Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

20 Aralık '17

 
Kategori
Güncel
 

Taşeron ve Mevsimlik İşçiler

"Taşeron ve mevsimlik işçiler için yeni düzenleme açıklandı. Bu durumda başkasının işe aldığı taşeron işçilerin eğitimli eğitimsiz herkese kadro verdiler. Kamuda kendisinin işe aldığı Mevsimliklere ise kurum ister ise 9 ay 29 gün çalışma verdiler.
  
Bu şu demek; Kurum isterse 30 gün, isterse 5 ay, isterse 9 Ay 29 gün çalıştıracak. En az 9 ay 29 gün değil.

Kendi kurumunda çalışan işçilere ya ‘kadro verilmesi yada bu süreyi en az 9 ay 29 gün çalışır’ şeklinde düzenlenmesi ve ayrıca kamuda mevsimlik çalışan KPSS ile giren yada KPSS'siz giren üniversite işçilere direkt kadro verilmesi, mağduriyetimizi giderecektir.   

Çünkü, üniversite mezunu mevsimlik kadrosuz çalışıp toplam 10 ay çalıştırmazlar ise geri kalan gününü dışarda iş bulma imkanı olmayacaktır.

 Lütfen yasa çıkmadan bizleri gündeme taşıma ümidiyle..." diyor.

Onun öncesinde de;

 "Çaykur'da mevsimlik Ziraat Mühendisi olarak 150 kişi çalışmakta. Bizler KPSS puanı ile girdik.    Bizim gibi lise ve ön lisans mezunu kişiler de KPSS puanı ile girdiler.

    Bizler sadece ortalama 120-130 gün çalışıyoruz. Çalışırken işsizlik maaşı kesilmekte. Fakat eğer işsizlik şartlarını kazanırsanız, işsizlik maaşı alamıyorsunuz. Çünkü, Çaykur işten çıkartırken işinizi askıya alıyor. Böylece İŞKUR'da işsiz gözükmüyorsun.

    Şahsım, ara dönemlerde Ücretli Öğretmenlik yaptım. Günlerim dolu olmasına rağmen, Ücretli Öğretmenlik günlerim işsizlik maaşı alabilmek için gün olarak sayılmadı. Sayılsa bile Çaykur askıya aldığı için maaş bağlanmadı.
        
    İş başlangıcı Mayıs ortası - Eylül sonu ya da Ekim ortaları bitiyor. Yani herkes yaz, iş kapısı açıkken işe başlıyor. Kışın işin olmadığı zaman da işten çıkarılıyorlar. Eğitimli ya da eğitimsiz bütün işçiler 230 gün işsiz gezmektedir.
          
    Mevsimlik ( Geçici ) işçiler yeni yasa ile 7200-9000 iş günün de emekli olacaklarından 7200/130 gün = 55 yıl çalışmaları gerekmektedir. Eğer 25 yaşında işe girmiş ise 80 yaşında emekli olacaktır. 9000 gün de emekli olacakları hesaplamıyorum bile. Yıl içinde 120-130 gün çalışınca işten çıktığın zaman da nereye başvursanız sizleri 5-7 ay için kimse işe almıyor ve almaz. Çünkü sabit çalışacak kişiyi almak istiyor. Eğer işi öğrenip çalışacaksanız ki bu onun için imkansız. Ben 12 yıl çalıştığım iş yeri bile almak istemedi kesinti oluyormuş.
          
    Eğitimli olanlar  benim gibi Ücretli Öğretmenlik yapmak istese eğitim yılının başını kaçırtıyor. 2. dönem öğretmenlik çıksa bile Mayıs’a kadar çalışacağını söylemeyeceksin yoksa çalıştırmazlar. Bu durumda da eğitimi Mayıs'ta yarıda bırakınca da öğrenciler mağdur olacaktır.
        
    Bizler 3 yıldır çalışan tecrübeli ve aynı zaman da KPSS ile girmemize rağmen, KPSS Merkezi atama ile gelen Mühendis arkadaşı başımıza yetkili getiriyorlar. Bizleri 1800TL. maaşla 120-130 gün çalıştırıp kapı dışarı atarken aldığı yeni Ziraat mühendisine 4500TL. ödemektedirler. Halbuki aynı işi yapan kişiye aynı ücret ödenecektir diye kaç defa açıklama yaptılar. Yeni alınacak mühendisleri bizlerin arasından Noter huzurunda içimizden seçebilirler. 

    Bizler gibi Mevsimlik çalışan orman, şeker, tarım ve ÇAYKUR’da yaklaşık 20 bin işçisi var. Yasaya göre 5 ay 29 günden fazla çalışamıyoruz. Bazı kurumlar bu süreyi sonuna kadar kullanıp, işin kalanını taşeron personele yaptırıyor.

    Kamuda  2007 de bir yasa ile 179 gün çalışanları kadroya geçirmişler. Günü az olan yani daha önce çıkartılanlar bu haktan yararlanamamıştır. Halbuki bu girenler ya da daha önce kadrolu olanlar zamanla emekli olmuşlar. Böylece Çaykur ve diğer kurumlarda kadrolu çalışan işçisi sayısı azalmıştır. ÇAYKUR'da ( Diğer kurumları bilmiyorum) Ziraat mühendisleri ya da üniversite mezunu işçiler ise 2011 de çıkartılan kanunla kadro almışlardır.
    Taşeron Yasası çıkarken Mevsimlik işçileri de değerlendirmeleri, KPSS ile giren Üniversite, Yüksek Okul, Lise mezunlarına ve kamuda mevsimlik çalışan üniversite işçilerine direkt kadro verilmesi, işçilerin de 5620 nolu yasayı kaldırıp ( 179 gün çalışma sınırını) kalan işi dönüşümlü olarak en az 9 ay çalıştırılması yada 3 ay düşük ücret verilerek sigortalarının yatırılması ...
        
    Başbakan Binali Yıldırım geçici işçilerin kadro talebine cevaben, ‘Mevsimlik geçici işçilerin sorunlarını sağır sultan bile duydu. Sorunu torunlarımıza havele etmeyeceğiz. Sorunlarınızı çözeceğiz.’ şeklinde konuşmuştur... demiş.

    Okumuş, çalışmış, emek sarfetmiş. Hepsi hayata sağlam tutunabilmek için. Kimseden sadaka istemiyor borç istemiyor. Sadece emeğinin karşılığını istiyor.

    Bir şekilde bana ulaştı. Böyle bir konuya ve talebe duyarsız kalamazdım...
        

 

 
Toplam blog
: 1929
: 661
Kayıt tarihi
: 11.11.06
 
 

  Hayatı ciddiye almam, emeği çok ciddiye alırım. Dünyanın en vazgeçilmez üçlüsü; çocuklar, çiçek..