Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Eylül '09

 
Kategori
Yurtiçi Tatil
 

Tatil yerleri.. Polonezköy

Tatil yerleri.. Polonezköy
 

Doğayla başbaşa şehrin gürültüsünden uzak bir pazar sabahı... Keyifli bir kahvaltı ve doğada bir yürüyüş yapmak isteyenler için Polonezköy İstanbul'un yanıbaşında...1842'de kurulan bu köy, şimdi villaları, otelleri, yeşil bahçeleri ile modern bir yerleşim.

Eski adı Adampol olan Polonezköy, ev pansiyonculuğunun ilk geliştiği yörelerin başında geliyor. 1900'lerden beri Polonyalılar burada otel, pansiyon ve restoran işletiyor. Son yıllarda Türk işletmecilerin otellerinin sayısı da artmış. Polonezköy'e gelince önce sıkı bir kahvaltı yapmak lazım. Ev reçeli, köy peyniri ve odun ekmeğini yedikten sonra nasılsa yapacağımız yürüyüşte yediklerimizi yakacağız diye düşünerek, Stella Pansiyon'a giriyoruz. Burada fiyatlar İstanbul ayarında. Stella böreğini mutlaka tatmak gerek. Etrafta gözü rahatsız edecek hiçbir şey yok. Yemyeşil ağaçların arasında hamakta sallanıyoruz biraz. Bu hamakta kitap okumak da pek güzel olurdu aslında... Burada bir yanda çocuklar top oynuyor, bir yanda köpekler açık havada olmanın tadını çıkarıyor. Köy, çam, meşe, gürgen, köknar, kestane ve çam ağaçlarından oluşan bir orman içinde kurulu. Gözleriniz yeşile iyice doyuyor. Polonezköy'ün cevizi, inciri, yaban böğürtleni, kestanesi meşhur. Ama şimdi kiraz mevsimi. Şehre dönerken mutlaka kiraz götürmek lazım. Bir ara kirazları dalından yemeye öyle bir dalmışız ki, Polonezköy'ün en yaşlısı 85 yaşındaki Çorbacı Edek Amca sesleniyor: "Çekim yapmaya mı geldiniz kiraz yemeye mi?" Çorbacı Edek Amca'yla sohbete başlıyoruz hemen. Çorbacı lakabı, çiftçi olmasından geliyor, bir de kıdeminden. O yaşta hala traktörüne binip bütün gün tarlasında çalışıyor. Zaten o kadar az ki artık Polonezköy'de çiftçilik yapan. "Çok değişti burası" diyor, "nerede eski köylüler..." Daniel Ohotski, Joseph Dohoda, Frederick Novicki, Antoni Dohoda... Buradaki otel ve restoran sahipleri, ama aynı zamanda Polonezköy'ün muhtarı ve ihtiyar heyeti. Onlar doğma büyüme dördüncü nesil. Hepsi de kendilerini tamamen Türk gibi hissettiklerini söylüyor. Polonya takımları yerine Türk takımlarını tutuyorlar. Türklerle evlenenler de var, Polonyalılar da. Köye yeni dört Polonyalı gelin gelmiş. Taze kan gelmesi çok iyi oldu diyorlar. Zaten gittiğiniz yerlerde yarı Türkçe yarı Lehçe konuşmalar duyuyorsunuz. Şu anda Polonezköy'de yaşayan 90 Polonya kökenli Türk vatandaşı var. Nüfusun geri kalanı da yaklaşık 300 kişi. Haftasonları köyün nüfusu çok artıyor. Otelciler, bazı haftasonları köy yollarında araba park edecek yer kalmadığını söylüyorlar.

Polonezköy'e günübirlik de gelebilirsiniz, kalmaya da. Piknik alanı da var burada, her türlü yemeği yiyebileceğiniz gurme restaurantlar da... En yoğun mevsim ilkbahar ve sonbahar ama herkes kışın da pek keyifli olduğunu söylüyor. Biz gittiğimizde çok rüzgarlı bir gündü. "Mevsimine göre rüzgar da olur kar da olur buz da olur" diyor Frederick Novicki. Karda köyün başka bir güzelliği oluyormuş, zaten birçok yerde "kışın da hizmetinizdeyiz" tabelalarına rastlıyorsunuz. Sıra geldi yürüyüşe ... Beş kilometrelik yürüyüş parkurunda zaman zaman ağaçlarla kaplı yemyeşil tünellerin içinden geçiyorsunuz, ayrıca eğer mevsimine rastlarsanız bir yandan yürürken bir yandan yaban böğürtleni de yiyebilirsiniz. Alışveriş yapmak için Polonezköy'de köy meydanına inebilirsiniz. Tabii burası haftasonları çok daha hareketli. Özellikle hanımlar dükkanlara bakmadan Polonezköy'den gitmiyor. Polonezköy için daha da güzelleşmiş diyen de var, bozulmuş diyen de...

Haftasonu köy meydanında kurulan pazardan ev yapımı likörler ve çeşit çeşit reçeller de almak mümkün. Ev yapımı vişne ve ceviz likörü, üzerine şeker döküldükten sonra 45 gün bekletiliyor. İçerken çok dikkatli olmak lazım çünkü sonra bu karşıma %96 saf alkol dökülüyor. Likörü üreten Antoni Dohoda, bu likörün kışın çok soğuk günlerde içilmesini öneriyor. Reçellerde ise katkı şeker bulunmuyor. Dohoda, elma pekmezi, reçel ve marmelatların yüzde 100 doğal ve sağlıklı olduğu konusunda iddialı. Polonezköy'deki evlerin mimarisi Osmanlı, Polonya, Çerkez ve Rum yapı geleneğini yansıtıyor. Ama eski tipik köy evlerini ararsanız, bu evlerin sayıları bir elin parmaklarını geçmiyor.

NE YENİR : Tereyağı, peyniri ve adına festivaller düzenlenen kirazlarıyla ünlü köyde, Polonya mutfağının en özgün yemeklerini gerçek sahiplerinin sunumuyla tadabilirsiniz. Polonya, Avusturya, Fransız, Rum ve Türk mutfağının en güzel lezzetlerini doğanın içinde bir yemek keyfinde keşfedebilirsiniz. Köyün en ünlü lezzeti kiraz. Polonezköy'e Haziran ayında yolu düşenlere kesinlikle önerilir: İstanbul'daki sevdiklerinizi de bu tatlı kirazlardan mahrum etmeyin. Kekik, kestane, çiçek balı, polen ve polen bal karışımı da köylülerin misafirlerine tavsiye ettikleri lezzetler; bizden söylemesi. Polonezköy'de irili ufaklı lokantalar dışında genelde büyük tesislerin içinde yer alan restoranlar bulunuyor.

POLKA COUNTRY HOTEL
Tipik bir Polonya evi. Evin ön bölümünde herbiri özel banyolu ve konforlu 15 oda, 43 yatak var. Otelde toplantı ve oyun odası, havuz, sauna bulunuyor. ADAMPOL : Sağlık-eğlence ve dinlence mekanı. 55 oda, açık ve kapalı yüzme havuzları, restoran- cafe , bar, spor salonu, çocuk eğlence odası, jimnastik salonı, oyun salonları, disco ve havuz barıyla hizmet veriyor (Tel 0216 432 31 54)

LEONARDO

10 sene önce bir evin restore edilmesiyle restorana dönüştürülen bu restoran Türk, Avusturya, Fransız, Polonya, Slav yemekleri sunuyor. Spesiyalleri arasında steak a la polonaise, steak salatası, böğürtlenli krep, apple a la polanaise bulunuyor. Yemekten sonra bir kadeh ev yapımı ceviz ya da vişne likörü alınabiliyor.Bu mekanda tatlılar da denenebilir. (Tel 0216 432 30 82)

ULAŞIM : İstanbul'dan Polonezköy'e gitmenin en kısa yolu TEM Otoyolu üzerinden. Anadolu yakasında, Kavacık-Beykoz-Üsküdar sapağından yaklaşık 300 metre sonra yol ayrımında soldan devam ediyorsunuz. Oradan itibaren 12 km yolu Polonezköy'e kadar orman içinde gidiyorsunuz. Avrupa yakasından en fazla bir saat, Anadolu yakasından yarım saatte ulaşılabilecek bir yer Polonezköy. Yollar açıksa çok daha kısa sürüyor. Köye 3 farklı yoldan gidilebiliyor.

Kavacık'tan gelirken, Kavacık mevkiini geçtikten 1 km. sonra sola dönüp daha sonra Acarlar sitesinden sağa dönerek ulaşabilirsiniz.

Beykoz üzerinden Toygar'a, oradan Mahmut Şevket Paşa'ya, oradan da Üçpınarlar mevkiinde güneye yönelerek ulaşabilirsiniz.

TEM'in "Ümraniye Sarıgazi" çıkısından Eski şile yolu istikametine yönelip, Alemdağ'a gelindiğinde Cumhuriyet köyü doğrultusunda ilerleyip, Cumhuriyet köyüne gelindiğinde de sola dönerek ulaşabilirsiniz.

http://www.turkiyeinternette.com/haber/4564-tatil-yerleri-tatil-yerleri-polonezkoy.html


 
Toplam blog
: 384
: 1684
Kayıt tarihi
: 02.05.09
 
 

Yazmayı, okumayı, paylaşmayı, özgürlüğü seven, "BİLGİ"lenirken, "BİLGİ"lendiren dünya insanıyım. Lai..