Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Aralık '09

 
Kategori
Opera / Bale
 

Tosca

Tosca
 

Tosca Operası'nı, 2009 yılındaki son temsilinde ancak izleyebildim.

Antalya Devlet Opera ve Balesi'nin sahnelediği G.Puccini'nin ölümsüz eseri Tosca'yı, müziğin profesyonelleri yazdılar. Ben de izleyici gözüyle değerlendireceğim.

Temsil öncesi içeride sorun yaşamamak için ANTDOB Sanat Yönetmeni Aytaç Manizade'den fotoğraf izni almak gereği duydum. Kural olarak fotoğraf ve video çekimleri yapılmamakta çünkü. Teşekkür ederim sayın Manizade'ye.

Klasik müzik dergisi Andante'nin bu ay (Aralık 2009) yayınlanan 42. sayısında Serhan Bali'nin; "Aydınlık Antalya Operası'ndan karanlık bir Tosca" başlıklı yazısını da okuyunca, ister istemez bu önyargıyla gittim operaya. İzledikçe de doğru bir saptama olduğu kanısına vardım. Dekordaki sadelik de dikkat çekiciydi. "Eserin bütününe Baron Scarpia'nın şeytani karakterinden esinlendiği anlaşılan kopkoyu renkler hakimdi. Cavaradossi'ye işkence yapıldığı sahnede, zindana açılan kapıdan sahneye dökülen ışık hüzmesi etkileyiciydi" tanısı da tam oturmuştu.

Kastta, konuk sanatçılar; İtalyan tenor(?), Tenor Aykut Çınar ve Soprano Feryal Türkoğlu ile Antdob sanatçıları görev almışlardı.

1.Perdedeki ‘Aşk düeti’ çok güzel söylendi. Aykut Çınar’ı biraz aksasa da başarılı bulduğumu söylemem gerek. Eserin etkileyici müziği, değerli sanatçıların başarılı oyunları ve güçlü sesleri, duygu yoğunluğunu doruğa taşıyordu. Çaresiz, kıskanç ve tutkulu aşık Tosca’nın aşkını kurtarabilme çırpınışları ve Scarpia’nın o kurnaz çabaları hafızalarımıza kazındı. Atatürk'ün anılarından çabucak anımsanan "E lucevan le stelle" ile de 3. perde elbette.

Konuk Şef Antonio Pirolli yönetti Antalya Devlet Opera ve Balesi Orkestrası'nı. 3. Perdenin başında kornoların soloları etkileyiciydi, akıllarda kaldı.

***

Haşim İşcan Kültür Merkezi'ne ulaşımın ne kadar güç olduğundan da söz etmem gerek. Özel aracınız yoksa, gidebilmek bir dert, temsil sonrası evinize dönmek bir başka dert. Antalya'daki iki değerli sanat kurumumuzdan ADSO'nın istisnalar hariç, hemen tüm konserlerine gidebiliyorken, ANTDOB'nin yılda 1-2 temsilini izleyebiliyorum. Antalya Büyükşehir Belediyesi, bir süre temsil çıkışlarında semtlere göre otobüs servisi sağlıyordu, sonradan vazgeçildi; sebebini bilmiyorum!

***

O akşamki Tosca temsilini sanki zehir soluyan Antalya'nın bir bölgesindeymiş gibi izledik. Hava kirliliği Haşim İşcan Kültür Merkezi'ni de zehirliyordu!

Antalya, opera salonunda bile zehir solumakta!..

İmdat!!!

 
Toplam blog
: 355
: 1099
Kayıt tarihi
: 16.05.07
 
 

1960 Ankara doğumlu bir Çankırılıyım. İşimin burada olması nedeniyle, Antalya'da yaşamaktayım. Ti..