Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

06 Haziran '14

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

Telek nedir? Kuşlardan, tuşlara

Telek nedir? Kuşlardan, tuşlara
 

Meleklerden Teleklere, Kuşlardan Tuşlara İnsanın Bilgiye yolculuğu

Eskiden ne tuş ne de tükenmez kalem vardı. Mürekkep hokkasını, teleki (Kuş tüyünü)  ve kağıdı bulan yazar mum ışığında düşüncelerini yazardı. Telek deyip geçmemek gerekir zira onun sayesinde bir çok yazılan bilgiler günümüze geldi.

Kütüphanelerde değerleri bugün milyarlarca doları bulan o kitaplar geçmişin günümüze uçarak gelmesini sağladı.

Astroloji'de "Akıl" Merkür gezegeninde simgelenir, bu aynı zamanda İkizler'in yöneticisidir. Kıvrak ve çabuk düşünüp sonuç ve cevap üretmek bu burcun temel özelliğidir.

Astroloji'de AKIL Hava elementinin ürünüdür. Aslında Ruh'ün üflenmesi İnsana DÜŞÜNME kabiliyeti verilmesini simgeler aynı zamanda. Bu yüzden zodyak haritasında 11. Kova evini Cebrail'in, havanın, aklın ve bilginin evi olarak adlandırmıştım.

TELEKleri tutan işaret parmağıdır, bu parmak ister sol ister sağda olsun şu anda tuşlara dokunarak yazmakta aktarmakta bilgiyi. İnsan elindeki işaret parmağı bu yüzden dört elementin HAVA olanını simgeler.

Telekleri büyüteçle incelediğinizde ince küçük tüylerin birbirine ne denli muhteşem bağlandığını görürsünüz. Telekle yazan AKIL'dır. AKIL Bağlantı kurar, Bağdaştırmaları zekice yapar. Bu ise ön bilgileri ustaca birbirine eklemektir.

Kalem olarak TELEK'in kullanılmasının anlamı çok büyük. Mesela Melek Cebrail kanatlı olarak tasfir edilir ve siyerde de anlatılır. Kitapların anası olan Kuran'ı o vahyetti Hz Muhammed'e. Bilgi insana uçan ve kanatlı olan Melekle geldi. Yine teleklerle yazılmış mesajları kuşların ayaklarına bağlayarak haberleşme sağlanırdı. O kuşlar o bilgiyi taşımak için saatlece günlerce kanat çırpardı.

Genelde telekler beyazdır. Beyaz nasıl ki ışığı hapsetmeyen 7 rengi yansıtan aydınlık bir renkse elbette bir kuşun tüyüne bir meleğin kanadındaki güzelliğe en mantıklı giden renktir. Bz buradan şunu rahatlıkla görebiliriz ve söyleyebiliriz "Yaratıcının yarattıklarında muhteşem bir uyum, ahenk ve denge var". İşte bu yüzden Kuran 850 kere düşün diyerek bu gerçekleri yakalamamızı istemekte.

Barışın sembolü bir KUŞ'tur. Barış ingilizcede HUZUR anlamınada gelir. İnsana en sonunda gerçek huzuru veren bilgidir. Rüyada bile görülen beyaz güvercin HABER ve alınacak malumattır, ilimdir.

Şimdilerde kuş tüyü sahte sucukların içine atılan ve gece rahat uyuyalım diye yastıkların içine konan hammaddedir malesef.

Kuşlar havadadır, ama bize güzel bir mesaj verirler, kanatlarını yukarıya kaldırırken ahenkle başlarını aşağı doğru indirirler, tevazu olmadıkça yükselme olamaz.

Bilgiyi tevazu flash belleklerinde tutabiliriz.

"Üstlerinde kanatlarını aça-kapata uçan kuşları (hiç) görmediler mi? Onları (havada) rahman olan Allah'tan başkası tutmuyor. Şüphesiz O her şeyi görmektedir."Mülk 19

Allahın hrşeyi görmesi ve bilmesi kuş ve kanat üzerinden anlatılması düşündürücü değil mi?

 
Toplam blog
: 722
: 3755
Kayıt tarihi
: 23.01.09
 
 

A.Ü İktisat Fakültesi mezunuyum, daha önce Kazakistan ve Hollanda'da eğitmenlik ve tercümanlık iş..