Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

17 Eylül '12

 
Kategori
Sinema
 

Topal Osman Ağa filmi

Topal Osman Ağa filmi
 

Mustafa Kemal ve İsmet İnönü'yü canlandıran oyuncular film setinde


Topal Osman Ağa filmi 'Motor' dedi

Çekimleri Beykoz ’da başlayan “ Topal Osman Ağa” filminin setindeydik! Birinci Meclis sahnesinin oyuncu ve çalışanları ile görüştük.

Mustafa Kemal, Rauf Orbay, Kazım Karabekir, Ali Fuat Cebesoy… gibi Kurtuluş mücadelesin önemli isimleri Beykoz’da!

Kalpaklılar, fesliler, sarıklılar…

Üzerinde büyük harfler ile “ Hakimiyet-i Milliye” yazan devasa bir tabelanın altında Birinci Meclis… Kürsüde muhalefet lideri Hüseyin Avni konuşuyor ve Ali Şükrü Bey’in kayıp olduğunu haykırıyor… Birinci Meclis’in mebusları oturdukları sıralara vurarak protestolarını gösteriyorlar… Kâtipler ise Osmanlıca harfler ile her söylenenini tarihe kayıt düşme telâşındalar… Meclis Divanı’nda ise Kâzım Karabekir, Ali Fuat Cebesoy ve Rauf Orbay’ı görüyoruz… Mustafa Kemal’in en yakın silah arkadaşları… Mebus sıralarında kimler yok ki? Kurtuluş Mücadelesi’nin, bugünkü T.B.M.M’nin çekirdeği Birinci Meclis’in  mebusları… Ön sıralarda İsmet İnönü, Dr. Rıza Nur, Yahya Bey… Kurtuluş mücadelesi içindeki bir ulusun memleket topraklarından kopup gelmiş kalpaklılar, fesliler, sarıklı üyeler…

Bu insanların içlerinde ise kot pantolonları ile 21. yüzyıldan adeta ışınlanmış, etrafta vızır vızır dolaşmakta olan kameramanlar, her sahneyi dikkatlice takip etmekte olan bir sanat yönetmeni, Rauf Bey’in bıyıklarına her fırsatta müdahale eden bir makyör ve de elinde fotoğraf makinası yönetmen Atilla Akarsu’yu rahatsız edip azarlanmaktan korkmasına ve bazen uygunsuz zamanlarda flaşını patlatmasına rağmen, herşeyi göze alarak, her anı görüntülemeye meraklı, “o kim, şu kim?” diye sorup durmakta olan bir gazeteci de var!

Film, şimdiden tartışma başlattı!

Kurtuluş mücadelesi içinde birçok cephede işgal kuvvetlerine karşı mücadeleyi yöneten Birinci Meclis, döneminde çıkan birçok ayaklanmalara da sahne olur; ortam gergindir. Cepheden kaçan askerler de başka bir sorundur; buna karşı İstiklal Mahkemeleri’nin kurulması kararı alınır…

Beykoz’da çekimleri başlayan ve daha şimdiden ses getirmeye başlayan “Topal Osman Ağa” filminin ilgili döneme ait hangi konuları işleyeceğini ilerleyen zamanda hep birlikte göreceğiz. Biz bu aşamada sizlere set ortamının ruhunu yansıtalım, oyuncular ile konuşalım, onları sizler ile tanıştıralım istedik!

Mustafa Kemal karşımda!

Bunca tarihi kişilik arasında konuşacağım ilk kişi, tabii ki Mustafa Kemal! Uzaktan bakışıyoruz; onun gerçek olmadığını bilmeme rağmen bu gerçekçi makyaj karşısında heyecanlanmamak mümkün değil! “Paşam?”… Hep bunu demek isterdim, diye geçiriyorum içimden! Paşa, daha doğrusu tecrübeli oyuncu Mehmet Tokat yanıma geliyor!

Topal Osman Ağa filmi, Mehmet Tokat’ın Mustafa Kemal’i ilk canlandırışı değil. 25 yıllık usta tiyatrocu, Ata’yı daha önce Tuncay Özinel tiyatrosunda da canlandırmış. Tokat, rolü ile ilgili olarak şunları söylüyor bize: “  Kendimi Mustafa Kemal’in bir askeri olarak addediyorum. Onun verdiği ruhu ve ideolojiyi yüreğimde demlendirip, vücut diliyle sahneye koyuyorum. Yaklaşık 5 yıldır Mustafa Kemal’i onur ve gurur ile canlandırıyorum. Bana, ‘Atatürk ile anılacaksın, rol üstüne yapışacak’ diyorlar! Yapışırsa Mustafa Kemal yapışsın, o zaten yüreğime yapışmış.”

Şair- oyuncu

Aynı zamanda bir şair olan usta oyuncu, “Hür Adam”, “Kavak Yelleri”, “Lale Devri”, “Kurtlar Vadisi Pusu”, “Parmaklıklar Ardında”, “Arka Sokaklar”, “Hatırla Sevgili” gibi birçok dizi ve sinema filminde rol almış.

Tokat, bir anısını paylaşıyor bizimle: “Uyan Gazi Kemal isimli tiyatro oyununu oynarken, 70 yaşlarında bir öğretmen hanımefendi kuliste yanıma geldi, elimi öpmek istedi. Bana, ‘ben dersimi bir tarih öğretmeni olarak burada aldım’ dedi ve vücut dilimi, tonlamamı Atatürk’e çok benzettiğini söyledi. Bir oyuncu olarak bundan çok gurur duydum. Bana bu güzel şeyleri söyleten ise o kahraman! Ben, unutmuş olan kişilere onun söylemini sadece hatırlatıyorum. İzleyenler Topal Osman Ağa filminde, kızan, seven, vatanı uğruna, milleti uğruna çok şeyden vazgeçmiş bir Mustafa Kemal görecekler. Herkesi bu filme bekliyoruz.”

Ve… İsmet İnönü

Mustafa Kemal ile tanıştıktan ve röportaj yaptıktan sonra, filmin sanat yönetmeni Zeynep Tekin, dinlenmek üzere çaylarını yudumlamakta olan oyuncu topluluğu içinden İsmet İnönü’yü ulaştırıyor yanıma. “ A, merhaba İsmet Bey! Daha önünüzde Lozan görüşmeleri var sizin!”

Makyajı altında bir anda kendisini çıkaramadığımız yılların usta oyuncusu Ali Yaylı karşımızdaki! Setteki ilk günü olduğunu belirtiyor bize. Filmde olmaktan heyecan duyduğu belli! “Sanat yönetmeninin dönem atmosferini çok iyi yansıttığını” ifade ediyor ve ekliyor: “ Görüntü yönetmeni Ümit Ardabak da çok önemli bir görüntü yönetmedir.”

Ali Yaylı, “ Barınak,” “Şefkat Tepe,” “ Kara Melek,” “ Çemberimde Gül Oya,” “Son Ders”, “Hayat Bilgisi”, “Sarı Mercedes”, “Böcek”, “Düğün”, “Eşrefpaşalılar”, “İnşaat” gibi birçok sinema filminde ve “Uyan Gazi Kemal”, “Yüzleşme”, “Suya Düşen Akıllar” gibi tiyatro oyunlarında oynayan 37 yıllık usta bir tiyatro, sinema ve seslendirme sanatçısı.

Sinema setinden, dizi setleri eleştirisi

Yaylı, bir “Yeşilçam” mensubu olduğunu gurur ile söylüyor bize: “ Yeşilçam filmlerini yok sayanlara inat, Yeşilçam filmlerine destek veriyorum” diyor ve Topal Osman Ağa filminin arasında, günümüz dizi sektörüne eleştiride bulunmayı da ihmal etmiyor:“ Bu filmin setinde çalışanlar da Yeşilçam mensubu. Yeşilçam’in en önemli unsuru hoşgörü ve fedakârlıktır. Yeşilçam diğerleri gibi zalim ve kanunsuz değil. Ben bu yüzden beş yıldır dizi yapmıyorum. Çünkü yapılan her şey yasa dışı, insanlar yok sayılıyor.”

Ali Şükrü Bey

Türkiye’nin ilk siyasi suikastlerinden birine kurban gittiği ve Mustafa Kemal’in özel muhafız alayı komutanı Topal Osman tarafından öldürüldüğü iddia edilen Ali Şükrü Bey’in ölümü, tarihin henüz açığa çıkmamış gizemli sayfaları arasında kendine yer etti.

Oysa ki, Ali Şükrü Bey, kendisini bekleyen hazin sonun farkında olarak, şu anda kanlı canlı Beykoz Güncel’in karşısında duruyor! Ali Şükrü’yü oyuncu İbrahim Vurmaz canlandırıyor. 2004 yılından beri oyuculuk yapmakta olan Vurmaz, bir sinema filmi ile bazı dizilerde de karakter oyunculuğu yapmış bir isim. “Dizi ortamını daha sıcak bulduğu için dizilerde daha sık göründüğünü” anlatıyor bize. 

İbrahim Vurmaz, Ali şükrü hakkında ise şunları söylüyor: “Trabzon milletvekili olan Ali Şükrü, Mustafa Kemal’in Meclis’teki muhaliflerinden. İyi, köklü bir aileden gelen, cesur bir insan.”

Vurmaz’a film seti ile ilgili olarak düşüncelerini soruyoruz: “ O zamanın Meclisi’ni görmek heyecanlandırdı beni” diyor ve ekliyor: “ Umarım başarılı bir film olur.”

Ali Fuat Cebesoy

Mustafa Kemal’in Harp Okulu’ndan sınıf arkadaşı ve Kurutuluş Savaşı’nın önemli ismi Ali Fuat Cebesoy’u ise Ayhan Işık canlandırıyor!

Şaşırmayınız, sadece bir isim benzerliği bu! Ayhan Işık, tebessümüme bakarak mesajı alıyor ve bu isim benzerliğine insanların verdikleri tepkilere “artık alıştığını” söylüyor!

Tiyatro yaşamına Üstün Asutay ile birlikte çocuk tiyatrosu yaparak başlayan Ayhan Işık, aslında bir mülkiyeli! Ankara Siyasal’dan mezun. “Süper Baba,” “Önce Canan,” “Binbir Gece,” “Öğretmen Kemal”, “Arka Sıradakiler” gibi birçok dizide ve özel tiyatrolarda görev yapmış. “Alo Komşumuzu Öldürdük” adlı tiyatro oyununda Komiser Cinayettin rolü ile geçen sene başarılı bir turneye çıktıklarını da hatırlatalım.

Ayhan Işık, Topal Osman Ağa filmi ile ilgili olarak ise şunları aktarıyor: “ Yönetmenimiz Atilla Bey ile tanıştığımda bu rolü bize uygun gördü. Birlikte Giresun’a, Duroğlu beldesine gittik. Filmimizin ortamı çok güzel. Tarihi film çekmek çok zordur. Şu an zaten tarihi filmler değil, tarihi diziler söz konusu. Ancak tarihi diziler, tarihi gerçekleri ne kadar yansıtıyor? Bu dizilerin tarihi gerçeklerin yüzde 50’sine yaklaştıklarına inanmıyorum. Topal Osman filmiyle ise tarihi gerçekler yüze 100’e yakın olarak aydınlatılacak. Ben buna ikna olduğum için buradayım. Eminim ortaya çok güzel bir iş çıkacak.”

Filmde çok ses getirecek sahneler var.

“Filmde çok ses getirecek sahneler var. Bu filmin Giresunlu Topal Osman’a lâyık olduğu yeri geri verecek bir film olarak düşünüyorum. Ali Fuat Cebesoy rolü çok şerefli bir rol, üstesinden gelmeye çalışıyorum.”

Rauf Orbay’ı Beykozlular çok yakından tanıyor!

Bu arada filmde Rauf Orbay gibi çok önemli bir ismin, Beykozlular’ın hem siyasi hem de sanatçı yönüyle çok yakından tanıdıkları Erdal Dalcı tarafından canlandırıldığını da hatırlatalım! Dalcı, bir Beykozlu olarak bu filmde rol almaktan dolayı ayrıca gururlu olduğunu belirtti bize.

Kazım Karabekir

Mustafa Kemal’in İstanbul hükümeti tarafından askerlikten azledilmesinden sonra, hakkındaki tutuklama emrine rağmen, buna itaat etmeyerek, kendisine; “Ben ve kolordum emrinizdedir Paşam!” diyen ünlü isim Kazım Karabekir’i ise oyuncu Ayhan Özkan canlandırıyor. Daha önce “Küçük Ağa” filminde de karakter oyunculuğu yapmış olan Özkan, birçok dizide görev almış ve şu anda da “ Bir Kadın Tanıdım” da oynuyor.

Ayhan Özkan, Topal Osman filmi ile ilgili olarak şu açıklamayı yapıyor bize: “ Topal Osman’ın hayatının sinema filmine dönüştürülmesi ve bu filmde Kazım Karabekir’i oynayacak olmam beni son derece onore etti. Bu projede olmaktan dolayı çok mutluyum. Bu sete koşar adımlar ile geliyorum.”

Dr. Rıza Nur

Bir hekim olan Sinop Milletvekili Dr. Rıza Nur, Lozan Anlaşması müzakerelerine de katılmış olan bir isim. Mustafa Kemal ile arası açıldıktan sonra bir müddet Paris’te yaşayan Dr. Rıza Nur’u Topal Osman Ağa filminde canlandıracak olan kişi ise 1981 doğumlu Egemen Yavuz. Selçuk Üniversitesi Devlet Konservatuarı Bölümü mezunu olan genç oyuncu, en son “Aşk ve Ceza”da “İsmail” karakterini canlandırmış; Yavuz, aynı zamanda bir seslendirme sanatçısı.

Milletvekili Yahya Bey

Birinci Meclisi’nin önemli isimlerinden olan Yahya Bey’i ise, 14 yaşından beri tiyatro camiasının içinde olan Ali Güner canlandırıyor. Güner, “ Sanatçı, her zaman doğruları söylemek zorundadır. Gerçeklerin yapıldığı her yerde varım. Bu filmde de 1920’lerin gerçeklerinin yansıtıldığına eminim. Araştırarak geldim; doğrular söyleneceği için geldim” diyor.

Kimin makyajını yaptırtsam?

Ve… Bu arada çok önemli bir sinema emekçisi ile tanıştırılıyorum. Filmin makyörü (umarım görev tanımlamasında bir eksik ifade kullanmıyorumdur) ya da makyör sanatçısı Saim Dere ile!

Tarihi kişiliklerin asıllarına benzerliklerine bakınca, Saim Dere bu “sanatçılık” unvanını ziyadesiyle hak ediyor! (Bu arada, biraz daha översem bana bir Cindy Crawford makyajı yapar mı acaba?)

Saim Dere, İstanbul Devlet Tiyatrosu’nda 23 yıl boyunca peruk ve makyaj uzmanı olarak çalışmış. ( Peruk deyince, Cindy’nin saçları da tamam!) Emekli olduktan sonra ise bu şekilde setlere çağrıldıkça hünerlerini sergiliyor.

Bu güne kadar Demirel, Kemal Derviş, Yasemin Yalçın’daki Şuayip tiplemesi gibi birçok tipleme yapmış Dere. “Saymakla bitmez!” diyor. Peki, filme hayat veren bu maharetli elin sahibi, Topal Osman Ağa filmindeki tiplemeler için neler söyleyecek?

“ Mustafa Kemal, İsmet İnönü ve diğer dönem oyuncularının sakalları, bıyıklarını resimlerine bakarak benzetmeye çalışıyoruz.”

Ancak bu arada ben kararımı değiştirdim. Cindy değil, Türkan Şoray makyajı istiyorum. Sultan Türkân dururken, Cindy neme gerek!

Zor iş vesselam!

Bazı izleyiciler gerçekten çok dikkatli olur ve dizilerde ve sinema filmlerindeki ufak bir ayrıntı hatasını anında yakalar! Tarihi bir filmde bilekte swatch marka bir saat veya beyaz masa örtüsünün bağlantılı bir sahnede birden maviye dönüşmesi dikkatli gözlerden asla kaçmaz!

İşte biri var ki, tüm bu dikkat avcılarına yakalanmamak ve oyuncuları da, yönetmeni de, kameramanı da havaya sokan ortamı yaratmak için hepsinden daha dikkatli olmak zorunda: Bu kişi, filmin sanat yönetmeni, yani Zeynep Tekin.

Böylesi ağır bir sorumluluğa sahip olan Tekin, bakın Topal Osman Ağa filmi için neler söyledi:“Birinci Meclis çekimleri başlayalı bir hafta oldu ve her şey gayet iyi gidiyor! Amacımız, Birinci Meclis’in ruhunu verebilmek. Biz, ekip olarak çok başarılı bir film olacağına eminiz. Yönetmenimiz Atilla Bey bu konuda oldukça başarılı. Ben sanat yönetmeni olarak her şeyin aslına uygun olmasından sorumluyum. Kostüm, eşya, makyaj devamlılığı anlamında her şeyden sorumluyum!”

Beykoz Belediye Başkanı Yücel Çelikbilek film setini ziyaret etti

Beykoz Güncel Haber olarak sette bulunduğumuz sırada Belediye Başkanı Yücel Çelikbilek’in sete bir ziyaret gerçekleştireceğini öğrendik ve bu ziyaret gerçekleşti. Yönetmen Atilla Akarsu ile sohbet eden Çelikbilek, daha sonra Mebus sıralarından birine oturdu ve bir oyuncunun önerisi ile kendisine uzatılan kalpağı taktı. Yücel Çelikbilek, rol verilir ise filmde seve seve oynayacağının sinyallerini de verdi! Belediye Başkanı, ayrılmadan önce Mustafa Kemal ve İsmet İnönü’yü canlandırmakta olan oyuncular ile bir hatıra fotoğrafı da çektirdi.

Çelikbilek, film için neler söyledi?

Tabii ki Yücel Çelikbilek’i film ile ilgili bir yorum yapmadan bırakmadık! Beykoz Belediye Başkanı, Beykoz Güncel Haber’e şu açıklamalarda bulundu: “ Gayet güzel bir olay. Tarihin gizemli bir bölümünü ortaya çıkartmaya çalışıyorlar. Filmde Ali Şükrü Bey cinayetini çözebilecekler mi? Topal Osman’a yapılan haksızlığın adı nasıl konacak? Sonucun nasıl olacağını merak ediyorum. Ali Şükrü Bey’in kaybolması ve Topal Osman ile ilgili suçlamalar var. Şüpheli bir durum söz konusu. Nasıl çıkacağını bilmiyoruz. Bakalım film bunlara cevap verecek mi? Topal Osman çok fedakâr bir insan. Suçlanması da mânidar. Film bunu nasıl cevaplayacak merak ediyorum. Bu film ile birçok insan bilgi sahibi olacak. Bu filin Beykoz’da çekilmesi bizim için bir zevk, bir onur.”

İlginç bir gündü!

Bir dönem filminin setinde bir yönetmeni canla başla çalışıyor görmek… Kameraların bir o yana bir bu yana hareketleri… Makyörün elinde bir fırça, sakal ve bıyıklara müdahalesi… Kimin kimi canlandırdığının peşinde heyecanla koşmak… Bir film seti…

Bu setten hem sizler, hem de film emekçileri için bolca hatıra fotoğrafı çektim...

Bizi izlemeye devam edin!

Haber: Arzu Başlantı

 

 
Toplam blog
: 230
: 1315
Kayıt tarihi
: 26.08.12
 
 

Doğum yeri: Berlin Siyasal Bilgiler Fakültesi, Uluslararası İlişkiler Bölümü mezunu (Bölüm ve fakül..