Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

29 Ocak '11

 
Kategori
Telekomünikasyon
 

Telgraftan internete 'Telekomünikasyon''

Telgraftan internete 'Telekomünikasyon''
 

TELEGRAFTAN İNTERNETE "TELEKOMÜNİKASYON"


KİTABIN ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI WEB'İNDEKİ TANITIM VE SATIŞ BAĞLANTISI: 

http://kitap.emo.org.tr/genel/kitap_goster.php?kodu=78 

YAZARIN ÖNSÖZÜ
İnsanoğlunun yaşadığı ortama karşı olan ilgisi, var olduğu günden bu güne dek artarak sürmüştür. Bu ilgisi nedeniyle, evren içindeki olaylar, olgular, çevresel değişimler gibi birçok konu üzerinde yaptığı gözlem ve gözleme dayalı akıl yürütmeyle, bunları birbirine bağlayan yasaları ortaya çıkarma uğraşısı vermektedir. Bilimsel çalışma olarak adlandırılan bu etkinlikler sonucu ortaya çıkan ürünler, aynı zamanda insanın yaşam koşullarını iyileştirmek için geliştirilen araçların temelini de oluşturmaktadır. Teknoloji ise söz konusu araçların içeriği ve üretim şekli olup bir amaç değil insan yaşamını kolaylaştıran yöntemler olarak tanımlanabilmektedir. Bilimin ve yasalarının insan için sundukları, özellikle son on bin yılda büyük bir evre geçirerek adeta kartopundan çığa dönüşmüştür. Son 200 yılda insan yaşamına farklı bir boyut kazandıran telekomünikasyon araçları teknolojileri de, tarihsel olarak kayıt altına alınması gereken birçok değere sahip olarak günümüzdeki zengin konumuna ulaşmıştır. Kuşkusuz tarih, yalnızca insanların siyasal, sosyal, sanatsal etkinliklerini değil, bilim ile teknoloji alanında yaptıklarının da sebep-sonuç ilişkilerinin belgelerle yorumlanmasını içermeleridir.

Bu kitap, yukarda açıklamaya çalıştığım nedenlerin de ışığında Elektrik Mühendisleri Odası İzmir Şubesi yönetimi tarafından bir telekomünikasyon tarih komisyonunun oluşturulması ve bu grubun çabalarıyla İzmir Şube bülteninde bir yazı dizisi yayımlanması girişimi üzerine şekillenmeye başladı. Başta; Macit Mutaf, Ahmet Becerik olmak üzere yayın komisyonu üyeleri ve yönetim kurulu sayman üyesi Ulaş Birgör'ün, komisyonda yer almak için öneride bulunduğu kişilerden Hasan Şişikoğlu, Onur Taşkent ve ben olumlu yanıt verdik. Kısa bir süre içinde yaptığımız toplantı ve araştırmalar sonucunda, 12 ay sürecek olan yazı dizisini yayınlamaya başladık. Başlangıçta elimizde yeterli veri yoktu fakat yazı dizisi ilerledikçe, Onur Taşkent'in de değerli katkıları ile yaptığım araştırmalarda birçok belge ve bilgiye ulaştım. Haydar Ölmezoğlu, Vural Durak, Hasan Şişikoğlu, Ümit Bilgen, Nur Akyol, Nazmi Kayacan, Halil Arıkan, Mehmet Polat, Kamuran Zerener, Erhan Colbay, Nurşit Türker, İsmail Siyamuk, Ergin Özel gibi birçok PTT-Türk Telekom çalışanı ve emeklisinin anıları yanı sıra temin ettikleri belgeler ile eşim Mine, oğlum İsmail Anıl'ın katkıları veri tabanının büyümesini sağladı. Bunların tümünün bir yazı dizisi içinde sunulması olanaklı değildi. Ayrıca çok amatörce başlanan yazı dizimizin akışı içinde bu verileri araya yerleştirmek zor olacaktı. Yayın komisyonunun yazı dizisini bir kitapçıkta toplama düşüncesi bende; İzmir Milli Kütüphane, çeşitli halk kütüphaneleri, sağlıklı ve doğru bilgiler içeren internet siteleri, İzmir Büyük Şehir Belediyesi Ahmet Piriştina Kent Arşivi ve Müzesi ile yukarıda adı geçen kişilerden elde ettiğim verileri kitaplaştırma isteği uyandırdı. Bu kararı vermeme neden olan diğer bir etken de; yaptığım araştırmalarda telekomünikasyon araçlarının tümünün Türkiye ve dünyadaki tarihsel gelişimini bir arada bulabileceğim bir kaynağa ulaşamamış olmamdır. Bu bilgilerin okuyucuya bir kitapçıkta değil de bir kitap içinde daha iyi yansıtılabileceği düşüncesiyle kaleme alıp yorumlamaya başladım. Yaklaşık 10 aylık bir süreçte, günde en az 6 saat-lik bir çalışma sonucunda, bu dönemde yitirdiğim annem Meryem Yıldız Güzeliş ile uzun yıllar önce aramızdan ayrılan babam İsmail Güzeliş'in anılarına kaleme aldığım bu kitap oluştu.

Kitapta Telekomünikasyon araçlarının tarihsel gelişimini, bu gelişim sürecinde nelerin kullanıldığını, bu konuda dünyadaki ilkleri, kimler tarafından bulunup geliştirildiğini, Türkiye genelinde ve yaşadığım şehir olduğu için ayrıntılı olarak İzmir'de nasıl bir süreç izlendiğini aktarmaya çalıştım. Amaçları nedeniyle benzerlikleri bulunan ses iletişimi araçları bir başlık, bilgi, belge, veri iletişimi araçları da diğer bir başlık altında toplanmıştır. Bu sistemlerin uzaklara bağlantısını gerçekleştiren, bir arada çoklu olarak taşınmasını sağlayan iletim sistemleri ayrı, kitlesel iletişim başlı başına bir değerlendirilme konusu olduğundan bu da ayrı bir başlık altında yer almaktadır. Bu sistemlerin üretimini ve işletmesini sağlayan, çalışma alanlarını düzenleyen kuruluşlar da iki ayrı değerlendirme konusu oldu.

Alpaslan Güzeliş
8 Mart 2010, İzmir
aguzelis@ttmail.com 

 
Toplam blog
: 7
: 808
Kayıt tarihi
: 29.01.11
 
 

Telekomünikasyon alanında uzman, İTÜ mezunu Elektrik Mühendisiyim. Başta EGE uygarlıkları olmak üzer..