Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Ocak '13

 
Kategori
Felsefe
 

Tesadüf

Tesadüf
 

Öyle bir şey yok canım. Bu evrende tesadüflere yer yok. Aşk tesadüfleri falan da sevmez, yalan o.
 
Şu an bu yazıyı okuyor olmanın tesadüf olduğunu mu sanıyorsun ? O zaman ya hayata çok yanlış yerden bakmışsın ya da ben baştan sona yanılıyorum. Şu an istesen yapabileceğin milyonlarca şey varken bunu okumak? Sence sadece bir tesadüf mü ? Tesadüf ya da şans diye diretmekte ısrarlıysan okuma beni sevgili okurum.
 
Giden gitmiştir kalan sağlar bizim, devam edelim.
 
Hilesiz bir zarı havaya attığınızda, 6 sayıdan herhangi birinin gelme olasılığı 1/6’dir bildiğiniz gibi. Ancak o an zarın 2 gelmesi, 5 gelmesi veya başka bir sayı gelmesi tesadüf müdür sizce? 6 attığınızda çok şanslıyım mı dersiniz ? Dersiniz muhtemelen, ama değilsiniz. Çünkü şans diye bir şey yoktur, hiç olmamıştır.
 
Zarı attığınızda fark edilmeyecek kadar az olan bir hava akımı, zarın büyüklüğü, atış şekli gibi bir çok etken vardır, ki bunlar gibi bilemeyeceğimiz bir çok neden belirler zarın kaç geleceğini. Bunlar algılanıp hesaplanabilse zarın kaç geleceği tahmin edilebilir. Tabii hiçbir insana, cine veya başka bir şeye verilmemiştir bu özellik.
 
İnsanoğlu aklının ermediği noktalarda, yapamayacağı hesaplar karşısında olaylara şans demekten öteye gidememiştir bu yüzden.
 
Eski bir arkadaşınla karşılaşman sence bir tesadüf müdür ? Değil canım benim, test ettim ben, değil. Bir an için karar değiştirip farklı bir şey yaptığımda  ya da yolumu değiştirdiğimde eski bir arkadaşımla karşılaştığım çok oldu, hakikaten çok fazla oldu. Saniyelerle işleyen süreçlerde verdiğim kararların nasıl farklı yönlere gidebileceğini gördüm ben. Ayrıntı verecek kadar hatırlamıyorum ama inanın yok artık diyeceğim bazı ‘tesadüflerim’ oldu.
 
Her şey bir birikim sonucu oluşur, her olayın görünen görünmeyen birçok nedeni vardır. Her insan veya her varlık birbirini etkiler. Çevremizdeki her şeyin bize ufak da olsa bir etkisi vardır. Aile, arkadaş ortamı, dersler, billboardlardaki reklamlar, izlediğimiz filmler, o filmlerde verilen açık/gizli mesajlar, okuduğumuz kitaplar..
 
Mağazada rastgele elimizi attığımız bir kazak, sizce gerçekten rastgele mi seçilmiştir ? Tabii ki hayır. Aslında o ana dek yaşadığımız tüm olayların, tüm fiziksel, sosyal veya psikolojik etmenlerin bir sonucudur.
 
Verdiğimiz her karar, yaptığımız her basit seçim de farkında olmadan geleceğimizi şekillendirir. Düşünsenize çocukken matematik hocasını sevmediğinizi, ve onun yüzünden matematikten yıllarca uzak durduğunuzu. Kendinizi yerine koyun böyle birinin. Matematiğe tabu gibi davranıp uzak durmasaydınız okuduğunuz bölüm, yaptığınız meslek ne olurdu? Çevrenizdeki insanlar kim olurdu ? Ve en önemlisi siz kim olurdunuz ?
 
Hemen hemen her şey mümkündür bu hayatta. Madagaskar ‘daki bir insanın yaptığı bir tercih benim hayatımı dolaylı yoldan da olsa çok ince bir şekilde etkilemiş olabilir. Aksini ispatlayamazsınız asla. Kelebek etkisi misali. Bu konuya finallerim sonrası değineceğim inşallah ayrıntılı olarak.
 
Mesela bu yazıyı okuduktan sonra hayatın aynı olmayacak. Çok ufak da olsa bir farklılık olacak, istesen de istemesen de. Belki olaylara bakış açın değişir, belki de ne saçmalıyor lan bu der geçersin, orasını bilemem. Ama az da olsa hayatını etkilemiş olurum her türlü.
 
Şunu unutmayın tanıştığınız hiçbir insan tesadüfi olarak çıkmaz karşınıza. Her şeye illa bir anlam yüklemek gerekmez ama asla tesadüf değildir. Bu çizgiye dikkat.
 
Sınavlardan sonra umuyorum ki derinlemesine bir yazıyla karşınızda olacağım, her ne kadar bir avuç insan okuyor olsa da.
 
Dip Not: Konuşurken şans kelimesini alışkanlıktan dolayı kullansam da asla inanmam şansa.
 
Toplam blog
: 5
: 2287
Kayıt tarihi
: 25.03.12
 
 

İTÜ öğrencisi, futbol aşığı, Fenerbahçe tutkunu, sinema hayranı... ..