Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Ocak '11

 
Kategori
Balıkçılık
 

Timsahlar hakkında ne biliyoruz

Timsahlar hakkında ne biliyoruz
 

Sıcak bölgelerde bataklıklarda ve su kenarlarında yaşayabilen yapısı itibariyle kertenkeleyi andıran


Sıcak bölgelerde bataklıklarda ve su kenarlarında yaşayabilen yapısı itibariyle kertenkeleyi andıran büyük bir sürüngen ve et obur vede büyük vücuda sahip 4 ayaklı ve uzun vede kalın kuyruğu bulunan bir vahşi hayvandır. Vücudu kemiksi kalın pullarla örtülü olup, suda fevkalade iyi yüzebilen, karada dahi yaşayabilen, balık, kuş ve memelilerle beslenen etçil vede çenesi çok kuvvetli olan, güçlü dişlere sahip bir vahşi hayvandır.ve Ömrü insan ömrü gibi 100 yıl olup 23 çeşidi bulunmaktadır. Bunların içerisinde en önemlileri, Nil timsahı , Deniz timsahı , Mississippi alligatoru meşhur olanlarıdır.

Vücutlarının üzeri, sert kemiksi plakalarla örtülüdür. Ön ayaklarında beşer, arka ayaklarında dörder parmak bulunmaktadır. Parmak araları perdeli olup, kuyrukları suyun içerisinde kürek vazifesini görürler.Yalnızca üst çenesi açılan bu sürüngenin suda yüzerken dahi gözlerinin başının üst tarafında bulunmasından dolayı her tarafı rahatlıkla görebilme imkanına sahiptirler. Gündüzleri dinlenir, çoğunlukla gece avlanırlar. Gözbebekleri yapısal olarak dikey olduğundan gece de iyi görebilmektedirler. İnsanlara da saldıranları vardır. Avlarını güçlü çeneleri ile yakalayıp suyun içerisine çekerek boğarlar ve parçalayarak afiyetle yerler.

Gözleri 3 perdeli olup suya daldıklarında kulak ve burun delikleri birer kapak ile örtülmektedir. Konik yapıdaki dişleri aşındıkça yerine yenileri gelmektedir.

Derilerinden bavul, çanta iskarpin yapılmaktadır. Bu nedenle Ticari yönden çok değerli olduklarından dolayı bolca avlanırlar.
Yürekleri dört gözlüdür olup, diğer sürüngenler gibi soğukkanlı hayvanlardır. Vücut ısıları çevre ısısına göre değişmektedir.

Yumurtayla çoğalırlar. Çiftleşmeden sonra dişi, kıyıdaki bir kumlukta açtığı çukur içine kaz yumurtası iriliğinde 50 kadar yumurta yumurtlar. Yumurtaların üzerini kumla örterek yakınlarında nöbet bekler ve bu süre üç ayı bulur. Dişi bu sürede hiçbir şey yemediğinden kilo kaybeder. Zaman zaman erkek de dişinin yakınına gelir. Yavrular, yumurta kabuğunu kırmaya hazır olunca 20 metre kadar uzaklıktan duyulan sesler çıkararak annelerini yardıma çağırırlar. Dişi, kumları açarak yumurtalardan yavruların çıkmasına yardım eder. İnce derili yavrular büyük bir titizlikle tek tek annenin ağzında su kıyısına taşınırlar. Bakıma muhtaç yavrular 6 ile 8 haftalık bir süre içinde anne ve baba tarafından dış tehlikelerden büyük bir dikkatle koruma altına alınırlar. Yırtıcı kuşlar ve vahşi memeliler timsah yavrularına düşkündür.

Yavrular kendilerine bakacak duruma gelince anne ve babalarından uzaklaşarak kendilerine av sahaları ararlar. Büyük timsahlardan uzak olmak zorundadırlar. Hatta bazan sonraki karşılaşmalarda anne ve babalar yavrularını tanıyamamakta, onlara av gözüyle bakmaktadır. Yavrular, balık yumurtaları, salyangoz ve su böcekleriyle beslenirler.
Timsahlara çoğunlukla Amerika, Afrika, Madagaskar, Güney ve Doğu Asya ile Orta Avustralya'da rastlanmaktadır. Tuzlu sularda yaşayanları da vardır. Nil timsahının anayurdu Nil ırmağı olduğundan bu adla anılırlar. Eski Mısırlılar bunlardan korkar ve mukaddes sayarlardı. Bugün Nil kıyılarında bu timsahlar kalmamıştır. Afrika'da ve Madagaskar'da mevcuttur. Uzunluğu 7-9 metreye ulaşabilir. Amerikan timsahı 6 -7 metre boyundadır. Denizde de yaşayabilir ve insan için tehlikelidir. Üreme dönemlerinde avlanmaları yasaklanmıştır. Boyları 5-6 metreye ulaşabilir. Timsahlar yok edilmediği takdirde uzun süre yaşayabilmektedir. Hayvanat bahçelerinde 80 yaşını aşanlar vardır. Bazı kuşlar timsahların açık ağızlarının arasına çekinmeden girerek artık etleri ve damağa yapışmış sülükleri yerler. Timsahlarla bu kuşlar arasında adeta ortak bir yaşama göze çarpar. kaynak: Nuri deniz ( Balıkçı Reisi ) 

 
Toplam blog
: 282
: 4843
Kayıt tarihi
: 03.08.08
 
 

1949 istanbul doğumluyum, 1973 yılında Kimya ve işl. mühendisligini bitirdim. Halen agabeyimle bi..