Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

1979 Rize doğumluyum. Maden Yüksek Mühendisiyim. Dedeman Madencilik'te Maden Y. Mühendisi olarak çalışıyorum. Kitapları ve Bilgisayar oyunlarını delicesine seviyorum. Teknoloji, fantastik edebiyat ve mizah vazgeçilmezlerim arasındadır. Yazmayı seviyorum. Fantastik Rol Yapma oyunlarından Dungeons and Dragons ile ilgili DM'lik ve ..

Devamı
 
 
Maden işçiliği

Yani evet bir bakıma haklı sayılırsınız ama rezerv olarak ta kömürün varlığı diğerlerine nazaran çok fazla. Bizdeki gibi bir grizu da Amerika'da yaşandı ve ne kadar gelişmiş olursa olsun, orda da oldukça fazla kayıp oldu. Yani bitirmekten ziyade, iyileştirme ve çok sıkı denetim olursa hiçbir sıkıntı kalmayacaktır. Bazı memleketlerin tek geliri madencilik mesela. Bu sefer onları da vurmuş oluruz. Aslında altın da tehlikeli sayılır. Neticede zenginleştirme işlemlerinde bir çok tehlikeli kimyasal olabiliyor. Ama dediğim gibi, önce emniyet ve çok sıkı denetim ile hiçbir sorun kalmaz.

23 Ocak 2011 14:44
Maden işçiliği

Yılmaz bey; bakır madenciliği de bizim (krom madeni) bizim gibi mekanize ve zararlı gazların olmadığı bir madencilik türüdür. Buna örnek olarak Çayeli bakır işletmelerini verebiliz. Yabancı sermayeli firma yeraltı madenciliği yapmakta neredeyse sıfır insan gücü kullanmaktadır. Ama zararlı gazlar yok derken bu demek değildir ki; ocak tozu da yok. Eh ister istemez o da olur. Mesela bizim sorunlarımızdan biri Krom tozu. Eğer ocak altındaki katlarda havalandırmayı iyi yapamazsak maalesef bu çalışanların ciğerlerine krom tozunun yapışmasına sebep olur. Ve meslek hastalığı dediğimiz şeyi doğurur. Konu biraz uzun o yüzden uzun yazıyorum kusuruma bakmayın. Ha, kömürdeki metan muhtevası evet çok tehlikeli. Ama bunun için bir çok sistem mevcut. Yani örneğin, şuan yasal bir zorunluluk olan izleme sistemleri. Yani ocağın her yeri sensörlerle izlenmekte, ölçülen ocak gazları eş zamanlı olarak yeryüzündeki izleme merkezine gönderilmekte ve burada ocaktaki gazların seviyeleri ölçülebilmektedir

20 Ocak 2011 21:35
Maden işçiliği

Ama bir Maden ocağı öyle değildir. O cevherin oluşması için milyonlarca sene geçmesi gerekir ve onu o anda almazsanız orada kalır ve gider. Alsanız da bir daha aynı nokta ondan bulamazsınız. İşçilik konusunda ise; evet maden işçiliği belki de dünyadaki en zor işçiliklerden biridir. Evet, şartların kesinlikle iyileştirilmesi gerekir. Devlet sektöründeki işçi ile özel sektördeki bir işçinin refahı aynı değildir. İnanın devlet sektörü çok çok daha iyi ve güvenlidir. Bunun için Maden kanununda iyileştirme olmalıdır. Eğer işçilik biterse, madencilik biter, ekmek biter, hammaddede bağımlı hale geliriz. Şuan iyileşme süreci vardır Madencilik sektörü için. Ama daha ziyade denetimler ve kontroller iyileştirilmeli. Özel sektörde İSG konularına ağırlık verilmelidir.

20 Ocak 2011 14:55
 
Toplam blog
: 0
:
Kayıt tarihi
: 20.01.11