Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

20 Kasım '16

 
Kategori
Futbol
 

Teknik direktör etkisi

Bu derbiye net olarak teknik direktörler damgasını vurdu. Doğruları Advocaat, yanlışları Riekerink yaptı. Sonuçta 17 senelik gelenek yine değişmedi. 

Maç öncesi analizimde, Fenerbahçe’ nin derbide nasıl oynayacağını tahmin etmiştim. O şekilde de oynadı. Galatasaray ise tahminlerimin çok dışında etkisiz bir futbol oynadı. Riekerink, Advocaat' in tuzağına düştü.

Advocaat ve takımı, dün gece gerçek bir taktik dersi verdi. Bu maçı taktik sistem ve disiplin kazandı. Taktik konusunu hafife alanlar, dün geceden sonra taktik faktörünün ne kadar önemli bir faktör olduğunu anlamışlardır. 

Advocaat’ın takımı Galatasaray’ ı orta sahada durdurdu, pas trafiğini bozdu. Hücumda ise ayakta top tutmadan, fazla pas yapmadan 1. Bölgeden, 3. bölgeye direkt toplar atarak, Galatasaray’ ın savunma hattının arkasına adam kaçırmaya çalıştı. Bu şekilde hem pres yemedi, hem de Sow, RvP ve Volkan tehdidi ile Galatasaray savunmasının ileri çıkmasını engelledi.

Fenerbahçe, bugün yine Manchester United maçında oynadığı gibi doğru bir taktik ile ve taktik disiplin ile oynadı. Advocaat’ in kazandırdığı en büyük meziyet bu. Taktik disiplin, bu tür maçlarda müthiş işe yarıyor.

Ayrıca Fenerbahçe saha içinde inanılmaz kompakt oynadı. Kademeler mükemmele yakındı. Alan savunması mükemmele yakındı. Adam adama eşleşmeler doğru idi. Hamle zamanlamaları ve ikili, üçlü presler çok başarılı idi.

Fenerbahçe’ de bugün Josef de Souza, takımın saha içi lideri idi. Hücumda, savunmada, sahanın her yerinde insiyatif aldı. Her kritik topa müdahale etti. Aralara girdi, top çaldı. Kayarak kritik müdahaleler yaptı. Çok isabetli ve doğru paslar ile Fenerbahçe’ yi sıkı pres gördüğü dakikalarda rahatlattı. Fenerbahçe’ de ikinci büyük katkı Alper’ den geldi. Orta sahada her yere basmaya, pas alış verişlerinde sorumluluk almaya çalıştı. İyi mücadele etti. Üçüncü olarak Sow’ da hem sırtı dönük iyi oynadı, hem de sürpriz deparlar ile Galatasaray savunmasını zorladı. Temkinli olmaya itti.

Alex Ferguson’ un meşhur bir lafı var. “Siz topu RvP’ nin koştuğu yere atacak kadar zeki olun yeter” diyor. Bunun ne kadar doğru olduğu ortada. Dünyada ilk golde yaptığı vuruşu yapabilecek, yaşayan 5 tane futbolcu var. Birisi de o. Fenerbahçe topu ona getirmeyi başardıkça gole ulaşacaktır.

Bugün Fenerbahçe Volkan Şen yerine, solda Stoch veya Aatıf ile başlasa, fark daha fazla da olabilirdi. Volkan Şen belki de futbol hayatının en etkisiz, en kötü maçlarından bir tanesini oynadı diyebiliriz.

Advocaat' in kendisine uzun süre tahammül etmesi Advocaat' in tek hatası oldu. Volkan Şen' i oyundan daha erken alıp, Stoch, Aatıf veya Emenike' yi oyuna almış olsa, Fenerbahçe sol kanadı çok daha etkili kullanabilirdi. 

Galatasaray’ da ise Riekerink, dört büyük hata yaptı. Birinci hatası Selçuk İnan’ ı oynatmaması oldu. Bu Galatasaray’ ın hücum bölgesinde organize olmasını, oyun kurmasını engelledi. Çünkü ağır pres altındaki Galatasaray orta sahası, Selçuk İnan’ ın pas becerilerini aradı. Onun ayakta pas tutma ve faul aldırma becerileri olmayınca Galatasaray panik içine girdi.

İkinci hatası Sneijder’ i oyundan almak oldu. Sneijder tehdidi sahadan çıkınca, Fenerbahçe takım olarak rahatladı. Onun kritik pas ve uzaktan şut tehdidi ortadan kalkınca, onu marke eden Neustadter orta sahada daha ilerilerde basmaya başladı ve Fenerbahçe Galatasaray’ ı 10 metre kadar geriye itmeyi başardı.  

Üçüncü hatası ise oyunu doğru okuyup, ilk hatasını geriye çevirmek üzere ikinci yarıda oyuna Selçuk İnan’ ı almamak oldu. Hatta Eren sakatlandığında bile oyuna Cavanda’ yı alarak adeta intihar etti. Eren’ in de sakatlığı ile 4-4-2 oynama fırsatı da kalmadı. Top şişirme opsiyonu da elinden gitti.

Dördüncü hatası ise Serdar Aziz tercihi oldu. Hazır olmadığı ortada idi. Bu kararı ile savunmada büyük risk aldı.

Galatasaray rakip ceza sahasına bile girmekte zorlandı. Galatasaray kaybedebilir. Ancak bu kadar tepkisiz, bu kadar mücadele seviyesi düşük, bu kadar dağınık bir futbol oynaması kabul edilir gibi değil.

Fenerbahçe’ nin sert ve agresif futboluna cevap veremediler. Bu da en azından bir puandan olmalarına neden oldu.

Bu karşılaşmada Advocaat’ in doğruları, Riekerink’ in yanlışlarını yendi. Advocaat bu gece tam bir taktik zafer kazandı.

Maçtan önce yazmıştım, doğru taktik sistem ve taktik disiplin her zaman kazandırır diye. İşte bu tezimizin ne kadar doğru olduğu ortaya çıktı. Advocaat’ in nasıl bir teknik direktör olduğu ortada. Elindeki malzeme Galatasaray’ da Riekerink’ in elinde olan malzemeden kötü, ancak Advocaat gerçekten üst düzey bir teknik direktör. Bu malzemenin hakkını verdi. Yüzde yüz verim almayı başardı.

Hakem Cüneyt Çakır’ ın iki pozisyonda Galatasaray’ lı Carole ve Serdar’ a kırmızı kart göstermesi gerektiğini düşünüyorum. Son adam kuralını işletmedi, o şekilde yorumlamak istemedi. Ayrıca Josef’ in kafa vuruşunda itilmesi de net penaltı. Mehmet Topal’ a iki hafta önce verilen penaltı kadar net. Bu maç 2-0 bitememiş olsaydı, bugün Cüneyt Çakır’ ı konuşuyor olacaktık.

bertan.kaya@yahoo.com

 
Toplam blog
: 575
: 567
Kayıt tarihi
: 10.05.07
 
 

İlgi alanları ekonomi, para politikası, siyaset, edebiyat, futbol, Türk ve Ortadoğu Tarihi, AB ve..