Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

31 Ekim '08

 
Kategori
Gezi - Tatil
 

Tatil'e çıkarken dikkat!!

Tatil'e çıkarken dikkat!!
 

www.etatil.com


Tatile mi çıkıyorsunuz? Öyleyse, ...

Tatilin ne kadar önemli olduğunu hiç düşündünüz mü?

Bazılarımız için yılda bir kez, bazılarımız için iki, üç kez, bazılarımız için ise; iki, üç yılda bir kez yaşadığımız tatillerimiz, aylar öncesinden düşlerini kurduğumuz, çok ama çok mutlu olmayı beklediğimiz anlardır ve zamana bağlı her şey gibi; yaşanırlar ve biterler. Ne elbise gibi önceden prova olanağımız vardır, ne de " rengi attı; götürüp değiştireyim" deme şansımız...

Öyleyse ne yapmalı?


İşin uzmanı dururken...

Ekmeği kendiniz yapıyor, doktor yerine üfürükçüye gidiyor, ilacı nalburiyeden alıyorsanız; tatilinizi kendi başınıza veya otobüs yazıhanesi ile düzenleyebilirsiniz!

Uçak biletinizi kendiniz alacak, oteli hiç görmeden gazetedeki resminden seçecek, çevre gezilerinde taksiciden yardım alacak, ören yerinde kapıcı sayesinde bilgilenecek iseniz size hayatta başarılar...

Tatil organizasyonu ciddi iştir!

Tatil organizasyonu önemli teknik bilgi gerektiren bir iştir. Tatil, ulaşım, konaklama, bilgilendirme ve gezi gibi unsurları içeren bir olgudur. Doğru planlama ve doğru zamanlama, konunun profesyonelleri tarafından yapılır. Tatilinizi, sizin adınıza, sizin istem ve beklentilerinize göre organize edecek profesyonel işletmeler, seyahat acentalarıdır. Seyahat acentaları, deneyimli personel ve sorumlu yöneticiler eliyle hizmet verirler. Organizsayonlarında yer alan tüm hizmetlerden size karşı sorumludurlar. Seyahat acentaları tüm hizmetleri ile TÜRSAB ve Turizm Bakanlığı denetimindedirler.


İşletme belgesine dikkat!

Seyahat acentalarının yasal olup olmadıkları nasıl anlaşılır? Her seyahat acentasının kapısında seyahat acentası olduğunu gösteren ve Türsab amblemini taşıyan sarı pirinçten bir levha bulunmak zorundadır. Ayrıca seyahat acentaları bürolarında görünen bir yerde seyahat acentası işletme belgesi asılı olmalıdır. Türsab üyelik belgesi de bulunan yerin yasal bir seyahat acentası ofisi olup olmadığını anlamanıza yardım edecektir.


Kavunu dibini koklayarak alıyorsunuz, Peki, tatilinizi nasıl satın alacaksınız?

Seyahat acentası ürünleri ile ilgili bilgileri ilanlar, reklamlar ve broşürlerle duyururlar. İlan ve reklamlarda tanıtılan ürünün tüm özellikleri yer almaz. Ancak, özellik olarak belirtilen tüm unsurlar seyahat acentasının siz tüketiciye karşı sorumluluğundadır. Broşürler genellikle ilan ve reklamdan çok daha ayrıntılıdır. Broşürdeki tüm bilgiler seyahat acentası tarafından doğruluğu garanti edilmiş bilgilerdir. Tercihinizi yapacağınız tatil paketine ait broşürü alın ve saklayın.

Seyahat acentalarının önemli hizmetlerinden biri de enformasyondur. Siz, seyahat acentası yetkilisine tatil tercihlerinizi belirtin ve onun bu konudaki fikrini alın. Kitlesel paket tatillerin dışında. Size özel, istediğiniz gibi bir organizasyon yapabilirler. Broşür ile belirtilen unsurlar dışında bir tatile karar kıldı iseniz, ya da size bröşür bilgileri dışında başkaca bilgiler verildi ise, bunları yazılı olarak isteyin.


Sözleşmenizi yanınızda bulundurunuz.

Tatilinizi seçtiniz ve rezervasyonunuzu yaptırdınız. Ödediğiniz bedel karşılığı bir makbuz aldınız. Bu makbuzun yanısıra size rezervasyonunuzu belirten, içinde ulaşım, konaklama tarihleri ve şekilleri belirtilen bir başka belge daha verilecektir. Bu belgeye "Voucher" denir. Kimi zaman bu belgede sadece konaklama bilgileri yer alır. Özellikle ulaşım kendiniz tarafından organize ediliyorsa bu belge, ilgili konaklama tesisine giriş yaparken size gerekli olacak ve bir sureti tesise teslim edilecektir.


Eğer gezi şartlarını, özellikle iptal şartlarını ve diğer hususları belirten bir sözleşme, seyahat acentası yetkilisi ile sizin tarafınızdan imzalandı ise...


Böyle bir sözleşmenin imzalanması halinde bir suretini siz de alın ve saklayın. Bazen, gezi şartları broşürlerin arkalarında veya voucherin arka yüzünde yer alır. Bu şartları okuyun ve buna göre davranın. Unutmayın ki; özellikle grup seyahatler bir ya da bir kaç kişinin mazeret ya da istemlerine göre değiştirilemezler. Hele hele ulaşım uçak ile ise, bu konuda uluslararası sivil havacılık kuralları karşısında seyahat acentasının dahi yapabileceği pek bir şey yoktur.


Nereye ne zaman gideceğinizi ve seyahat planını ayrıntısıyla sorunuz.

Satın aldığınız tatile ait broşürü iyi inceleyin. Merak ettiğiniz her konuyu seyahat acentanıza sorun. Özellikle hareketin hangi gün, saat kaçta olduğunu bir kez daha kontrol edin. Saat 24'ten sonraki hareketlerde tarihin değişeceğini unutmayın. Hareketin hangi gün olduğunu ayrıntılı olarak sorun ve not edin.


Gideceğiniz yeri ve iklimi, alış-veriş, spor olanakları gibi konuları seyahat acentanızdan öğrenebilirsiniz. Ulaşımı kendiniz gerçekleştiriyorsanız, gidilecek tesisin bulunduğu yeri çok iyi öğrenmek, nasıl gidileceği konusunda seyahat acentanızdan bilgi almak, size zaman kazandıracaktır.


TÜRKİYE SEYAHAT ACENTALARI BİRLİĞİ
TURSAB

Saygılarımla

www.etatil.com

 
Toplam blog
: 2
: 1600
Kayıt tarihi
: 27.10.08
 
 

İstanbul'da doğdum ve büyüdüm. İşim nedeniyle son üç yıldır İzmir' de yaşamaktayım. Turizmle uğraşıy..