Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Ekim '09

 
Kategori
Sağlık
 

Terleme tedavisinde botoks

Aşırı terleme (primer hiperhidroz) nüfusun % 0.6-1’ini etkilemektedir.
Aşırı terleme vücudun her yerinde bulunan ekrin ter bezlerinin aşırı çalışmasına bağlıdır. Bu bezler en yoğun şekilde avuç içlerinde, ayak tabanında ve koltuk altında gruplar halinde bulunur. Botox uygulaması, aşırı terleme için ruhsatlandırılmış ilk ve tek yöntemdir.
Aşırı terlemesi bulunan hastalar ter yüzünden dakikalar ile ifade edilecek kadar kısa süreler içinde sırılsıklam olurlar.
Hastalar bu ıslaklık ile başa çıkabilmek için koltuk altlarına sıvı emici kumaşlar ve pedler kullanmakta ya da sık sık kıyafet değiştirmektedirler.

Aşırı terleme hem özel yaşamda hem de profesyonel iş yaşamında ciddi sosyal problemlere yol açar. Yoğun ter deride maserasyona (dokunun sıvı içinde kalarak yumuşaması) ve sekonder mikrobik enfeksiyonlara yol açabilir.

Aşırı terleme belirtileri ciddi duygusal ve sosyal problemlere yol açabilir. Profesyonel iş yaşamında ise fonksiyon kaybına neden olabilir.

Hiperhidrozun yaşam kalitesi üzerinde yarattığı negatif etki şiddetli akne, pröriasis, pruritus gibi sıkıntı verici durumlar ile mukayese edilebilecek düzeydedir.

Tedavi Seçenekleri:

    Topikal antiperspirant metal tuzları Etkili olabilir ancak sık sık uygulamayı gerektirir ve deri iritasyonuna neden olabilir. Sistemik Antikolinerjik İlaçlar, Bazı hastalarda işe yarayabilir ancak ağız kuruluğu, kabızlık ve görme bulanıklığı gibi yan etkilerinden dolayı kullanımı sınırlıdır.

İyontoforez:

Etki geçicidir ve haftaka iki kere veya daha fazla tekrarlanmalıdır. Deride duyarlılığa neden olabilir.

Cerrahi:

Botoks ile yan etkisi az ve yüksek düzeyde etkin bir tedavi bu rahatsız edici hastalığın mevcut tedavi stratejilerini değiştirme potansiyeline sahiptir.

Botoks sinir iletisini etkin bir şekilde bloke eder.

Bu özelliği ile kas spazmlarında ve hipertonilerde yaygın bir biçimde kullanılmaktadır.

Kolinerjik iletinin lokal inhibisyonu ter bezlerini denerve etmek içinde kullanılabilir.

Botoks’un Etki Mekanizması:

    Bağlanma; Botoks önce kolinerjik sinir ucuna bağlanır. Hücre içine girmesi Botoks, daha sonra sinir hücresi reseptörleri tarafından düzenlenen endositoz ile hücre içine alınır. Blokaj Bir kez içeri girdikten sonra, Botoks asetilkolin salınımını ve dolayısıyla sinir iletisini bloke eder. Sinaptik yeni uçlar Nöral bileşkenin dervasyonu yeni sinapsların büyümesini stimüle eder.

İlk hale geri dönüş:

    Sonuç olarak sinir iletisi, ilk sinir ucunun tekrar aktif hali gelmesi ile onarılmış olur. Yapılan klinik çalışmalarda hastaların önemli kısmında belirgin azalma sağlanmıştır. Hastaların %95 inde cevap birinci hafta içinde ortaya çıkmaktadır. Hastaların %82’si 16. haftanın sonuna hala tedaviden yararlanmaktadır.

Terlemede önemli düzeylerde azalma,

    1. Haftanın sonunda %83 azalma 4. Haftanın sonunda %84 azalma 16. Haftanın sonunda %69 azalma gözlenmiştir.

Botoks’un Güvenlik profili

Klinik çalışma sonuçları Botoks’un yan etkilerinin hafif veya orta olduğunu ve plasebo ile benzer oranlarda görüldüğünü gösteriyor.
Nadir olarak (%0.7) kollarda güçsüzlük bildirilmiştir ancak geçici, tedavi gerektirmeyen ve sekel bırakmayan karakterde olduğu gözlenmiştir.

Bütün klinik bulgular ve öneriler botulinum toksin tip A’nın Botoks formulasyonunu temel almaktadır.
Gösterilen bulgu ve sonuçlar diğer formülasyonlar veya serotipler için

Aksiler hiperhidroz için bir seçenektir, ancak deride gözle görünür skar bırakır.

Torasik sempatektomi genel anestesiz gerektirir ve hastaların %84’ünde vücudun diğer bölümlerinde kompensatuar hiperhidrozise yol açabilir.

http://www.botoks-tedavisi.com

0312 437 07 37

 
Toplam blog
: 19
: 1942
Kayıt tarihi
: 12.10.09
 
 

Dr. Ekrem Civaş 1971 doğumlu olup 1993 yılında Dicle Üniversitesi Tıp fakültesini bitirdikten sonra ..