az kullanan takımlar. Yani 1. bölgeden topu en hızlı çıkartan takımlar. Yine her iki takım da topa sahip olmayı seviyorlar. Fenerbahçe' nin bu istatistikte ligin en başarılısı olduğunu belirtmek gerekiyor. Bir ortak özellikleri de her iki takım da rakibi en ileride karşılayan iki ekip. Böylesi ortak noktalara ve kaliteli ayaklara sahip iki ekibin mücadelesinde, Fenerbahçe' nin oyun üstünlüğü dikkat çekmesine karşın, Kasımpaşa' nın da çok tehlikeli ataklar geliştirdiği ve net pozisyonlardan faydalanamadığını da belirtmek gerekiyor.

 

İsmail Kartal' ın maç sonu açıklamalarından da anlaşılacağı üzere, rakip Kasımpaşa iyi analiz edilmiş. Kasımpaşa' nın gollerinin %78' ini ortadan geliştirdiği düşünüldüğünde, Fenerbahçe' nin orada Selçuk destekli, Egemen-Alves' in önde basması ile yıpratıcı, beklerin kademeleri ile güçlendirilmiş bir savunma kurgusu oluşturması başarılı bir taktik girişim olarak Kartal' ın hanesine yazıldı. Ayrıca Kasımpaşa' nın bir sorunu olan duran top konusunda da Diego ve Caner kozu ile avantaj sağlanmış oldu. 

 

Futbol hem basit hem de karmaşık bir oyun. Doğruları yaparsanız basit bir oyun. Hata yaparsanız, karmaşık hale gelir. Fenerbahçe haftalardır doğruları yapıyor. Çünkü Kartal basit düşünüyor, basitliği aşılıyor, istediği sonuçları alıp çıkıyor. Basit oyun, sonuç getiriyor. 

 

Taktik başarısı nedeni ile bu 3 puanı İsmail Kartal' ın hanesine yazmak gerekiyor.

 

 http://twiter.com/bertankaya

 

bertan.kaya@yahoo.com

 
Toplam blog
: 575
: 567
Kayıt tarihi
: 10.05.07
 
 

İlgi alanları ekonomi, para politikası, siyaset, edebiyat, futbol, Türk ve Ortadoğu Tarihi, AB ve..