Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

19 Aralık '07

 
Kategori
İnançlar
 

Teşbrik tekbirleri

Teşbrik tekbirleri
 

İYİ BAYRAMLAR


Bayram gelliyor. Herkesin bayramı mübarek olsun. Kurban kesenlerin de kurbankarını Allah kabul etsin. Arefe gününden başlamak üzere bayramın son günü ikindide bitecek olan bir hususu açıklamak istiyorum.

Teşbrik tekbirleri

" Teşrik " Arap dilinde etleri doğrayıp kurutmak demektir.Vaktiyle bayramın 1.günü Mina'da kesilen kurban etleri, bayramın2.3.4. günlerinde güneşe kurutmaya bırakılırmış.Bu sebeple bu üç güne et kurutma günleri anlamında Eyyam-ı Teşrik ( Teşrik günleri ) denilmiştir." Tekbir " ise Allah'ı ululamak, yüceltmektir.Kurban bayramının arefe günü sabah namazından başlayarak bayramın 4.günü ikindi namazına kadar ( ikindi dahil ) farz namazlardan sonra toplam 23 defa ( bütününün hepsinin toplamı ) " Allahu ekber, Allahu ekber la ilahe illallahu vallahu ekber.Allahu ekber velillahi'l-hamd ".cümlesini söylemeye teşrik tekbiri denilir.

Teşrik tekbiri, erkeğe-kadına vaciptir.Selamdan sonra ( Farz'ın ardından )ara verilmeden getirilmesi şarttır.Şayet kişi konuşur veya camiden çıkarsa, artık bu tekbirleri getirmez.Teşrik tekbirlerinin getirildiği günlerde kılınamayan namazlar, bu günlerde kaza edilirse, bu tekbirlerin de getirilmesi gerekir.Vaktinde kılınamayan namzlar teşrik günleri çıktıktan sonra kaza edilirse, tekbirler kaza edilmez.

Her müslümanın getirmesi gereken teşrik tekbirlerinin ihmal edilmemesi gerekir.Zira ; Sevgili Biricik Peygamberimiz ( S.A.V. ) ve ashabı bu hususta duyarlılık göstermişleridir.


ALLAH'A EMANET OLUN.ALLAH'IN RAHMETİ ÜZERİNİZDE OLSUN...

BAYRAMINIZ MÜBAREK OLSUN......

KAYNAK : DİYANET TAKVİMİ

 
Toplam blog
: 749
: 1983
Kayıt tarihi
: 11.10.07
 
 

Yazmanın hayatın akışının bir parçası olduğu kanısındayım. 6 Mayıs 1982'de doğdum ve İstanbul Kar..