Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Ağustos '08

 
Kategori
İnançlar
 

Tanrı mı, Allah mı?

Tanrı mı, Allah mı?
 

İşte size bir kelime muamması; Tanrı kelimesi ile Allah kelimesi arasındaki fark nedir? Tanrı kelimesini hiristiyanlar mı kullanır? Dua ederken Allah denmesi zorunlu mudur?

Biz Müslüman Türkler bu bilmeceye uzun süre takıldık. Özellikle askerlik yapan erkekler bunu gayet iyi bilirler. Askerde yemeklerden önce topluca dua edilir. Bir asker veya rütbeli yemekhanenin hakim bölgesinde durur ve öncü olarak duaya başlar;
"Tanrımıza hamdolsun"
Asker topluca tekrar eder;
"Allahımıza hamdolsun"
Öncü asker ısrarla Tanrımıza diye tekrarlar, topluluk da ısrarla Allahımıza diye okur.

Şimdi bunun mantığı nedir? Toplumumuzdaki yaygın inanış, Tanrı kelimesini Hıristiyanların, Allah kelimesini ise Müslümanların kullandığı şeklindedir. Bu inanışın oturmasındaki ana etken ise yine medyadır. Çünkü TV ve sinemada yeralan yabancı filmlerinde tüm hıristiyanlar "Tanrı" şeklinde dua etmektedir. Daha doğrusu seslendirmenler böyle söylediği için insanlar öyle olduğunu sanmaktadır.

Oysaki hıristiyanlar "Tanrı" kelimesini hiçbir zaman kullanmamıştır. Tanrı'nın İngilizcesi "God"'dır. Peki bu kelime nereden çıkmıştır? "Tanrı" kelimesi öz Türkçe bir kelimedir. Orjinali yazılı Çin kaynaklarına göre "Tengri" dir. Eski Türkler Şamanizm inancında yaratıcıya "Gök Tengri" diye dua etmekteydiler.

Allah kelimesi ise Arapçadır. Kur'an da Arapça olduğu için yaratıcıya "Allah" olarak hitap edilmiştir.

Yani işin aslında "Tanrı" ve "Allah" kelimeleri arasında anlam olarak hiçbir fark yoktur. Her iki kelimede yaratıcı için kullanılmıştır. Birisi Türkçe, diğeri Arapça'dır. Mana ise aynıdır. Ama medyanın yarattığı bir izlenim, aslında Türkçe olan bir kelimenin yabancılara has gibi algılanmasına neden olmuştur. Bunda kasıt olup olmadığını bilmiyorum. Ama bizim dinimiz İslama göre olduğu gibi her şeyin temeli niyet ve amaçtadır.

Bana göre kalpten geçen niyet yaratıcıya hitap etmek ise, bunun şekli ve ismi önemli değildir.

 
Toplam blog
: 109
: 1269
Kayıt tarihi
: 07.07.06
 
 

Yorum yapmaktan ve metin yazmaktan zevk alıyorum. Her insanın yorum yapması kişisel görüşlerini beli..