Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Mart '08

 
Kategori
Blog
 

Tango Charlie – Mike Bravo Alpha

Tango Charlie – Mike Bravo Alpha
 

TC - MBA


TC – MBA

Milliyet Bolg’un yeni modası olan, “B U L M A C A” oyununa izin verirseniz, ben de katılmak ve bir bulmaca da ben sormak istiyorum. Sakın yanlış anlaşılmasın. Kimse bana el vermedi. Ne sevgili Alev Meisel’in, ne Şükrüye Kayhan’ın, ne de tijhal’ın bulmacalarını bildim. Onlarda bana; “elim sende, ebesin” demedi. Ben kendiliğimden soyundum bu işe..

Tüm hava araçlarını tanımlayan, şekil, rakam ya da bir gurup harften oluşan işaretler vardır. Uluslar arası kabul görmüş kurallara göre, sivil havacılıkla ilgili olan hava araçlarının kuyruk kısmına yazılan; ikili ve üçlü harf guruplarından oluşan işaretler kullanılır. İlk iki harf o hava aracının ülkesini, diğer üç harf de, bir anlamda hava aracının özel adını belirler. Buna da, çağrı işareti denir.

Çağrı işareti olan harfleri, tek tek söylemek, telsiz haberleşmesinde harflerin ses benzeşmeleri nedeni ile karışacağından, o harf için belirlenmiş sözcükle söylenmesi kural olmuştur.

Türk Sivil Havacılığı için, çağrı işaretindeki harflerin karşılığı olacak sözcükler belirlenmişse de, havacılığın evrensel dili ile uyum sağlamadığından, ülkemizde de, sivil havacılıkla ilgili hava araçlarının çağrı işaretinde bulunan harfler İngilizce sözcüklerle ifade edilir.

Yazımın başlığında sözcüklerle yazdığım, yazı girişinde de harf gurupları halinde verdiğim bulmacayı sanırım şimdi çözmeniz kolaylaştı.

Kısaltmaya bakıp, ilk harf gurubu için Türkiye Cumhuriyeti demek hepimize çok kolay gelmiş olmalı. Asıl bulmaca ikinci guruptaki üç harf içindi. Yani; MBA.

“Amerikan Basketbol Ligi” diyenler kaybettiler.

MBA. Yani, Mike Bravo Alpha.

Bir hava aracı düşlemenizi istiyorum. Ülkemizin ciğerleri, ormanlarımız cayır cayır yanarken, yaşamı orman varlığına bağlı yüz binlerce canlı, çocuklarımızın geleceği yok olmak üzereyken; bir melek gibi geniş kanatlarını ormanlarımız üzerinde açan, yangınlara aman vermeyen, attığı sularla yangınları henüz başlamışken söndüren bir hava aracı. Bu hava aracına bir de çağrı işareti düşünün. Tamam, şimdi buldunuz. MBA.

Milliyet Blog Armağanı.

Çağrı işaretini tam olarak söylemek gerekirse; Türkiye Cumhuriyeti – Milliyet Blog Armağanı. İşte, 7 Mart 2008 Cuma günkü yazımda başlatmayı önerdiğim, Milliyet Blog Yangın Söndürme Uçağının çağrı işareti “ bu olmalı” diye düşünüyorum. Siz ne dersiniz? Burnunda kocaman “ Milliyet Blog” yazan. TC – MBA çağrı işaretli bir uçağımızın olması, bu uçağın hem karaya, hem de; deniz, göl, baraj gibi sulara inerek aldığı suyla yangınları söndürmesi bize gurur vermez mi? Bize yakışmaz mı?

Tüm Milliyet Blog Yazarlarının/Okurlarının bu kampanyaya katılacaklarına, çevrelerini de bu kampanyaya katılmaya çağıracaklarına içtenlikle inanıyorum.

Bir yangın uçağının alınmasının bir hayli pahalı olacağını, bizlerin yardımı ile böyle bir uçağın alınmasının olanaklı olamayacağını düşünenleriniz de olacaktır. Unutmamak gerekir ki, denizler ve okyanuslarda su damlalarından oluşmuştur. Az ya da çok yapacağımız yardımların bu ülkenin geleceği olan ormanlar için önemini lütfen unutmayalım.

Türk Hava Kurumu Muhasebe Müdürlüğünce belirlenmiş ve Milliyet Blog aracılığı ile yardımda bulunacakların Türkiye’nin her yerinden, Halk Bankası Anıt Şubesi’nde açılmış olan, 1925 numaralı THK Yangın Uçağı Kampanyası hesabına yardımlarını yatırabileceklerdir. İnternet ortamında bu kampanyaya katılacak olanlar ise; Şube Kodu olarak 411’i girmeleri gerekecektir. THK yangın Uçağı Kampanyası, hesap numarası olarak ta 1600-1925 girilecektir. Yardımlarımızı yatırırken, ya da internetten EFT yaparken isminizi ve isminizin hemen yanında parantez içinde “Milliyet Blog” yazmayı unutmamanızı anımsatırım. (Yardımlarınız için hiç bir havale ücreti alınmayacaktır.)

Bankadan her 15 günde alacağım bağış yapanlar listesini ve yapılan bağış miktarını Milliyet Blog’da sizlere duyuracağım.

Orman Yangınlarının söndürülmesinde, bir damla da olsa suyumuz bulunsun.” Dersiniz, değil mi?

Unutmayın1: THK Yangın Uçağı alım kampanyası için, tüm operatörlerden yangın yazıp, 3919’a gönderin. Bedeli 6 YTL’dir. Ülkemize katkısı, yemyeşil ormanlar.

Unutmayın2: Bir Cumhuriyet Kurumu olan THK’na üye olun. Rejime ve Cumhuriyet kazanımlarına sahip çıkmanın bir yolu da, rejimin ve Cumhuriyetin kurumlarına sahip çıkmaktır.

 
Toplam blog
: 182
: 2395
Kayıt tarihi
: 29.01.07
 
 

10 Kasım 1954 tarihinde doğdum. Sosyal Hizmet Uzmanıyım. Pilotum. (ultralight licence no:151)..