Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Eylül '15

 
Kategori
Tarım / Hayvancılık
 

Tohum satan Ülke Türkiye komedisi

Tohum satan Ülke Türkiye komedisi
 

Türkiye’de tohum sattığını söyleyen yaklaşık 600 adet firma var. Bakanlık yetkilileri sürekli olarak Türkiye’nin tohum ithal eden değil tohum satan ülke olduğunu değişik platformlarda tekrarlayıp duruyorlar. Son yıllarda tohum ve tohumculuk konusunda gelişmelerin olduğu doğru. Fakat tohum ihraç eden ülke olduğumuz konusu biraz eksik. Ülkemizde tohum işiyle uğraşan 600 firmadan yaklaşık 550 adeti hububat dediğimiz buğday, arpa, yulaf vb. tohum işiyle uğraşıyorlar. Bunlardan en önemlisi de buğday tohumu. Söz konusu 550 firma sertifikalı buğday tohumluğu üretrip üreticilere satıyorlar. Bu firmalar buğday üretimi yapıyorlar, bakanlık tarafından üretimlerine sertifika alıyorlar. Sertifikalı tohumluk ürettikleri için para alıyorlar. Sonrasında da sertifikalı buğdayları un elde edilmek üzere un fabrikalarına gönderiyorlar. 550 tohum firması bu şekilde tohumcu oluyor.

Aslında tohum ihtiyacının olduğu sebze türleri, patates, mısır, ayçiçeği tohumlarının büyük çoğunluğu hala ithalatla gerçekleştiriliyor. Patatesin tohumluğu tamamen yurt dışından geliyor. Çiftçiler 2-3 defa kendi tarlalarında diktikleri patatesleri tohumluk olarak kullanıp hem verimden kayıp ediyorlar hem de çok kaliteli tarlalarında her türlü hastalık ve zararlığın gelişmesine neden oluyorlar.

Türkiye’de üretimde kullanılan ıspanak, marul, havuç, kırmızı ve beyaz lahana, brokoli gibi bitkilerin tohumlarının hepsi ithal tohumlar. Biz maydonuzu bile italyan maydonuzu olarak ithal ediyoruz.

Türkiye’de yaklaşık 20 kadar yerli ve yerli sayılabilecek firma var. Bu firmalar büyük özverilerle hem yerli çeşit ve tohum ihtiyacını karşılamaya çalışıyor hem de tüm zorluklara rağmen tohum ihraç etmeye uğraşıyor.

 
Toplam blog
: 537
: 1884
Kayıt tarihi
: 10.06.10
 
 

Gündemi ve olayları yakından takip etmeye çalışıyorum. Sinema, kitaplar, spor, doğa, siyaset, miz..