Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Mart '10

 
Kategori
Futbol
 

Timsah Tarzan'ı yedi

Timsah Tarzan'ı yedi
 

Bursaspor şampiyonluk hedefine ulaşabilecek mi?


Bursa Atatürk Stadında oynanan Bursaspor – Manisaspor maçının kırılma anı olarak, devrenin son anları oynanırken Manisaspor'lu Burak Özsaraç'ın Ali Tandoğan'a yaptığı akıl almaz penaltı gösterilebilir. Dimitar Ivankov'un gole çevirdiği bu penaltı neticesinde soyunma odasına moral üstünlükle gidecek takımın adı değişirken; maçın, zirvenin belki de sezonun kader anlarından birinin yaşandığını ilerleyen haftalarda idrak edebiliriz. Soyunma odasına 0-0 gitmenin maçın ilerleyen bölümlerinde Bursaspor'u bir cenderenin içine hapsedeceğini, stres yükünün Manisasport lehine çalışacağını Reha Kapsal da planlamış olmalı ki, takımını sahaya ilginç bir anlayış ile sürdü. Bu anlayışa göre top Manisaspor'da iken gol bölgesindeki Isaac'e Simpson ve Güven'in katılımlarıyla sistem 4-3-3'e dönüyor, Bursaspor ataklarında ise orta alanda beşli bir blok oluşturuluyordu. Tüm bunları yaparken defans bloğunu da kalesinden fazlaca uzaklaştırmayan Manisaspor, bu haliyle “akordeon” misali oyunun boyunu uzatıp kısaltmak durumunda kalıyor dolayısıyla fizik güç bakımından cepten yiyordu. Anlayacağınız, 45.dakikadaki penaltı golüyle maça dair dillendirebileceğimiz tüm avantaj ve dezavantajlar yer değiştirmiş oldu.

Bursaspor cephesinde Volkan Şen'in yokluğundaki klasik yapılanma yine sahaya yansıdı ancak birbiri ardına aldığı fauller sonrası Sercan'ın yıpranmasıyla Ertuğrul Sağlam'ın kenardan müdahalesi geldi. Tugay ileri uca geçerken Sercan'ın kanada alınması, skor avantajını elde etmiş Bursaspor için kontratak tehdidinin çeşitlendirilmesi anlamına geliyordu.

Karşılaşmanın ikinci yarısında kaybedecek bir şeyi olmadığından anlayış değiştirmek durumunda kalan Manisaspor'un defansını öne çıkararak ve risk alarak oynamasıyla işin rengi değişti. Ozan İpek, Sercan, Batalla ve Turgay gibi geniş alanda etkili olabilen gol silahlarına karşı bu anlayış belki intihar demekti ama düşme hattındaki Manisaspor için uygulanabilecek farklı bir “B Planı” olamazdı. Erteleme maçında Kasımpaşa önünde skor üstünlüğünü ele geçirdikten sonra oyunu kendi yarı sahasında kabullenen Ertuğrul Sağlam, ilerleyen bölümde benzer bir hamle yaparak Batalla ile Bekir Ozan'ı değiştirdi ve deyim yerindeyse takımını ikinci bölgede pusuya yatırdı. Bu şekildeki bir oyunda ya Manisaspor evindeki 12 maçta sadece 6 gol yiyen Bursaspor'a gol atma başarısını göstererek rakibinin kimyasını bozacak ya da ava giderken avlanacaktı.

Bursaspor'un, başarılı futbolcusu Sercan'ı satması durumunda yerine hazırladığı genç yetenek İsmail Odabaşı'nı Kasımpaşa maçı sonrası bu karşılaşmada da izleme fırsatı bulduk. Volkan Şen ve Sercan'dan sonra 18 yaşındaki İsmail'i de izleyince Bursaspor'un pırpır forvet membasını keşfettiğine kanaat getirdik. Altyapılarına sırtlarını dönen büyük kulüplerimize kapak mı örnek mi olsun orasına siz karar verin.

Son bölümde Reha Kapsal, Momha ve Ergin Keleş hamleleriyle giderek artan ölçüde risk aldı ve kanaatimce doğruyu yaptı. Bu esnada savunmada verilen açıklar Bursaspor forvetleri tarafından değerlendirilemedi ama 89'daki duran topta kaptan Ömer Erdoğan'ın kafasından gelen gol hem tribünleri hem de futbolcuları rahatlattı. Sahip olduğu ivme ile Bursaspor zirvede kendinden emin bir duruş sergiliyor ama bazı anlı şanlı yorumcularımız gibi “devrim geliyor devrim” temposu tutmak için henüz erken olduğunu düşünenlerdenim. Bu hükmü verebilmek için Bursaspor'u en azından ilk yarısı 0-0 biten ya da işlerin ters gittiği bir maçta seyretmeliyiz. Kalan maçların hepsi Bursaspor'un istediği şekilde cereyan edecek dersek, yeşil-beyazlılar adına Pollyanna'cılık oynamış oluruz. Bu devirde Pollyanna'ya bayanlar liginde bile yer yok.

 
Toplam blog
: 235
: 717
Kayıt tarihi
: 21.06.06
 
 

Yazar 1976 yılında İstanbul'da doğdu. Tüm eğitim ve öğretim hayatını burada tamamlayarak, 1999 yı..